Time Machine

Time Machine

Naspäť do čias, kedy veci neboli také, aké sú dnes.

Hoci sú Depeche Mode už prakticky pripravení na ďalšie veľkolepé svetové turné (pozn. 04/2013), Deb Danahay nám povie niečo k doteraz nepublikovaným fotografiám z prvého "výjazdu" kapely za hranice UK.

Všeobecne panuje mylný názor, že Depeche Mode hrali po prvýkrát mimo UK v Nemecku, konkrétne v Hamburgu. Fakt je však taký, že sa tak po prvýkrát stalo v Holandsku, na podujatí Zuiderpark Open Air Theatre, v Hágu. Konkrétne 25.júla 1981.

V tých ranných časoch fungovania kapely som vypomáhala Joan Foxovej (priateľka Davida Gahana) a Anne Swindellovej (priateľka Martina Goreho) s informačným servisom Depeche Mode. Vtedy som bola priateľkou Vince Clarka. Našťastie, ešte aj dnes si viem spomenúť na veľa vecí, ktoré sa vtedy udiali. Hlavne vďaka množstvu fotografii, spomienok, zápiskom z denníkov, ktoré som starostlivo zhromažďovala a vlastne chronologicky zaznamenávala počiatky histórie Depeche Mode, neskôr takisto Yazoo.

Depeche Mode si so singlom "New Life" zabezpečili vstup do rebríčka UK Top 20 Single, kde dosiahol 11.pozíciu. Vďaka tejto skutočnosti sa ako debutanti objavili v známom programe BBC, "Top Of The Pops". Koncert v Holandsku sa konal v rámci festivalu a predchádzalo mu beznádejne vypredané vystúpenie kapely v Londýne, v The Veneu.

Pódium v Zuiderparku bolo postavené na ostrove. Ten bol obklopený vodnou priekopou a jediným prístupovým bodom bol malý most. Headlinerom večera boli Tuxedomoon, experimentálna new wave kapela z Kalifornie, v tom čase veľmi populárna ako v Holandsku, tak aj v Belgicku. Patrili takisto k obľúbeným kapelám Andyho Fletchera a pamätám si, ako sa Andy tešil zo skutočnosti, že budú hrať na tom istom pódiu. Depeche Mode sa dostalo skvelého prijatia a pod pódiom sa zišiel slušný počet holandských fanúšikov.

Živé vystúpenia v tých časoch nemali nič spoločné s tým, ako Depeche Mode fungujú dnes. Chalani cestovali po koncertoch so syntezátormi pod pazuchami. V prípade vystúpenia v mimo UK, rozvážal kapelu po Európe v minibuse Daniel Miller, šéf Mute Records. Do Holanska som s kapelou vyrazila aj ja, Joan a Anne. Šlo sa trajektom z Doveru do Zeebrugge. Po dvadsiatich hodinách, a neskorších morských chorobách, sme dorazili do Hágu. Šla som sa s Vincem poprechádzať po meste a do zápisníka som si poznačila, že sme objavili nejaký "ilegálny bar" (je v Holandsku niečo nelegálne?), kde sme zostali do štvrtej rána.

Bolo to zrejme po prvý krát, čo bol Vince mimo Veľkej Británie. Jeho rodičia sa rozviedli, keď bol veľmi mladý a som si istá, že nikdy neboli spolu v zahraničí. V tom čase bol Vince dokonca na podpore, peňazí veľa nemal, takže to bolo pre nás oboch veľmi vzrušujúce. Vtedy bol vlastne ťahúňom kapely. Dotiahol do kapely Davida, organizoval prvé koncerty, rozposielal po vydavateľstvách demo pásky - šťastie pre nich, keď Martin, Andy a Dave vtedy chodili normálne do zamestnania.

Ja som pôvodne pochádzala z Davidovej partie. Dave bol už vtedy veľmi obľúbený. Dobre vyzeral, keď bol s chalanmi, tak sa podľa toho aj choval, no keď bol sám, tak bol trochu hanblivý a nesvoj. Ak by ho Vince nepožiadal, aby sa k nim pripojil, tak pochybujem, že by sa dal iným spôsobom na hudobnú dráhu.

Sama som prekvapená, koľko vecí sa mi podarilo z tých čias uchovať. Vtedy som nemohla predvídať, ako sa veci vyvinú. V minibuse sme často žartovali na tému "Depeche Mode, naživo vo Wembley" alebo "Greatest Hits" album Depeche Mode, nuž ale tak sme trávili čas, zabávali sme sa. Nik, ani samotní chalani, by si nikdy vtedy nepomysleli, že by sa to naozaj raz mohlo stať.

zdroj: Electronic Sound Magazine - 04/2013, dmtvarchives.com

Názory Devotees (35)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa