Vzkriesenie pred smrťou? (06/2023)

Vzkriesenie pred smrťou? (06/2023)

Najúspešnejšia synth-popová kapela v histórií je aktuálne na svetovom turné. Po prvýkrát bez Andyho Fletchera a po dlhom čase opäť s vydareným albumom v batožine. Bolo ich energické vystúpenie na štadióne Wankdorf, v Berne, posledným švajčiarskym koncertom kapely?

Dlhú dobu boli Depeche Mode útočiskom dvoch ľudí, ktorí skvele fungovali v trojici. A zatiaľčo kľúčové postavy kapely, Dave Gahan a Martin Gore, sa popri zdieľaniu inšpirácií tu a tam aj stretli, práve Andy Fletcher bol tým tmelom a držiteľom správnej rovnováhy v kapele.

"Fletch" pred rokom nečakane zomrel a kapela, ktorá sa scvrkla na druo, vydala album "Memento Mori", ich najlepší za posledné dve dekády. Počas svojho vystúpenia, na bernskom štadióne Wankdorf, poskytli fanúšikom (36 000) to, čo Depeche Mode ponúkali na turné vždy. Svoje veľké hity tlačia do más a nechávajú sa nimi oslavovať. A predsa to bolo tentoraz trochu iné.

Čo zostalo?
Už tradične Depeche Mode ponúkajú niekoľko úplne nových piesní, Martin zaspieva dve skladby sólovo (divák vtedy rieši, či to vydrží alebo si dopraje pivo) a prídavky sú štandardne plné hitov. A hoci to nie je veľmi nápadité, je to desaťročiami overený postup. Veď kto by po skladbách ako "Just Can't Get Enough", "Never Let Me Down Again" a "Personal Jesus" odchádzal zo štadióna nespokojný?

A ďalšia vec, ktorá sa nezmenila: keď vystupujú Depeche Mode, sledujete dva koncerty súčasne. Jeden s Davidom Gahanom, druhý s Martinom Gorem. Samozrejme, v tom istom čase znejú tie isté skladby. A čo sa týka usporiadania pódia, ani po smrti Andrew Fletchera sa dve kľúčové postavy kapely neposunuli k sebe bližšie. Teda až na naozaj tesnú a dojímavú prezentáciu skladby "Waiting For The Night" v prvom prídavku.

Čo chýbalo?
"Fletch", samozrejme. Jednoducho chýba. Iba počas skladby "World In My Eyes" sa ako spomienka, na obrazovkách, objavila jeho podobizeň z mladosti. Po hudobnej stránke vzdali svojmu zosnulému členovi úctu aj tým, že jeho post na pódiu nenahradili. Kapela tak naďalej vystupuje s dvoma dlhoročnými pódiovými hudobníkmi, Petrom Gordenom a Christianom Eignerom. To, že niekto na pódiu chýba teda návštevník zaregistruje iba po vizuálnej stránke.

Čo zaujalo?
Aj v roku 2023 milujú Švajčiari Depeche Mode. Ľudia prišli osláviť svojich hrdinov, obľúbené skladby, ako aj celú históriu kapely. Koncert na Wankdorf štadióne bol tak mixom spoločenských tried a rockovým veľtrhom zároveň. Bolo to bujaré a plné radosti. No napriek tomu, nedeľný večer bol vzrušujúci, prelomový a divoký. A ako už všetci viete, niekdajší člen, Alan Wilder, dal kapele zbohom už v polovici 1990-tych rokov.

Hotovo?
Turné k albumu "Memento Mori", by pre Davida Gahana a Martina Gorea mohlo byť dokonalou príležitostou, ako sa dôstojne rozlúčiť so svojimi fanúšikmi. S aktuálnym albumom sa im podarilo dosiahnúť absolútny úspech a to, že na turné vyrazili aj bez "Fletcha", dodáva novému príbehu osobitý nádych. Mohli ste tak vidieť obrodenie v podobe ďalšieho vrcholu, ale aj vhodnej príležitosti na ukončenie kariéry kapely.

Hudba však nie je šport. S vrcholnými dielami možno prísť aj v neskoršom veku a kariéru Depeche Mode nie je aj tak možné zničiť. Napriek tomu si viem predstaviť, že Gahan a Gore uvádzajú toto turné ako poslednú kapitolu v histórií kapely a potom knihu Depeche Mode zatvoria.

V takomto prípade by si švajčiarsky fanúšikovia pamätali tento koncert ako jednu nezabudnuteľnú udalosť v Berne.

Dátum koncertu: 11/06/2023
Miesto: Bern, Wankdorf Stadium, Švajčiarsko
Setlist: Intro / My Cosmos Is Mine / Wagging Tongue / Walking In My Shoes / It's No Good / Sister Of Night / In Your Room / Everything Counts / Precious / Speak To Me / A Question Of Lust / Soul With Me / Ghosts Again / I Feel You / A Pain That I´m Used To / World In My Eyes / Wrong / Stripped / John The Revelator / Enjoy The Silence / Waiting For The Night / Just Can't Get Enough / Never Let Me Down Again / Personal Jesus

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa