V ľudskej DNA je niečo temné

V ľudskej DNA je niečo temné

Martin Gore pre argentínsky magazín La Nacion, samozrejme súvisiaci s nedávnym vydaním jeho sólovej EP "The Third Chimpanzee".

Tvoja nová EP by sa dala opísať jedným slovom - "depresívna". Mal na jej atmosféru vplyv lockdown spôsobený pandémiou?
Martin: Podľa mňa všetko, čo zažijete, sa premietne nejakým spôsobom do Vašej práce. Mne osobne to príde odlišné od všetkého, na čom som doteraz pracoval, takže niečo na tom bude.

Nepôsobí ale ani trochu náhodne, že si vlastne už v názve EP citoval knihu ktorá sa zaoberá vymieraním ľudstva.
Presne! Samotné skladby som pomenoval podľa opičích druhov práve preto, že zvuky z prvej skladby, "Howler", mi vôbec nepripadali ľudské. A popritom som si spomenul na jednu knihu, ktorú som čítal už dávnejšie, "The Third Chimpanzee", a predstava borenia hraníc medzi opicami a ľuďmi sa mi zapáčila. Okrem pandémi bol rok 2020 veľmi divný, myslím politicky ... no a rok 2021 môže byť ešte divnejší, kto vie?

Nedesí Ťa vývoj ľudstva? Ono sa totiž zdá, akoby bolo ľudstvo čoraz menej civilizovanejšie a viac primitívnejšie.
To áno, v ľudskej DNA je totiž niečo temné. A práve táto stránka môže dnes, za pomoci internetu a sociálnych médii veľmi jednoducho vyplávať na povrch.

Spomenul si, že Ti zvuky EP neprišli ľudské a vlastne na tých zvukoch je postavený kontext EP. Ako vlastne začal celý proces vzniku EP? Začalo to hľadaním určitého zvuku alebo si len voľne experimentoval, než niečo zafungovalo?
Skôr to druhé. Experimentoval som so zvukmi a buď z toho mohlo vzniknúť niečo skvelé alebo niečo, čo sa mi nepáčilo. Ale našťastie sa objavil ten výnimočný zvuk, kedy som si povedal, "tak na tomto môžem vystavať celú skladbu". Takto vlastne vznikla skladba "Howler": obyčajný experiment, z ktorého nakoniec vzniklo niečo zaujímavé.

Vo všetkej Tvojej hudbe je cítiť vplyv Kraftwerk-u, no pri tejto EP je to ešte očividnejšie. Bolo to vedomé rozhodnutie?
To sa mi až nechce veriť :) Keď tvoríte hudbu a ste zároveň fanúšikom Kraftwerk, tak sa to zakaždým niekde ukáže. Už toľkokrát sa mi stalo, že som si povedal, "och, to mi pripomína Kraftwerk". V skladbe "Vervet" je jeden riff, ktorý mi ich pripomína až príliš.

V tvojej práci pre Depeche Mode je niečo, čo sa v Tvojej sólovej tvorbe neobjavuje: pocit rozkoše, zmyselnosti. Prečo je tomu tak?
Pravda je taká, že neviem. Nikdy predtým som o tom nepremýšľal. Možno keď pracujem sólovo a premýšľam jasnejšie, tak tomu zodpovedá aj výsledok, je to menej popové a racionálnejšie. Výsledok zodpovedá tomu, čo mi práve príde na um.

Ešte stále zastávaš názor, ktorý si raz vyslovil, že šťastné skladby sú falošené a nerealistické? Snažíš sa pri komponovaní nútiť do temnejších nálad?
No, nemyslím si, že v týchto časoch sa nájde niekto, kto sa utieka k temným myšlienkam. Svet je v chaose a v ňom bude ešte dlho. Šťastné piesne na to nereflektujú.

Vydal si EP namiesto klasického albumu. Ako si sa zžil s novými formátmi hudobnej "konzumácie"?
Myšlienka EP má dočinenia s faktom, že samotný koncept by sa stal nudným, ak by som to rozšíril na 15 skladbový album. Ale všímam si, že mnoho umelcov dnes siaha po EP formáte a mne to nepríde ako zlá vec. Mnohí umelci z mojej generácie musia byť dnes opatrní, aby sa nechytili do pasce vlastnej minulosti, takže z tohto pohľadu nie je na EP formáte nič zlé. Možno boli albumy kedysi skutočne dobré, no dnes až tak veľmi nefungujú. Mne sa albumový koncert samozrejme páči, ale ja som už starý.

V tomto smere máš takisto výhodu urgencie: EP môžeš v kratšom čase nahrať a vydať.
Zaiste. Je to jednoducho niečo, čo musíme akceptovať: dnes veci fungujú inak. Mne sa albumový koncert páči, je to niečo, na čom som vyrastal a nemám dôvod to nejak významne meniť.

V minulom roku ste boli, myslím Depeche Mode, uvedení do rock´n´rollovej Siene slávy. Ako si to prežíval? Zmenilo Ti to život alebo patríš k tým, ktorí sú za také niečo vďační, no nie dojatí?
Myslím, že je to vždy pocta, keď si niekto všimne a ocení Vašu prácu. Uvedenie do Siene slávy je jedno z najväčších ocenení, aké môžete, ako hudobník, získať. Nemyslím si, že to zmení môj život, ale je milé sa v Sieni slávy ocitnúť. Doteraz neuviedli veľa elektronických kapiel, takže je dobré, že otvorili dvere a zmenili ten prísny spôsob, akým posudzujú kandidátov.

Faktom však je, že Kraftwerk tam stále chýbajú.
To áno, hoci už boli nominovaní niekoľkokrát. Keď však už pootvorili dvere, tak môžu nominovať aj oceňovať veľmi vplyvných umelcov. No na druhej strane je skutočne až smiešne, že Kraftwerk nie sú v Sieni slávy, keďže ovplyvnili doslova každého. Nielen elektronické kapely, či umelcov z hip hopovej scény, ale hudobníkov zo všetkých žánrov.

Niekde si spomenul, že s kolegami z kapely si sa nerozprával už takmer rok. Je pre Vás normálne stráviť oddelene tak dlhý čas?
Je pre nás bežné si po skončení dlhého turné dopriať riadne dlhú prestávku. Počas minulého roka som sa s Andym rozprával niekoľkokrát a s Davidom tak ... tu a tam, takže nie je pravda, že by sme neboli vôbec v žiadnom kontakte. Pravdou je, že spolu nepracujeme, ale to len preto, že každý z nás žije svoj vlastný život. K tomu každý z nás žije na inom kontinente. Andy v Anglicku, ja na západe Spojených štátov, Dave zasa na východe.

Takže Depeche Mode nateraz nemajú žiadne plány?
Vôbec žiadne. Ale všetko je v poriadku, neprebiehajú síce žiadne diskusie, no takisto sa nič zlé nedeje.

Názory Devotees (9)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa