‘Suffer Well’ - Club Promo

Hoci sa vydanie tretieho singla zo stále aktuálneho albumu "Playing The Angel", "Suffer Well", posunulo na 6.marca 2006, rádiami už nejaký čas koluje jeho promo disk, skladba začína rotovať rozhlasovým éterom, skutočne vydarený videoklip Antona Corbijna je už tiež k dispozícii, no a došlo aj na dj-ov, ktorým je určený aktuálny "club promo" disk.

Každý fanúšik zrejme očakával, že sa singlovej podoby dočká aj niektorá z troch Davidových skladieb, ktoré sa dostali na posledný album Depeche Mode. Hoci najvydarenejšia je bezpochyby "Nothing Impossible", jednoznačný singlový kandidát je od začiatku jeho spomienka na predošlú dekádu vlastného života, "Suffer Well". Na otázku, prečo práve táto skladba, sa odpoveď nehľadá ťažko. Táto skladba, odhliadnuc od mne "nesympatickej" "Lillian", totiž presne zodpovedá ohláseniu skupiny k návratu do 80-tych rokov. Skvelý rytmus, priam ukážkovo klasická "ebm" bicia slučka, za ktorú by sa nehanbili ani Nitzer Ebb, typická Goreho gitarová linka, chytľavý refrén, "lestič parketov"... čo už by si viac mohol priať fanúšik skupiny? Obalu singla už chýba jedna jediná vec, nálepka s červeným nápisom "Odsúdený na úspech". A v tomto prípade sa musím v rovnakom duchu vyjadriť aj o remixoch tejto skladby. Každý fanúšik elektronickej hudby si tu totiž príde na svoje. Disk otvára albumová verzia "Suffer Well", ktorú už snáď pozná každý, je zbytočné si ju predstavovať. Nasledujúcich "Tiga" remixov som sa trochu obával, pretože ich remix "Shake The Disease" z kompilácie "Future Retro" vždy rád obídem, no skutočnosť je iná. Máte radi ranné remixy Depeche Mode, ktoré si chalani pripravovali sami? "Tiga remix" je pre vás ako stvorený. Obsahuje všetko, na čo ste zvyknutí. Pasáže, v ktorých sa dostávajú do popredia jednotlivé zvuky, zvýraznené vokály, jednoducho každý part skladby, na ktorý sa snažíte pri počúvaní albumu sústrediť, tu má svoj samostatný sólový "výstup". "Tiga dub" remix sa od svojho predchodcu veľmi nelíši, hoci je viac posunutý do "dub" polohy... čiže viac basový, obohatený o sample a vokály spĺňajú skutočne okrajovú úlohu.

Tým, ktorí pravidelne navštevujú stránky depechemode.sk nemusím "Narcotic Thrust Vocal Dub" remix zvlášť predstavovať. Svoju premiéru už mal pred mesiacom na BBB Rádio 1. Jednoducho remix určený pre špecifické "clubové" publikum. Z originálnej skladby sú vytiahnuté snáď iba vokály, ostatné už je už založené čisto na fantázií autora remixu. Ale musím sa priznať, môj favorit na dokonalú sobotnú "clubovú" noc. Tance-chtiví fans si prídu na svoje.

Alter Ego je jediný, kto sa na tomto promo "albume" (celý disk vrátane dvoch remixov b-strany singla "Better Days" má úctihodnú dĺžku v podobe takmer 65 minút) predstavuje jediným remixom. Melodické party oddelené samplovými šialenstvami a doplnené Davidovými vokálmi. Takto jednoducho sa dá táto práce charakterizovať. Možno to znie odstrašujúco, ale ako celok je to počúvateľne a opäť to predstavuje originálnu skladbu v inom svetle. A čo viac, ide zrejme o najlepší remix z celej ponuky.

Michael Schwanen alias Metope sa tiež prezentuje dvoma prácami. Dovolím si tvrdiť, že tieto dokonale vyhovujú Martinovmu vkusu, čiže fanúšikovia štýlu "minimal" si prídu na svoje. Vysamplované zvuky z originálu doplnené rozmanitými podivnými zvukmi, ktoré ľudia od mixážnych pultov produkujú akoby na počkanie jednoduchým stlačením tlačítka (nech mi je odpustené, o dj-skej práci toho vážne veľa neviem), obalené do tanečného tempa... to je "Metrope remix". Ešte minimalistickejší, trochu rýchlejší, no o to monotónnejší je jeho "súrodenec", "Metope vocal remix", logicky obohatený o vokály.

A blížime sa k zlatému klincu celého projektu. Akýsi M83 pristúpil k pôvodnej skladbe skutočne svojsky. Nielenže sa pohral s Davidovými vokálmi, pridal však aj vokály "cudzie", čím tento dance-undergroundový remix získal na zaujímavosti. Od samého začiatku remix akoby "rástol", naberá na hutnosti, no v momente, ako čakáte grandiózne finále, príde nečakaný koniec. Ak na vás remix zapôsobí, máte opätovnú šancu si ho vychutnať v inštrumentálnej podobe. Skutočne pozoruhodné.

Úplný záver disku patrí remixom b-strany singla, skladbe "Better Days", o ktoré sa postarala dj-ská dvojica vystupujúca pod názvom Basteroid. Neviem ako ostatným, mne osobne to však príde, akoby sa o remixy postarali už raz spomenutí Nitzer Ebb v období "Belief". Ťažko hodnotiť remix, keď nie je zatiaľ k dispozícií originál, no zdá sa, že pôjde naozaj o pekne tvrdú "punkovú" záležitosť (ako je z tábora DM ohlasované), pretože oba remixy nepostrádajú riadnu dávku surovosti a dravosti. Evidentne nás Depeche Mode svojim novým "béčkom" parádne prekvapia.

Čo dodať na záver, v poslednej dekáde sa remixy singlov u fanúšikov skupiny netešia veľkej obľube, dôvodov je niekoľko a to by bolo na samostatný článok, no osobne hodnotím túto várku remixov a za to najzaujímavejšie, čo skupina v posledných rokoch pod svojou hlavičkou vypustila do sveta tanečných parketov a dj-ských mix pultov.

Tracklist:

01. Suffer Well - Album Version
02. Suffer Well - Tiga Remix
03. Suffer Well - Tiga Dub
04. Suffer Well - Narcotic Thrust Vocal Dub
05. Suffer Well - Alter Ego Remix
06. Suffer Well - Metope Remix
07. Suffer Well - Metope Vocal Remix
08. Suffer Well - M83 Remix
09. Suffer Well - M83 Instrumental
10. Better Days - Basteroids 'dance is gone' Vocal Mix
11. Better Days - Basteroids 'dance is gone' Remix

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa