Vesmírny čierny humor (2009) - II.

Vesmírny čierny humor (2009) - II.

19.februára 2009 sa David Gahan stretol v Londýne s niekoľkými reportérmi z Východnej Európy, aby sa spolu pozhovárali o vtedy chystanom albume Depeche Mode, "Sounds Of The Universe". Nasledujúci rozhovor sa objavil vo vysielaní ruského rádia Echo Moscow.

Pokiaľ viem, tak Vás pri písaní tohto albumu inšpirovali takí ľudia ako Kevin Shields z My Bloody Valentine, či Bo Diddley. Je to pravda?
David: Myslíte mňa? Nič také som nikdy nepovedal. To máte odkiaľ? Ale samozrejme, mám rád kapely ako My Bloody Valentine, či Jesus And Mary Chain, no v tomto prípade ide o akýsi návrat. Bo Diddley, to je zasa taká improvizácia klasiky, no samozrejme odviedol skvelú prácu. V našich demosnímkoch sa nachádzalo množstvo zvukov, takých pomalých beatov. Myslím, že Martin začal vždy s gitarou, ale v štúdiu seme mali množstvo analógového vybavenia a on sa s tým neustále hral. Bolo jednoduché potom podľahnúť takýmto zvukom, prípadne ich vo veľkom využívať. Samozrejme, často sme sa utiekali ku zvuku digitálnemu, no v prevažnej miere využívame stále analogové vybavenie, gitary a bicie. A tak, ako vždy predtým, stále snoríme po nových zvukoch. A zakaždým sa nám to podarí, teda aspoň v štúdiu tie zvuky znejú vždy dobre. Vždy sme radi experimentovali a procesy súvisiace s hľadaním zvuku si zakaždým užívame. A s Martinom sme sa experimentovania na našich skladbách priam dožadovali. Vďaka tomu mali Luke, Ben a iní hudobníci v štúdiu doslova voľnú ruku v nápadoch. Prekvapivo, Christiana baví, keď sa na bicie v štúdiu nekladie taký dôraz, takže sme použili množstvo samplov, ale samozrejme analogových.

Médiá si všimli ďalšiu významnú vec - na albume cítiť akýsi vplyv štýlu Scotta Walkera. To je pre hudbu Depeche Mode trochu nezvyčajná vec.
No áno, jeho tvorba je v posledných rokoch veľmi experimentálna, no jeho hlas ma vždy veľmi inšpiroval. Podľa mňa sú jeho vokály doslova fantastické.

Asi si veľmi dobre oboznámený so skutočnosťou, že v krajinách Východnej Európy, hlavne v Rusku, či Litve, znamenajú Depeche Mode pre fanúšikov omnoho viac, než len hudbu. V Litve ľudia Depeche Mode absolútne milujú. Samozrejme sa obľube tešia aj také kapely ako U2, či Metallica, ale nie až tak ako Depeche Mode.V Rige budete vystupovať už po štvrtýkrát. Vnímaš tam túto náklonnosť fanúšikov?
No samozrejme. Vždy navštevujeme množstvo rôznych krajín a miest a samozrejme, ak sa bavíme o reakcií publika, tak nemôžem povedať, že je to všade rovnaké. Sú však krajiny, kde ľudia za našou hudbou doslova šalejú.

Nebude pre Vás už v súčastnosti problém na pódiu prezentovať album, ktorý je plný rôznych elektronických zvukov? Je možné uviesť, že tento album je elektronickejší, než jeho predchodca?
Nie, tento album rozhodne neobsahuje viac elektronických zvukov, než ten predošlý, no obsahuje omnoho komplexnejšie skladby, ktoré sú komplexnejšie prezentované. A práve z tohto hľadiska nebude ich koncertná prezentácia jednoduchá. Skladby obsahujú komplexné gitarové party, vokály, aranžmány. Takisto harmónie pre rôzne vokály. Ale samozrejme, z hľadiska koncertu bude tento album tvoriť jeho jadro.

Využijete služby vokalistiek?
Nie. Peter s Martinom budú v tomto smere musieť viac zabrať, ale verím im. Niektoré skladby, napr. "Peace" obsahujú celkovo až 20 hlasov. Myslím však, že to zvládneme.

Cítiš po 30 rokoch spoločného hrania väčšiu zodpovednosť za históriu Depeche Mode?
Viete, keď sa bavíme o Depeche Mode ako o kapele, tak to na mňa pôsobí veľmi vágne. Nemôžem povedať, že som sa nejak extra zlepšil. S určitosťou viem však povedať, že Martinovi sa dnes píšu piesne omnoho ľahšie. Povedzme, že dnes sú niektoré naše skladby jednoduchšie. Takisto nemôžem povedať, že tento posledný album je zložitý a môžem zasa povedať, že nás ním Martin rozveselil. Do mnohých skladieb dal doslova všetko, rovnako ja do tých svojich a jeho nápady som v štúdiu využil naplno. A dnes k veciam pristupujeme viac s rozumom a staviame na dobrom zdraví. Martin úplne prestal s konzumáciou alkoholu, keďže mu to prišlo úplne hlúpe. Rozhodol sa pre život a pochopil, že s ním chce urobiť. Som rád, že sa tak rozhodol. Dnes sa s ním kumunikuje omnoho jednoduchšie, čo však pre Vaše nápady nie je až také nevyhnutné. Ono totiž v minulosti pravidelne skúšal to zaužívané klišé, kedy by hudobník mal byť v permanentnom stave opitosti, aby sám seba posúval do stavu bolesti a utrpenia, čím by tak získal niečo kvalitné pre svoju tvorbu. Zistil však, že sa to dá aj inak. Dnes je jednoducho radosť s ním spolupracovať. Stala sa z neho úplne iná osobnosť. Mám z neho skutočne veľkú radosť. A to je ďalšia vec, prečo bola práca na tomto albume plná radosti. Je mi jasné, že sa v tomto smere už opakujem. Viete, keď robíte s niekým hudbu už tak dlho, nevyhnete sa fungovaniu podľa určitých vzorcov. Takisto som Vám spomenul, že existujú určité kľúčové albumy, na ktorých všetko stojí a padá. Myslím, že úspech kapely, ako aj schopnosť kapely niečo pre ľudí urobiť, rovnako skutočnosť, že ľudia chcú počúvať našu hudbu, ako aj to, že stále máme svojich fanúšikov, to všetko existuje úplne mimo našich osobností. Je to niečo, čo existuje bez ohľadu na to, či existujeme my. Tak nech to existuje naďalej.

Čo Tvoje deti? Akú hudbu preferujú?
Môj syn Jack, tak jeho hudobný záber je skutočne široký. Zo všetkých mojich detí sa asi najviac zaujíma o nové hudobné trendy. Moja malá dcéra aktuálne neustále počúva Johns Brothers a samozrejme Hannah Montana. Ale hudobnú tvorbu svojho otca môže takisto. Ale to už je o niečom inom. No a Jimmy, ten má rád rap, Public Enemy a podobné záležitosti. Ale žiaden ten odpadový, popíkový hip-hop.

A čo ten čierny humor, ktorý si spomenul v súvislosti s novým albumom?
Ja mám pocit, akoby ľudia čoraz viac postrádali zmysel preň. Zvyčajne pôsobíme tragicky. V našich skladbách takisto postrádam čierny humor. Skladby sú často viac lyrické. Samozrejme, je správne, ak si ľudia texty vykladajú po svojom. Nie je nevyhnutné poznať to, čo autori do nich vkladajú. Je oveľa dôležitejšie, čo pre Vás znamenajú po emocionálnej stránke.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa