Veľmi slušní páni

Veľmi slušní páni

Jeden z prvých a zároveň z posledných zverejnených rozhovorov s Depeche Mode, ktoré poskytli počas dvoch októbrových dní v Paríži. Tento poskytol Andy maďarským médiám.

Priznali ste, že na tlačovku ste prišli prakticky priamo zo štúdia. Prečo ste chvíľu nepočkali, kým sa veci nevykryštalizujú?
Už sme sa nevedeli dočkať, kedy sa budeme môcť pozhovárať aj s inými ľuďmi, pretože nás začal prepadať pocit, že ak neuvidíme nové tváre, tak zošalieme. Takže sme tu, pred nami dva dni rozhovorov, kedy sa dá očakávať, že počnúc dneškom sa to postupne premení na dusenie a kašeľ.

Ohlásili ste turné, ale prakticky nič viac nateraz neviete. Kedy sa dozvieme detaily o tom, čo všetko nás do štartu turné ešte čaká?
Album potrebuje v prvom rade finálnu mixáž, čo si vyžiada ešte množsto času, nakoľko je to veľmi dôležitá súčasť finalizácie projektu. Našim cieľom je všetko dokončiť do Vianoc. Medzitým nás čaká ešte cesta do New Orleans, kde sa bude filmovať, musíme prediskutovať, čo bude potrebné pripraviť pre turné a samozrejme máme pripravených aj zopár špecialít. Je to všetko ešte veľmi zložité, treba to premyslieť, zistiť, čo všetko ešte treba do mixu pridať, sami ešte nevieme, čo nakoniec ľuďom naservírujeme. Skladby sú síce nahraté, ale nevieme, aké budú ich finálne verzie. Takže, sami ešte toho ešte veľa o skladbách povedať nevieme, dokonca aj napriek tomu, že sme na tlačovke jednu novú skladbu odprezentovali.

Kedy teda plánujete vydať album?
Ak je na všetko potrebné množstvo času a ak to, čo chcete vydať chcete mať dokonalé, tak potom musím povedať, že sa tak stane až na budúci rok, v apríli.

David sa autorsky predstavil už na predošlých dvoch albumoch. Vašim hlavným skladateľom je Martin. Zdá sa, že si každý hľadel svojho.
Áno, aj na tomto albume sa David predstaví ako autor. Na samotnom albume bude mať tri skladby, na bonusovom disku 2 a pol skladby.

Takže sa dočkáme aj bonusového disku?
No, tak to som prezradil, čo som nemal. Áno, bude aj deluxe verzia, ktorá bude obohatená o bonusový disk.

A vieš už čo všetko bude obsahovať?
Zopár extra skladieb, živé a štúdiové verzie a ďalšie skvelé záležitosti. Stále však nevieme, čo všetko sa tam dostane, no plán je jasný.

Pri predošlom albume, "Sounds Of The Universe", si prezradil, že Martin bol posadnutý kupovaním hudobných nástrojov cez eBay. Ešte stále ho to drží?
Samozrejme, ale dnes už kupuje cez internet iba tie syntezátory, ktoré vo svojej zbierke nemá. Každý deň bol do štúdia doručený nejaký balík, ale spýtajte sa na to priamo jeho, o pár minút myslím poskytne takisto nejaké rozhovory.

Dnes Martin vystupuje aj v úlohe koproducenta albumu, zmenilo sa tým niečo v prístupe kapely k práci?
Ani nie. Mali sme tam toho chalana zo Švédska, Christoffera Berga, ktorý na akési tradície úplne kašľal, čo je pri začiatkok viac než prínosné, ale ostatní sa hneď chopili svojej práce, takže nedošlo pri nahrávaní takmer ku žiadnym sporom.

Mnohokrát si sa nechal počuť, že si vlastne niečo ako konečný sudca medzi Martinom a Davidom. Nemáš niekedy pocit, akoby si mal na starosti dvoch synov, s ktorými treba urobiť poriadok?
Nie, ja musím vždy dávať iba pozor, aby bol môj postoj nestranný, takže v podstate v rovnakom počte sa postavím v rôznych situáciach ako na stranu Davida, tak aj Martina. Musíte myslieť na to, že "rodina" potrebuje pokojné prostredie.

Vizuálnej stránky vášho sveta sa opäť chopí Anton Corbijn. Ako vlastne jeho práca ovplyvnila zovňajšok Depeche Mode?
My mu absolútne dôverujeme. Imidž, to je niečo, čo si na vás ľudia zapamätajú, ten sme mali aj predtým. Vizuálny svet Depeche Mode však pred jeho príchodom neexistoval. Čo však s nami začal spolupracovať, tak je všetko jasné, logické a zrozumiteľné, či už ide o návrhy pódii, fotografie, videá a všetko ostatné. V podstate akoby bol ďalším členom našej kapely.

Zostanete v EMI aj po zlúčení s Universal? Nakoniec, patrili ste k najväčším vlajkonosičom EMI.
Sledujem vývoj týchto vecí. Došlo tak k rozhodnutiu, že po zlúčení sa majú katalógy labelov zjednotiť, takže budeme figurovať v oboch. Hoci sme bolo opäť "predaní", kontrakt zostáva naďalej nedotknutý. Fakt je, že Universal ovláda teraz 40% trhu. Takže teraz budeme prakticky všade, ale aby som bol úprimný, zdá sa mi to celé trochu čudné.

(Poznámka redakcie depechemode.sk: Veci sa však odvtedy zmenili, Depeche Mode podpísali kontrakt s Columbia Records a vydanie albumu sa očakáva v marci 2013)

Depeche Mode boli vždy výnimočnou kapelou aj vďaka obrovskému a oddanému publiku. Platí to aj v prípade maďarských fanúšikov. Cítiš to ty sám, keď ste v našej krajine?
Viete, už od čias, keď sme boli u vás v časoch železnej opony, neviem, čo mám očakávať. Neviem, koľko ľudí príde, či budú pozitívne naladení, či nebudú sklamaní... To samozrejme nehovorím preto, že s vami práve vediem rozhovor, ale Budapešť mám rád, je to prekrásne mesto, vždy ho rád navštívim, skutočne patrí k najkrajším mestám v Európe. Pamätám si, keď som tam bol po prvýkrát, bol som ohromený a v mnohých veciach sa mi otvorili oči. Vždy keď sa tam vrátim, tak si na to spomeniem.

Čaká vás vcelku dlhé turné, veľa času strávite v nečinnosti... vie vám turné ešte vôbec priniesť pocity radosti?
Tak, autobusom už dlho nejazdíme, všade sa premiestňujeme letecky. Je to znesiteľné, pretože v autobuse nemôžete robiť všetko, čo vás napadne. Verte mi, množstvo dvd-čiek a kníh vás nespasí. Takže, všade sa letecky dopravíme omnoho rýchlejšie, čiže zostáva viac času na zábavu a užitočné veci, ktoré môžeme robiť vo voľnm čase, napr. si pozrieť mesto, v ktorom sa práve nachádzame.

Sú ešte nejaké atrakcie na tomto svete, ktoré si doteraz nevidel a chcel by si?
Virtuálne som už videl všetko, pretože jediná vec, ktorú môžete v autobuse robit, je piť. V podstate, kamkoľvek sme dorazili, dorazili sme kompletne spití, a to je dôvod, prečo som nikdy nič poriadne nevidel. Jasné, že sme sa šli vždy niekam pozrieť, ale nikdy sme nezískali žiadne užitočné informácie. Objavovať mestá v skutočnom zmysle sme začali prakticky nedávno.

Aj ty si pil? Nikdy som to o tebe nepočul. Vždy som si myslel, že si v kapele za toho slušného.
My sme všetci veľmi slušní, ja som však jediný, kto zostal alkoholu verný.

Maďarsko a jeho kluby Depeche Mode. Vieš si predstaviť, že by si do jedného zašiel a zažil tamojšiu atmosféru?
V jednom takom som už bol, v Talline, v Estónsku, kde to síce nie je klub, ale špecifická Depeche Mode pub. Ale bol som trochu sklamaný. Predstavte si miesto, kde hrajú vaše videoklipy a je to zároveň jeden z navychytenejších pubov v meste. Tak som tam zašiel, užil si, vypil si a oni mi nakoniec priniesli účet. Mal by som v Depeche Mode bare vôbec za niečo platiť? Keď som sa na to opýtal, tak sa pozreli na plagáty a len sa uškrnuli.

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa