Výpredaj spomienok (2011)

Výpredaj spomienok (2011)

Krátko pred manchesterskou aukciou hudobnej zbierky Alana Wildera, v septembri 2011, poskytol Alan rozhovor maďarskému nezávislému novinárovi, Jánosovi Janurikovi. Rozhovor zverejnili stránky Reflections Of Darkness.

Alan, chystáš sa rozpredať svoju zbierku hudobného / štúdiového vybavenia, vinylov a spomienkových predmetov v aukcii. Povedz nám o tej aukcii zopár slov. Čo Ťa k nej vedie?
Ako som sa už niekde zmienil, ide o charitu, bohužiaľ, pre Alana Wildera. Dnešné časy sú pre každého napäté, k tomu ma rozvod ukrátil o financie súvisiace s nahrávaním, takže, potreboval som trochu utiahnúť opasok. Ale musím dodať, že nelipnem na každom detaile mojej hudobnej histórie. Samozrejme, niektoré veci majú pre mňa väčší význam, než ostatné a som šťastný, že si môžem dostatočné množstvo vecí v mojej zbierke ponechať. Jednoducho bolo nemožné sa všetkého zbaviť. Ponechám si veci, ktoré majú pre mňa najväčší význam a hodnotu. Napr. vlastním ohromnú zbierku fotografii a domácich video záznamov z môjho obdobia v DM, ktoré by som nikdy nepredal. Ale naozaj, potrebujem v mojom živote viac priestoru (a pokoja), no a toto je cesta, ako to dosiahnuť. Prehrabať sa celou to zbierkou, to bola dosť katarzná skúsenosť, ktorá vyvolala množstvo spomienok, celá katalogizácia ma vrátila späť v čase, mnohé momenty som mohol opätovne prežiť, na niektoré som už takmer zabudol. Všetko mi to pripomenulo skutočnosť, že som mal neuveriteľné šťastie a prežil tak skvelú kariéru a mohol sa venovať niečomu, čo súviselo s vášňou.

Vlastníš závideniahodnú zbierku vinylov a CD Depeche Mode. Najraritnejší kúsok, podľa teba?
Jedna vec, na ktorú sa oplatí v aukcii zamerať, je nevydaný box set s názvom "DMBS 1-4", známy pod prezývkou "Svätý grál". 4 extrémne raritné biele kúsky z box setu Depeche Mode, ktorý nakoniec nebol nikdy vydaný. Z neznámych dôvodov to bolo na poslednú chvíľu stopnuté. Albumové acetáty sú takisto veľmi žiadané. Myslím, že iba jeden, alebo dva boli vyrobené pre vydanie nahrávky a z týchto ikonických vecí tiež zopár vlastním. Zopár kúskov je teraz v ponuke na eBay, ale viac sa ich objaví v samotnej aukcii.

Aké nahrávky si si kúpil v poslednej dobe? Akú hudbu vlastne v súčasnosti počúvaš?
Naposledy som počul album, ktorý mi poslal Alessandro Cortini, ktorého projekt Sonoio sa mi naozaj páči. Alessandro je inak bývalý člen Nine Inch Nails a na jednom vystúpení, v rámci Recoil turné po Spojených štátoch, dokonca hosťoval. Jeho produkcia je postavená na použití Buchla syntezátorov, ktoré si, myslím, aj sám navrhol. Dokonca v balení jeho cd-čiek nájdete aj malé syntezátory, ktorých je spoludizajnérom. Inak veľmi bystrý a sympatický chalan.

O histórii ponúkaných položiek si natočil krátky dokumentárny film. Čo tak nejaký zákulisný príbeh o kostýme, ktorý si nosieval na legendárnom turné "Devotional"? Čo si pamätám, tvoje pódiové kostýmy sa mi vždy veľmi páčili.
Každý z tých kostýmov bol samostatne dizajnovaný a vyrobený pod dohľadom módnych dizajnérok, Paula Bradley a Karen Dusenbery, čomu samozrejme predchádzali diskusie pred samotným turné. Keď som začal premýšľať o tom, čo si na turné obliecť, a to nám bolo navrhnuté, aby sme si nechali kostýmy vyrobiť na mieru, z nejakého dôvodu som mal stále v mysli Public Enemy! Spomenul som si na nejaké ich video, v ktorom boli oblečení v kombinézach, mali slnečné okuliare a barety. Chcel som niečo podobné a nakoniec sme skončili s množstvo rôznych kombinácii, ktoré pozostávali hlavne z dvojdielnych kostýmov, čiernej a tmavozelenej/modrej farby, z hodvábu, sieťoviny a iných nezvyčajných materiálov, na zips, gombíky, patentné gombíky, každý z nich bol iný, ale všetky zodpovedali "unifikovanému" vzhľadu. Samozrejme, že som skončil v niečom, čo vôbec nepripomínalo Public Enemy :) Z praktického hľadiska bolo dôležité, aby som sa v tom mohol voľne pohybovať, hlavne kvôli bicím. Takisto bolo dôležité, aby ma za tých 14 mesiacov ani raz nenapadlo, "čo do pekla si dnes večer oblečiem na koncert?" Jeden, či dva kúsky mi bohužiaľ niekto odcudzil, počas neslávnej zastávky na turné v Južnej Afrike (1994), takže niekde k okolí Kapského mesta pobehuje chlapík v zelenj sieťovine, hodvábnej kombinéze, s kožennými remienkami po bokoch!

Jedným z najväčších snov fanúšikov Depeche Mode je vydanie live DVD z turné "World Violation". Máš vo svojej zbierke nejaký "surový" materiál?
Bohužiaľ nie. Toto je veľmi často kladená otázka a som si vedomý, že fanúšikovia by veľmi radi niečo také videli. No ja sám si nepamätám, že by sa niektorý z tých koncertov filmoval, hoci som si istý, že sme filmovať museli. Viem, že nejaký záznam existuje, ale to šlo väčšinou o filmovanie priamo na koncerte, spod pódia, čo sa premietalo na postranných obrazovkách vo veľkých priestoroch. Jednoducho si však nepamätám, že by Anton Corbijn nejaký koncert filmoval, či nejaký iný režisér. Na druhej strane, asi nie som tá správna osoba, ktorá na toto vie zodpovedať.

Ďalšia vec ohľadne Depeche Mode. Jedna z fanúšikovsky najobľúbenejších vecí, z nedávno vydanej kompilácie "Remixes 2: 81-11", je tvoj remix skladby "In Chains" (2009). V nedávnom rozhovore s Andym Fletcherom tento spomenul, že by si v blízkej budúcnosti vedel predstaviť Vašu spoluprácu, čiže ty a Depeche Mode. Čo by bolo potrebné urobiť, aby sa tento sen stal skutočnosťou?
Koľkokrát ešte dostanem túto otázku? :)

A teraz otázka ohľadne projektu Recoil. Máš za sebou úspešné svetové turné, vystúpenie v Budapešti, v priestoroch starého kina, ste dokonca nahrávali a filmovali. Môžeme dúfať, že sa v jeden deň objaví na trhu DVD s týmto záznamom?
Áno, v to veľmi dúfam. Ako ste správne uviedli, posledné vystúpenie turné, v Budapešti (2010), sme filmovali a aktuálne záznam editujeme. Osobne si myslím, že to vyzerá strhujúco, ale stále máme pred sebou veľa práce. Nevyzerá to však, že by nahrávacia spoločnosť o to stála. Nakoniec, ide kompletne o samofinancovaný projekt a musím nájsť vlastný spôsob distribúcie.

Kedy a kde Ťa budú môcť fanúšikovia vidieť a počuť? Kam budú smerovať Tvoje ďalšie kroky po aukcii?
Aktuálne pracujem na dvoch coververziách pre tributový album Talk Talk, ako aj na niekoľkých ďalších remixoch. Mimo týchto projektov sa mi toho viac do môjho (komplikovaného) súkromného života nezmestí a smutné je aj to, že na to, aby som strávil rok nahrávaním úplne nového albumu Recoil, nemám ani čas, ani financie. Ak to však v budúcnosti bude možné, rád by som vyprodukoval viac hudby pod značkou Recoil.

Názory Devotees (9)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa