Vince Clarke: Boli len dve možnosti, buď VCMG alebo MGVC

Vince Clarke: Boli len dve možnosti, buď VCMG alebo MGVC

Pre fanúšikov elektronickej hudby ide akoby o znovuspojenie syntezátorového Lennona s McCartneym. Viac už v rozhovore s Vince Clarkem z Erasure.

Vince Clarke sa po rokoch spojil so svojim kamošom Martinom Gorem. Spolu v roku 1980 sformovali Depeche Mode, no po nahratí debutového albumu, ktorý v sebe zahŕňal aj hit "Just Can´t Get Enough", Clarke nečakane z kapely odišiel a založil kapelu Yazoo.

Skladateľské povinnosti prevzal na svoje plecia teda Martin Gore a z Depeche Mode sa stala najúspešnejšia elektronická kapela v hudobnej histórii a dodnes predala takmer 100 miliónov albumov. Clarke si šiel po svojom a neskôr sa vrhol do viac komerčnejších vôd s Erasure.

V minulom roku sa Clarke prekvapivo objavil na remixovom albume Depeche Mode, kde sa predstavil s prepracovanou verziou singla "Behind The Wheel". "Bolo to absolútne neočakávané," priznáva Clarke. "Prehrabal som sa ich katalógom a vybral si skladbu. No a oni mi za to ešte aj zaplatili, to vždy poteší."

Dnes, po prvýkrát od roku 1981, spolupracujú Clarke a Gore opäť aj na hudobnom poli. A ide o typicky obmedzenú spoluprácu - inštrumentálny, minimal techno album. Dvojica sa skrýva pod názvom VCMG, "Boli len dve možnosti, buď VCMG alebo MGVC, išlo len o to, ktorého právnik nakoniec vyhrá," zavtipkuje Clarke.

Prvý singel, "Spock", sa svojho vydania dočkal v decembri minulého roka, samotný album ho bude nasledovať na jar tohto roka. Clarke prepadol minimal technu v roku 2010 a okamžite sa snažil produkovať vlastné veci. Bohužiaľ, pre fanúšikov Depeche Mode s romantickými sklonmi máme smutnú správu, dvojica pracovala na albume separátne.

"Poslal som Martinovi e-mail a on sa pre ten projekt nadchol. Asi rok sme si vymieňali nápady a tak sa postupne rodil album. O komponovanie veľmi nešlo, skôr o programovanie. Niečo naprogramoval on, niečo ja - skutočne bol pre ten projekt oduševnený."

Aj keď Clarke rozhodne odmietol všetky ponuky na retro turné Erasure ("s ponukami prestali asi pred piatimi rokmi" ), o pár rokov neskôr bol až atypicky nostalgický. V roku 2008 totiž znovuobnovil projekt Yazoo a vydal sa na turné z príležitosti 25. výročia debutu kapely.

V časoch hitov "Don´t Go", "Nobody´s Diary", "Situation" a "Only You" speváčku Alison Moyet sotva poznal, no ešte aj dnes patria tieto perly ku Clarkeovým najlukratívnejším záležitostiam.

"Ani v tomto prípade nešlo o nič očakávané," prehlási Clarke. "Yazoo som nepočúval celých 20 rokov. Bolo však zaujímavé stretnúť Alison za úplne iných okolností - obaja sme už dávno rodičmi detí."

"Zrazu sme mali niečo spoločné, niečo, čo nás spájalo. Bola to výborná skúsenosť. Alison sa pre spoločnú prácu nadchla. Bola to skvelá zábava a bolo fajn opätovne Alison spoznať."

Bohužiaľ, fanúšikovia by si nemali robiť veľké nádeje. Pár sa pokúšal skomponovať nové skladby, "no jednoducho to nešlo," prizná Clarke. "Alison a ja pochádzame z dvoch úplne odlišných skladateľských svetov."

Zo spojenia sa zrodil live album a zopár klipov na YouTube, no live DVD rozhodne v pláne nie je. "Samozrejme, že to bolo nafilmované, no nikdy to vydané nebude." Prečo? "Pretože to nikdy vydané nebude," prehlási Clarke.

Po výlete s Yazoo sa Clarke vrátil k Erasure, spolu s kolegom Andy Bellom, ktorý počas štvorročnej pauzy projektu vydala vlastné skladby a album. Ich spoločný 14-ty štúdiový album, "Tomorrow´s World", bol vydaný v októbri minulého roka v produkcii britského electro génia - Frankmusik.

"Nemal som ani poňatia o koho ide," zaspomína Clarke. "Spomínali ho často fanúšikovia, odporúčali mi ho aj priatelia, tak sme sa rozhodli to skúsiť. A fungovalo to."

Nové synthy kapely ako La Roux, M83 a Hercules An Love Affair veľmi často označujú Yazoo a Erasure ako zdroj svojich inšpirácii. Clarke však o tom nechce ani len počuť.

"Technológie sa od našich ranných čias neuveriteľne zmenili. To, čo sa dodnes uchovalo, s kapelami ako La Roux, je len skladateľstvo. Na konci dní by som veľmi rád nadobudol pocit, že Erasure je skladateľské duo, nie elektronická kapela. Jednoducho sme pri komponovaní iba využívali elektroniku."

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa