‘World in my Eyes’ očami Roberta Smitha

Nie je napísané pravidlo, že iba úspešne, komerčné skupiny nahrávajú počúvateľné a len hitové skladby. Opak je pravdou. Položila by som otázku, čo je to úspešná skupina? Je to každá tá, ktorá každoročne vydá jeden album, urobí koncertnú šnúru, odohrá niekoľko benefičných prestavení, zúčastňuje sa na promo - akciách a podobne? Popriala by som príjemnú cestu prieč kariérou... to nie je len o tom... zaslúžený úspech myslím si prichádza ocenením práce... o to väčšie potešenie respektíve úspech prichádza od vďaky fanúšikov a "kolegov" z biznisu. Keďže týmto článkom prispievam na stránku venovanej skupine Depeche Mode, reč sa bude zhadzovať na tributový album venovaný tejto skupine.

Dlhohrajúce skupiny t.j. skupiny pôsobiace na scéne viac ako 10 rokov sú dnes skôr rarita ako kvantita.. ale práve kvalita takýchto skupín dáva podnet a pravdepodobne aj inšpiráciu na zrodenie sa nových generačných skupín, ktoré by jednoznačne nemali zabúdať odkiaľ pochádza ich "novo" utvorený štýl... a väčšia časť z nich na to nezabúda.. pravdaže česť výnimkám. Nebudem ale diskutovať o vplyvoch a štýloch... reč je, ako som spomínala o tributovom albume "For the Masses".

Martin Gore sa na tlačovej konferencii o existencii albumu vyjadril ako : "veľmi zaujímavý projekt, ktorý nás jednoznačne potešil"... koho by aj nie? Aby som bola presná citujem Martinove slová: "Prekvapilo nás, že práve tieto vynikajúce skupiny sa rozhodli prespievať a prerobiť naše skladby. Sám so neveril, že niektorí z nich sú ovplyvnení práve nami. Zaujímavé je, že práve tá väčšina rockových skupín, ktorá nedisponuje elektronikou, podala skladby v tom správnom rockovom uhle".

O Gorovom excelentnom textárskom umení nepochybujem len ja, nakoľko som sa hrala s jeho textami, ale aj členovia "God lives Underwater" (Fly on the windscreen). Jeff Turzo v jednom z rozhovorov nezabudol spomenúť, že ich prerobená skladba "Fly on the windscreen" bola inšpirovaná textom.

"Gore je vynikajúci textár. Napísal toľko nádherných skladieb a dobrých skladieb. Povedali sme si, hej, prečo by sme aspoň jednu z nich nemohli prerobiť? Pri hraní sa s touto myšlienkou práve táto skladba nám vyšla ako hudobne jednoduchá a textovo úžasná."

Spevák skupiny The Cure sa vyjadril svojim príspevkom trocha nepriamo.. ťažko napísať čo Roberta Smitha inšpirovalo k prerobeniu "World in my Eyes", keďže sám o sebe je to človek s osobitým štýlom.. nepriamym vyjadrovaním sa. Zo skladby však nemožno nepočuť "kjurácký" nádych zaranžovania.

Robert Smith: "Siahol som do čias vydania Violatora, pretože ho považujem za prelomový album Depeche Mode. Dôvod prečo som si vybral tento album.. nuž bol som ním unesený vlastne celé to obdobie 1989 bolo obdobie "Violator"... myslím, že je to jeden z dôležitých albumov tohto storočia.... Naozaj mám rád Depeche Mode.... Album je skvele zaranžovaný a nieje problém zapamätať si ho. V jeho zvukoch sa skrýva niečo... niečo viac, čo sa ťažko opisuje... naozaj je to dobrý album. Pre mňa bolo problémom rozhodnúť sa medzi "World in my Eyes" a "Walking in my Shoes", pretože tieto dve skladby sú moje obľúbené... naozaj... a myslel som si, že viem sa svojim spôsobom, hlasom dostať do hĺbky týchto piesni a podať ich mojim spôsobom. Nakoniec som sa našiel vo "World in my eyes"".

A čo na to všetko povedal sám David Gahan?... "ako vidíte je to celkom potešujúce, že skupiny mladšie od nás, skupiny, ktoré niektoré z nich jednoznačne poznáte - ako Smashing Pumpkins, The Cure(!) nám vzdali hold."

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa