Vedia o DM viac než ja…

Vedia o DM viac než ja…

Bleskový rozhovor s Andym Fletcherom, ktorý poskytol denníku The Washington Post krátko pred koncertom v Nissan Pavilion (28/07/2009).

Keď sa prehnali vašou kapelou všetky tie kalamity, (najskôr gastroenteritída a potom zrazený sval Davida Gahana), nemal si pocit, že by to mohlo byť znamením, ktoré si pýta ukončenie turné?
Toto turné by som nazval "Turné osudu". No koncerty samotné sú úžasné. V podstate sme doteraz nikdy tak razantne nerušili koncerty, takže pre nás je to taká menšia záhada. V tomto momente nás Boh asi nemá príliš v láske. David mal však obrovské šťastie, diagnostikovali mu gastroenteritídu, no nádor mu objavili veľmi rýchlo a včas. Podľa mňa sa teraz cíti vďaka tomu veľmi požehnane. Jeho vystupovanie na pódiu je jednoducho úžasné. Niekedy počas hry za klávesami sa pristihnem, ako naňho s úžasom pozerám. (Smiech). Je naozaj v dokonalej forme.

Kedykoľvek sa nejakej kapely spýtame na ich najobľúbenejšiu nahrávky, tak vždy odpovedia, že je to tá najaktuálnejšia...
Tak ja by to som nepovedal. Podľa mňa je ťažké sa v tomto rozhodnúť. Keď už hovoríme o kapelách v zmysle, že práve dokončili nejaký album, tak sa to posudzuje ešte ťažšie, pretože vtedy počujete každú novú skladbu snáď tisíckrát dookola počas niekoľkých týždňov strávených v štúdiu. Takže na výber takej skladby potrebujem tak rok alebo dva. Mojimi najobľúbenejšími albumami Depeche Mode sú "Violator" a "Black Celebration". No a tento náš aktuálny album budem schopný posúdiť tak po roku.

V porovnaní sa vašim ostatnými albumami je "Sonds Of The Universe" po zvukovej stránke akýmsi návratom.
Znie trochu analógovo. Martin je posadnutý nakupovaním starých syntezátorov cez eBay. Takže čo sme boli v štúdiu, tak každý deň mu bol nejaký doručený poštou. Jednoducho sme otvorili krabicu a už to išlo. Aj preto znie album viac elektronicky. Je zaujímavé, že niektoré z tých syntezátorov sme v minulosti využívali, takže to bol tak trochu aj návrat späť.

Venujete sa tomuto všetkému už pekne dlho. Ktorá zo súčasných bežných vecí by vás, napr. v roku 1985, absolútne šokovala?
Samozrejme Internet. Doslova žijeme na Internete, hlavne v období koncertovania. Ľudia sa sťažujú na setlisty, keď sa na tom ktorom koncerte nemohli zúčastniť. A pritom sú pripojení niekde z Nebrasky. Je to trochu bizarné. Vždy sa všetko snažíme udržať na maxime, no dnes všetko napreduje neskutočne rýchlo. Keď sme sa rozhodli pripraviť tento album tak sme mali k dispozícii ohromné množstvo možností, ako ho vydať, čo je jednoducho fenomenálne. Je veľmi ťažké zvoliť si ten najlepší spôsob. A zároveň samozrejme vzrušujúce. Bohužiaľ, samotný nahrávací priemysel zažíva obrovský úpadok, no živá hudba si stále drží svoju vysokú úroveň. Dnes je hudba samotná populárnejšia než kedykoľvek predtým. Ľudia dnes však hudbu získavajú z rôznych zdrojov a v podstate za ňu vôbec neplatia. Chvalabohu je práve toto pre fungovanie kapiel veľmi zdravé. V Európe dnes funguje ohromné množstvo hudobných festivalov. Kapela si dokáže celkom slušne zarobiť behom troch mesiacov, ktoré strávi šnúrou po európskych hudobných festivaloch.

Ktoré skladby majú vo vašom publiku najväčší ohlas?
No, myslím že "Enjoy The Silence". A samozrejme "Never Let Me Down Again", ktorú sprevádza ten nádherný efekt mávania rúk vyvolaný Davidom, to je ozajstné vzrušenie. Ale aj niektoré z nových skladieb, napr. "Wrong". Najťažšie vec na našom setliste je jeho zostavenie. S takým množstvom skladieb k dispozícii je to skutočne zložité. My si nemôžeme dovoliť hrať tri a pol hodiny ako Robert Smith. Nemyslím si, že by Dave vydržal spievať a tancovať tak dlho. Problémom The Cure je fakt, že to tak robia už pekne dlho a keď sa vrátia k normálnemu setu, tak sa ľudia začnú sťažovať.

No, a to je ďalší problém Internetu. Sťažnosti ľudí.
V tomto smere je naše fórum jedno dlhé stonanie. (Smiech). Tí ľudia považujú za najväčších fanúšikov Depeche Mode a pritom sa sťažujú doslova na všetko. Ale o Depeche Mode vedia viac, než viem ja. Je to neuveriteľné.

Názory Devotees (42)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa