The World We Live in… ­ 9. časť

Martin Gore. Človek plný prekvapení. Nikdy si nemôžete byť istý, či mu rozumiete, možno nikdy neukázal svoju pravú tvár. Svojimi neustálymi premenami výzoru, ktorými viac šokuje, ako zaujme, však okolo seba permanentne udržiava akúsi atmosféru čohosi nedostupného a nepoznaného. Úplnou náhodou sme sa pár týždňov dozadu rozhodli venovať túto časť jemu, a zdá sa, že vďaka práve prebiehajúcemu turné tohto "malého" velikána, budeme viac než aktuálni.

A Question Of Lust (London 1986)
Je zaujímavé sledovať Martinov nielen hudobný, ale aj osobnostný vývoj. Napriek tomu, že toho nikdy veľa nepovie, jeho myšlienky a pocity sa vždy prejavili v textoch a samozrejme v jeho štýle obliekania. Uhladený, usmievavo nežnučký blondiačik, ktorý sa do vydania Construction Time Again svetu prezentoval ako skutočne nadaný mladý umelec, vždy v saku alebo slušnej košeli, spôsobil nielen fanúšikom ale aj hudobným kritikom menší šok. Martin sa začal na svet pozerať kruto realisticky, čo sa odrazilo na textoch a s pomocou Alana aj na sounde kapely. S tým súvisela aj zmena image. Ale čo spôsobilo, že Martin ako prvý z kapely začal "provokovať" svojim zjavom? Boli to berlínske kluby, kde to začiatkom osemdesiatych rokov vrelo "novou vlnou", ktorá ako blesk prišla z londýnskych klubov, ale s končiacou sa sexuálnou revolúciou v Nemecku, koncom 70-tych rokov, nabrala nový smer? Bol to len hlúpy žart alebo nebodaj krátka úchylka? Pochybujem, že by Martin niekedy povedal skutočnú pravdu.
Nech to bolo tak alebo onak, novinári si prišli na svoje a Martin sa zabával. Spočiatku to boli sukne, neskor pribudli blúzky, podväzky, dámska kozmetika. Vrchol to nabralo vydaním výberového albumu The Singles 81 - 85. V tej dobe už mal malé fetišistické obdobie za sebou aj Dave, ktorý mal chvíľu chuť súperiť s Martinom, ale boli to skutočne vzácne chvíle. Z tohto obdobia pochádza aj záznam piesne Everything Counts z festivalu v Guahenno, kde možte vidieť našminkovaného Martina v klobúčiku a kožennej sukni.

Everything Counts
(Guehenno Festival 1985)
Na vrchole "fetišistického" obdobia prišla ďaľšia krátka úchylka. Koženné remene a pásy, ktorým Martin jednoducho odolať nevedel, a zdá sa, že spomienky trvajú uňho dodnes. Novinári v tom samozrejme objavili náznaky sadomasochizmu. Korunku tomu nasadi aj sám Martin, ktorý sa na konci leta 1985 dostavil do londýnskeho parku, na interview s BBC TV, oblečený síce slušne v rifliach a kožennej bunde, no jeho rozkrok, a špeciálne časť prirodzenia, provokatívne obopínali spomínané koženné pásy. Reportérka bola síce v šoku, ale Martin sa na kameru s pýchou predvádzal. V takomto kožennom ústroji, v plnej paráde s kožennými nohavicami, putami za opaskom a jemnom ženskom nátelníku sa predstavil aj na londýnskom koncerte nahrávanom pre televíziu BBC v roku 1986. Vám ponúkame Martinovo sólo v podobe A Question Of Lust.

Samozrejme sa časom zo zábavy a provokácie stane nepríjemná spomienka. Nepríjemné otázky týkajúce sa "čudnej" minulosti dostáva Martin ešte aj dnes. Pred desiatimi rokmi na tlačovke v Prahe na otázku, ako vysvetlí svojej dcére fakt, že sa obliekal do ženského oblečenia, odpovedal takto:
"Musím priznať, že sa toho dosť obávam. Myslím, že ľudia ma vôbec nepochopili. Proste som sa bavil a nič iné sa za tým neskrývalo. Ale dúfam, že sa mi to mojej dcére podarí vysvetliť a myslím, že ma pochopí".

Či sa to tak bolo naozaj, a či už túto otázku od svojej dcéry Martin dostal naservírovanú, na to už odpoveď nepoznáme. Každopádne, ak sme vás pobavili, sme radi, ak nie, dúfame, že sa nabudúce polepšíme. Samozrejme radi uvítame v diskusií každý Váš názor.

Za videa tradične ďakujeme Mildovi.

Download videí (už nie je dostupný):
A Question Of Lust (London 1986)
Everything Counts (Guehenno Festival 1985)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa