Turné DM s Elation Artiste a novým Rayzor Blade

Turné DM s Elation Artiste a novým Rayzor Blade

Depeche Mode sa s novým "Memento Mori" turné vracajú vo veľkom štýle. O návrh osvetlenia sa postaral Jason Baeri a technológiu Elation dodala spoločnosť 4Wall.

Elation technológia, vrátane troch súčastí z Artiste série - Monet, Mondrian a Rembrant - je doplnená o nový Proteus Rayzor Blade.

Turné "Memento Mori", spolu s rovnomenným albumom, odštartovalo 23.marca v americkom Sacramente, a je prvým turné kapely po 5-ročnej pauze. Jeho európska časť štartuje 16.mája v Amsterdame, aby sa v septembri vrátilo opäť na severoamerický kontinent. K Baerimu sa pripojí Joe Bay, ktorý na turné zastupuje pozície Associate Lighting Desinger a Lighting Programmer, zatiaľ čo šéfom tímu, Lighting Director, je Sarah Parker.

"The M": Pozadie, scenéria a plátno

Podľa dizajnéra, ktorý pracuje s Depeche Mode po prvýkrát, sa debaty s tímom kapely začali v októbri 2022, do decembra mali pripravený predbežný návrh, ktorý sa neskôr jemne doladil. Turné má k dispozícií 27 stopové "M" plátno, na ktorom budú premietané videá, čo je podľa Jasona Baera jeden z najdôležitejších aspektov návrhu. So základným konceptom prišiel dlhoročný spolupracovník Depeche Mode, fotograf a režisér Anton Corbijn, a tento Jason Baeri zhmotnil do reálnej podoby.

Viaceré obrazové vrstvy

"M" systém má dvojitú funkciu, vysvetľuje Jason Baeri: "Je navrhnutý ako scénický prvok, nielen ako video obrazovka, takže má svoju hĺbku a váhu. Takže, ak premietate video ako na obrazovke, tak aj na M-ku, máte dvojvrstvové video, ktoré sa každému v publiku javí inak. Ľudia, ktorí sa na obrazovku pozerajú priamo, vnímajú obraz úplne inak, ako tí, ktorí sa na ňu pozerajú zboku alebo z vyššieho uhla. Teda to, čo vidíte, či ako prípadne vnímate Antonove scény, sa zároveň mení aj po fyzickej stránke."

Synth a rock

Depeche Mode, na hudobnej scéne aktívni od ranných 1980-tych rokov, sú známi svojim osobitým zvukom, mixom new wave/synthpopu a rocku. Jason Baeri používa výbavu, vďaka ktorej zdôrazňuje rozsah nálad a textúr: "Hudba samotná je postavená na dvoch rôznych nápadoch a my musíme obsiahnúť oboje," vysvetľuje Jason. "Pri každej skladbe sme sa rozhodovali pre jeden smer, synth alebo rock, takže celá zostava je rozdelená na dve časti, ktoré na túto skutočnosť reflektujú. Čiže je tam mnoho vizáží, takých klasicky rockových, ktoré pripomínajú zaužívané štandardy, no a potom sú tu samozrejme tradičné syntezátorové skladby, ku ktorým sme pridali viac LED farieb a celá scéna pôsobí viac digitálne."

Elation Artiste Rembrandt

Jedným z ťahúňov celej výbavy je, podľa Jasona Baera, Artiste Rembrandt LED Wash Moving Head. "Zbožňujem to, je to skutočne rozptylové svetlo! Mnohí výrobcovia ponúkajú to, čo pôsobí ako rozptylové svetlo, spolu s PC šošovkou, no v skutočnosti je to len sveteľný bod s vnútornou srieňou. Snažia sa to ponúkať ako dokonalý "všetko v jednom" nástroj, ale kvalita osvetlenia je stále otázna. Na druhej strane Rembrandt je špecializované svetlo, ktoré Vám ponúkne dobrý pocit z rozptylu a skutočne nádherné jemné svetlo. A funguje to naozaj dobre, nie ak u iných svetlometov, ktoré sú v súčasnosti ponúkané na trhu."

Baeri tak na pódiu nechal rozžiariť LED rozptylové reflektory o sile 51 000 lumenov. Tieto sa používajú počas celého koncertu a vytvárajú dokonalú scénu pre jeden z najväčších hitov kapely, "Personal Jesus".

Elation Monet a Mondrian

Artiste Monety, profilové LED reflektory, so svietivosťou 45 000 lumenov a kompletným balíkom efektov, fungujú na pozícií kľúčových svetiel a takisto poskytujú aj niečo z efektového osvetlenia. "Monety sú pre mňa klasikou," povie Jason Baeri. "Je to spoľahlivé zariadenie, ktoré sa dá nepretržite ovládať. Jeho schopnosť produkovať hlbšie, temnejšie farby, pri zachovaní kvalitného výstupu, je obrovskou pomocou."

Celá séria Artiste, používaná na "Memento Mori" turné, je zavŕšená reflektormi Artiste Mondrian LED Profile FX, so svietivosťou 51 000 lumenov, ktoré sú v návrhu použité v pozícií efektových svetiel. "Obsahujú tú veľkú tučnú šošovku na prednej strane a je ich na pódiu cítiť. Používame ich iba 6, ale pôsobia ako celá stena reflektorov. Doslova "explodujú" cez kapelu a skvele si konkurujú s videom."

Všetky tri druhy reflektorov obsahujú vlastný systém miešania farieb, 7-Flag SpectraColor (CMYRGB+CTO) od spoločnosti Elation, neobmedzené indexovanie a nepretržité otáčanie, rôzne textúry, animácie a riešenia vrstvenia. "Je skvelé mať k dispozícií túto konzistenciu v plnom rozsahu a pritom vedieť, že môžem trafiť presne tie farby, ktoré potrebujem."

Elation Proteus Rayzor Blade

Pri hľadaní riešenia pre osvetlenie, ktoré by napodobnilo rám videa, sa Jason Baeri obzeral po reflektore pre spodnú časť pódia a riešenie našiel v novom Proteus Rayzor Blade. "Je pekným spestrením barového svetla a pre túto úlohu je naozaj vhodný," povedal Baeri. "Je to skutočne výkonné zariadenie, s čistým miešaním farieb a priblížením s veľkým dosahom. Rozhodne pomáha dobre uzemňovať šou na vrchole."

The Proteus Rayzor Blade je lineárny otočný LED svetlomet, ktoré dokáže fungovať ako rozptylové, stroboskopické a efektové osvetlenie. Zariadenie je k dispozícií so šiestimi alebo dvanástimi nezávisle ovládanými 60W LED diódami, stredové lúče zoomuje v uhle 6°, rozptylové v 45° a možno ho dynamicky polohovať v uhle 210°. Svetlomety spĺňajú triedu ochrany IP65 a sú jedinečné aj v iných ohľadoch. Dve vysoko intenzívne zábleskové línie studených bielych LED svetelných bodov sa tiahnu po celej dĺžke zariadenia a obsahujú aj vlastný efekt SparkLED Twinkle z dielne Elation.

"Stroboskopická linka je skvelá!" povie Jason Baeri. "Doslova zapôsobí ako facka do tváre. Dokonca aj v príliš osvetlenom priestore si skvele plní svoju úlohu." V niektorých skladbách je použitý efekt SparkLED. "Pomáha to rozptýliť dojem, že zariadenie je výsostne technického charakteru. Je to zábavný efekt a stále užitočný pre prácu s TV a kamerou." Baeri spomenul, že pôvodný plán počítal s tým, že Rayzor Blades bude takisto lemovať catwalk, ale tento návrh bol zamietnutý kvôli problémom s priamym výhľadom.

Zariadenia od Elevation dodáva pre aktuálne turné Depeche Mode spoločnosť 4Wall a sú súčasťou ešte väčšieho svetelného parku. Od 16.mája, kedy kapela štartuje európsku časť "Memento Mori" turné, bude totiž celá zostava rozšírená a upravená pre použitie na štadiónoch.

Názory Devotees (14)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa