Viac Európania, než Briti

Viac Európania, než Briti

S Andym Fletcherom pre kolumbijskú mutáciu magazínu Rolling Stone o všetkom, čo súvisí s aktuálnym albumom Spirit, ako aj chystaným turné.

Ako bol prijatý album "Spirit"?
Zdá sa, že sa ľuďom páči, máme naň skutočne dobré recenzie. Tento týždeň vyrážame na turné, Depeche Mode zažívajú skutočne dobré časy.

Veľa sa diskutuje a politickej povahe albumu ...
No, Martin tieto skladby napísal už pred dvoma rokmi, v čase, kedy bol veľmi frustrovaný vecami, ktoré sa práve odohrávali vo svete. Za tie dva roky sa však veci ešte viac zhoršili, Brexit, Trumpovo víťazstvo. Zvyčajne sa takto otvorene nevyjadrujeme. Naše skladby nesú vlastné odkazy a tie sú zvyčajne dvojzmyselné. Na tomto albume sme však veľmi priami.

Reakciu Davida Gahana na komentáre Richarda Spencera, o tom, že Depeche Mode sú akýmsi soundtrackom krajnej pravice, poznáme. Aká bola tvoja reakcia?
Je to skvelá publicita. Je fanúšikom našej kapely, má rád Depeche Mode od svojich siedmych rokov. Ja neviem, či to, čo povedal, nemyslel ako žart. My sme jasne ľavicovo orientovaná kapela a väčšina našich fanúšikov si je toho vedomá.

Človek pri počúvaní "People Are People" musí pochopiť, že nie ste naklonení k rozdeľovaniu spoločnosti ...
Presne, vôbec netuším, prečo to povedal, možno to tak vôbec nemyslel. Je však dôležité, že sme dali jasne najavo, že to nie je pravda a nesúhlasíme s tým.

Za tie roky odišli z Depeche Mode niekoľkí členovia a dnes ste iba traja. Ako vás tieto skutočnosti ovplyvnili?
Odchodom Vinceho Clarka to mohlo dopadnúť skutočne zle, keďže bol našim hlavným skladateľom, ale jeho postu sa chopil Martin. Odchodom Alana Wildera sa toho veľa nezmenilo. Stále sme v kapele traja pôvodní členovia a aj bez nich sa nám podarilo vydať skvelé albumy.

Cítite sa ako trio pohodlnejšie?
Áno. Samozrejme, na turné si to žiada viac hudobníkov. Ale chémia vo vnútri kapely je veľmi dobrá, ide nám to spolu skvele. Aj energia v štúdiu je výborná. Je to tak, ako som povedal.

Tí, ktorí zhliadli Vaše koncerty vedia, že tieto sú na inej úrovni. Aké máte plány pre toto turné?
Nebudete mi veriť, ale nemáme ani poňatia. Balíme veci do Stockholmu a všetky vizuály pre pódium pripravuje Anton Corbijn, takže to vlastne po prvýkrát uvidíme až budúci týždeň.

Spomenul si Antona, ktorý má na svedomí fotografie, videá a vlastne všetko, čo súvisí s identitou Vašej kapely. Zaujímalo by ma, aký s ním máte vzťah.
Pred chvíľou ste povedali, že sme trio ... kľudne však môžete povedať, že Anton je štvrtý člen kapely. Má po palcom všetky naše vizuály, obaly nahrávok, fotografie. Skvelé na tom je, že Anton si je vedomý zmyslu Depeche Mode pre humor, čo je pri komunikácii veľmi dôležité. A takisto sa snaží, aby sme vyzerali dobre. My sa staráme, aby sme zneli dobre. V 1980tych rokoch sme síce zneli dobre. ale náš imidž bol príšerný. Anton sa postaral, aby sme vyzerali super.

Tešíme sa, že sa vrátite do Kolumbie...
A my sa s radosťou vrácime. Dodnes si pamätám na poslednú návštevu. Uvedomujeme si, čo sa u Vás posledné roky deje. Bolo skvelé naposledy zistiť, že nielenže sa dá u Vás na návšteve fungovať normálne, ale že to môže byť aj nádherné.

Čo si z tej návštevy pamätáš?
Veľa domov a celkový štýl krajiny. Bolo pre mňa úžasné čítať o všetkom, čo sa u Vás udialo a zrazu som prišiel do nádherného mesta.

Depeche Mode je kapela s univerzálnym zvukom, nie nutne britským ...
Vždy sme tvrdili, že sme viac Európania, než Briti.

Ako vás ovplyvnila aktuálna atmosféra vzťahov medzi Európou a Britániou?
Je to frustrujúce. Bola to patetická voľba, na také niečo nebol žiaden dôvod. Nakoniec sa ukázalo, že 50% ľudí bolo za odchod a 50% za zotrvanie v únii, no aj tak odchádzame. Myslím, že na takú konštitučnú zmenu je potrebné mať pomer hlasov 60-40 alebo 70-30.

Celý svet akoby sa delil na dva tábory. Čo môže pre to hudba urobiť?
Onedlho budeme mať koncert v Londýne a som si istý, že to bude veľká oslava. Samozrejme, že máme aj fanúšikov iného politického zmýšľania. Je mi jedno, či Richards Spencer chodí na naše koncerty. Všetci na svet pozerajú inak, ale všetci sú fanúšikovia Depeche Mode.

Akým spôsobom viete vtesnať tak eklektickú kariéru do Vašich koncertov?
Viete, naše nové skladby znejú naživo skvele. Je ale veľmi ťažké vtesnať všetko, čo by sme chceli zahrať, do dvoch hodín. Nemyslím si však, že ľudia budú odchádzať nespokojní.

Mnoho kapiel, ako napr. U2 a Pearl Jam, hrajú na svojich koncertoch albumy v plnej dĺžke. Nepremýšľali ste nad niečím podobným?
Vôbec nie. Viac sa zaujímame o tvorbu novej hudby.

Takže môžeme od Depeche Mode očakávať stále nové veci?
Ja neviem, dúfam. Nedokážeme veci plánovať na desať rokov dopredu, ale nateraz to všetko vyzerá skvele.

Názory Devotees (14)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa