Ten, čo drží DM pohromade

Ten, čo drží DM pohromade

Druhý rozhovor, ktorý poskytol Andrew Fletcher rumunským médiám krátko pred príchodom do Bukurešti, kde počas posledného januárového víkendu odohral svoj dj-ský set.

Vo svete si známy ako člen Depeche Mode, do Rumunska sa však tentoraz vraciaš ako DJ. Ako si sa k dj-ingu vlastne dostal?
Pre mňa je to hlavne hobby. Takto môžem ľuďom posunúť aj skladby, ktoré majú menšiu šancu na hranie, keď sme s Depeche Mode. A takisto mám príležitosť stretnúť sa s ľuďmi vo vrúcnejšej atmosfére. Jednoducho som so svojou hudbou.

Aké druhy skladieb mixuješ vo svojom sete?
Máme so sebou rozmanitú hudbu. Nesústredím sa na konkrétny štýl. Mixujem house, electro, ale aj známe staré skladby. Samozrejme pridám aj nejaké tie staršie skladby DM v nových remixoch, ktoré sa objavia na našom druhom remixovom albume. Ten by mal vyjsť v marci tohto roka. Ten prvý sa stretol s veľkým úspechom.

Prispôsobuješ svoj set aj klubom, resp. miestam a krajinám, kde hráš?
Podľa mňa veľmi nezáleží na tom, či hrám v Rumunsku alebo v nejakej inej krajine. Skôr ide o to, na akú hudbu reaguje publikum. Keď si pospevujú, tak hneď viem, po čom siahnuť, takže všetko sa prispôsobuje ľuďom. Niektorým sa páčia starinky, iným zasa niečo aktuálne.

A čo rumunské publikum?
V Rumunsku som bol už zopárkrát a vždy som sa tu veľmi dobre cítil. Takže očakávam, že sa ľudia budú baviť.

Máš nejakých obľúbených dj-ov?
Ani nie, no mal som to šťastie zopár z nich stretnúť. Minulý rok som sa stretol s Paulom Van Dykom, no stretol som aj iných. Cítil som sa pri nich trochu trápne, pretože sú to veľkí profesionáli. Pre mňa, ako som už spomenul, je to len hobby. To, čo robia, to je čosi fantastické, ja sa len pokúšam mixovať dobré skladby.

Vieš povedať, čo považuje dj za úspech?
Fakt, že ľudia sa prídu na moje vystúpenie pozrieť, ma robí šťastným. Problém je, že je nemožné uspokojiť každého, no aj tak dúfate, že tí ľudia sa vrátia domov spokojní, pretože prežili skvelú noc.

Si hudobník, manažér, hovorca Depeche Mode a DJ. Čo z toho ťa vystihuje najlepšie?
To jednoznačne povedať nemôžem. Myslím, že tak ako aj ostatní z kapely, mám šťastie, že sme zažili výnimočnú kariéru, ktorá nám dovolila uskutočniť množstvo vecí. Keď sme začínali, tak sme o takomto úspechu ani len nesnívali. Som rád, že si môžeme dnes plniť svoje túžby, jednou z tých mojich bola stať sa dj-om. No dúfame, že máme ako skupina pred sebou ďalší dobrý album, s ktorým vyrazíme na turné.

V skupine máš pozíciu človeka, ktorý vlastne všetkých drží pohromade. Ako to vlastne zvládaš? Som si istý, že sa veľakrát nevyhnete hádkam.
Nie je to až také hrozné. Všetci pochádzame z toho istého mesta, máme rovnakých priateľov. Martin je jedným z najlepších britských skladateľov, Dave je fantastický spevák a to z nás robí skvelú live kapelu. Ja som niekde medzi nimi. Každá veľká a známa kapela má niekoho "uprostred".

Povedal si, že dj-ing je tvojou záľubou. Keď už sme pri tom, viem, že si v Londýne vlastnil reštauráciu.
Pravda, ale tú som pred pár rokmi predal. No snažím sa vrátiť v tomto smere do hry.

Máš rád varenie? Skúsil si niekedy nejaké to typické rumunské jedlo?
Nemyslím si, že by sa našiel niekto, kto by za moje kuchárske umenie dokázal zaplatiť (smiech). Rumunské jedlo som nikdy neochutnal, no možno keď prídem do Bukurešti, tak čosi skúsim.

Veľmi veľa cestuješ. Máš nejaké obľúbené mestá, či destinácie?
Prechádzal som sa New Yorkom, Vancouverom, Parížom, Barcelonou, atď. Dokonca vlastním apartmán kúsok od Barcelony. Je to veľmi blízko pláže. Mám šťastie, že mám možnosť toľko cestovať, budúci mesiac ma čaká Austrália a Čína. Už sa neviem dočkať.
Má to však aj nevýhodu. Či už cestujem so skupinou alebo ako sólový umelec, tak na prehliadky miest veľa času nezostáva, pretože po skončení koncertu sa odchádza na hotel a odtiaľ priamo na letisko.

Budeš mať čas pozrieť si Bukurešť?
Ani nie. Bohužiaľ, strávim tam jeden, či dva dni a ten druhý budem relaxovať po vystúpení.

Depeche Mode mali v pláne pred dvoma rokmi v Bukurešti vystúpiť, no bohužiaľ pre Davidove zdravotné problémy bol koncert zrušený. Je nejaké šanca, že by sa tu Depeche Mode mohli v blízkej budúcnosti objaviť?
Myslím, že tak ako pre fanúšikov, aj pre nás to bolo obrovské sklamanie. Máme v pláne začať pracovať na novom albume, po ktorom bude nasledovať turné. No a Bukurešť bude v rozpise koncertných zastávok určite na poprednom mieste.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa