Tie dve hodiny na pódiu milujem!

Tie dve hodiny na pódiu milujem!

Dave Gahan o aktuálnom statuse Depeche Mode, komponovaní, fyzickej kondičke, ale aj o rodine, ktorá mu na turné chýba.

Electro-rockeri z Essexu žili kedysi rock´n´rollovým životom, popri ktorom aj George Best a Oliver Reed dnes pôsobia ako chlapci zo speváckeho zboru. Alkohol, drogy (a rozhodne nie málo), dievčatá. Vzostupy a pády. Nárazy a otrasenia. Je iba málo toho, čo by neokúsili.

Dnes sú Depeche Mode, ktorí v pondelok 27.januára ovládli LG Arénu v Birminghame, jedna z najväčších "preživších" rock´n ´rollových kapiel. Pokračujú v inovácii, posúvajú vlastné hranice kreativity, ponúkajú skladby ako nové, tak aj tie nezabudnuteľné.

Frontman Dave Gahan neskrýva nadšenie a údiv zároveň, že kapela má stále svoje publikum. "Stále nás to prekvapuje. Je to milé. Mňa osobne stále prekvapuje, že priťahujeme mladé publikum a aj to, že naša hudba ľudí stále oslovuje. Myslím, že s nami vyrástlo množstvo ľudí."

"Jedna z pre nás najdôležitejších vecí je posúvať sa od albumu k albumu. Vždy je to o konkrétnom albume. Ak by tomu tak nebolo, tak tu dávno nie sme. Ak by sme stratili pocit, že posúvame vlastné hranice, prípadne že posúvame význam Depeche Mode po kreatívnej stránke, čím myslím napr. vytvorenie modernej bluesovej nahrávky, ktorá ľudí osloví, tak by sme to dávno zabalili. Martin v tom má napr. úplne jasno, on chce jednoducho tvoriť modernú hudbu. Ovplyvnenie nachádzame v blues. Prvky z tohto štýlu sa snažím zakomponovať aj do môjho spevu."

Na aktuálnom albume "Delta Machine" sa Gahan podieľal ešte viac, než na predošlých albumoch. A hoci sa komponovaniu venuje už 10 rokov, stále sa cíti v tejto oblasti ako nováčik.

"Flákam sa po štúdiu, nudím sa, kým sa ostatní hrajkajú s tými všetkými vecičkami. Pôsobia vtedy ako vedátori. No rovnako mi to vtedy príde aj úžasné. Aby som bol úprimný, vždy čakám, kedy príde môj čas, aby som do hudby, s ktorou prídu, priniesol trochu ľudskosti. Výsledok potom pripomína akési manželstvo medzi tými dvoma elementami. A presne to ľudí oslovuje."

"Rozhodne sa nesnažím kráčať v Martinových stopách, ktorý sa skladateľstvu venuje viac ako 30 rokov. Som v tomto nováčik. Pre kapelu komponujem 10 rokov a takisto komponujem skladby pre moje sólové nahrávky. Zo začiatku bolo ťažké si nájsť v tomto smere vlastnú cestu. Často sa prevracali oči, udivene dvíhali obočia, no dnes si vlastné veci medzi sebou vymieňame. Martin sa o moje skladby zaujíma presne tak, ako sa ja zaujímam o tie jeho. Dokonca si pri nich sadne k piánu a skúša s nimi pracovať."

Takže Dave Gahan, 51-ročný mladík, stále v skvelej forme, hoci má za sebou aj sériu zdesení, kedy zdravotne na tom nebol najlepšie.

"Veľa času trávim v telocvični, robím to rád, hlavne pre ten dobrý pocit. Udržujem sa v kondícii. Na pódiu sme niečo cez dve hodiny a ja som v neustálom pohybe. Už nie som najmladší, ale rozhodne ani nie starý, no už to trochu cítiť. Stále sa mi to však páči, stále to mám rád všetko pod palcom a ten pocit mi pomáha aj pri speve a samotnom vystupovaní. Tie dve hodiny na pódiu milujem. Cestovanie však nemusím a nerád som preč od mojej rodiny a detí. Ale to k tomu jednoducho patrí. Samozrejme, že ma prídu navštíviť, no mimo domova trávim príliš veľa času."

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa