Vzťahy sú teraz veľmi dobré

Vzťahy sú teraz veľmi dobré

Alan v krátkom exkluzívnom interview z Toronta pre magazín Side-Line, nielen o Recoil, ale aj o Depeche Mode a dvoch MUTE nociach v londýnskom RoundHouse.

Ako ste pripravovali váš živý set?
V podstate sme pozbierali všetky naše skladby a remixy, či už nové alebo staré, a s Paulom sme nimi začali kŕmiť ProToolsy, až sme z toho vybrúsili celé predstavenie. Vždy som však pritom myslel na jednotlivé koncertné priestory, na ľudí, čo by asi tak chceli počuť, čo by ich prinútilo k tancu. Skončili sme s konceptom pripraveným v Logic-u, myslím teraz na audio stránku, ktorá je vlastne základom setu, ktorým teraz disponujeme. Celé sme to následne prehnali cez Ableton, v ktorom sme zostavili jeden súvislý track, do ktorého na samotnom pódiu len pridávame efekty a ďalšie zvukové úrovne - to je v podstate v kocke všetko.

Je set premenlivý, každú noc iný?
(Smiech). To teda nie! Je to ako s Depeche Mode - mohli sme toho síce pripraviť vždy viac, lenže aj tak sme to nemohli veľmi meniť, pretože sa musela brať do úvahy produkcia, ktorá s tým všetkým súvisela. Podobne je to s našim filmom, ktorý beží na pozadí súbežne s predstavením. Čiže do dňa, kedy film nezeditujeme v podstate našu zvukovú stránku meniť nemôžeme. A v podstate ja sám to ani meniť nechcem, pretože som do toho vložil príšerne veľa úsilia, aby som z toho dostal to najlepšie.

Ktoré zariadenia používaš doma najradšej?
Mám doma Power Mac, na ktorom beží Logic, Pro Tooly a k tomu hardware od Digidesign. Všetko robím na počítači - dokonca už nepoužívam ani samplery. Síce mám nejaké na prídavnom hardware, k tomu nejaké analógové syntezátori, zopár Minimoogov, EMS Synthi a veľmi milú a hlavne starú Neve konzolu zo 70-tych rokov. Často veci z výstupu preženieme cez Neve konzolu a odtiaľ späť do počítača. Získa to tak vľúdnejší nádych.

Takže žiadna "kabína" v štýle Vince Clarka v Maine, USA?
Preboha, to nie! Nemám také obrovské vybavenie. Je síce pravda, že mám kopec zariadení, ktoré som nikdy nepoužil, ale to plánujem predať. Chcel by som sa skôr priblížiť štýlu Daniela Meyersa (hovorí si Architect a hrá úžasné sety) - on sedí v šatni, kde si pred samotným vystúpením zostaví na papieri celý set, ktorý krátko na to predvedie publiku. Na druhý deň urobí presne to isté! Tak by som chcel vystupovať aj ja.

A čo používaš pre "sound generation"?
Kopec samplov. Vždy sa snažím nájsť ľudský element vo všetkých tých slučkách, niečo, čo im dá typický črtu a hlas. Prechody medzi jednotlivým interpretáciami, môže to byť čokoľvek. Vytváram slučky a sekcie a z nich sa potom snažím vytvoriť určité základy skladieb. K tomu sa už potom môžu pridávať nejaké tie MIDI party.

Nájdu sa nejaké tie "go-to" programy, ktoré by ti vyhovovali?
Zvuky si vytváram sám, takže mám k dispozícii obrovskú knižnicu starých zvukov, z ktorých si môžem vyberať. Rád robím mutácie a zo starých zvukov vytváram nové. Často sa v tej knižnici prehrabávam, hrám sa so zvukmi alebo niekedy jednoducho zapojím mikrofón, nahrávanie a trieskam niečím o radiátor, no už to tak často nerobím, ako tomu bolo kedysi!

Tvoje spomienky na vystúpenie v Royal Albert Hall?
Príjemná skúsenosť, veľmi vrúcne prijatie publikom a neskôr množstvo milých reakcii. Bolo milé vidieť to prekvapenie v tvárach ľudí a následné reakcie. A takisto bolo skvelé sa so všetkými opäť stretnúť.

Dá sa očakávať v tomto smere aj niečo v budúcnosti?
Možno nejaké tie spolupráce. Nič viac v smere, ktorý si viem predstaviť, ale nikdy neviete. Možno remixy skladieb. Martin sa k nám nedávno pridal a vystúpil ako dj, takže tie vzťahy sú teraz veľmi dobré, uvedomili sme si, že sme spolu urobili veľa dobrých vecí a máme obrovský rešpekt pred prácou toho druhého.

A čo bude ďalej s Recoil?
Nič špeciálne v pláne nemám. Dokončím turné a strávim s deťmi Vianoce. Nový materiál na budúci rok. A k tomu ešte dve plánované noci, kedy umelci z Mute vystúpia v londýnskom Roudhouse a mňa požiadali o vystúpenie takisto.

zdroj: Side-Line

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa