Stretnúť sa s Depeche Mode (06/2023)

Stretnúť sa s Depeche Mode (06/2023)

Jeden z mnohých zážitkov z takmer osobných stretnutí so svojimi idolmi, o ktorý sa podelila skupina mexických fanúšikov. Pošťastilo sa im počas koncertovania Depeche Mode v Kanade, v rámci aktuálneho "Memento Mori" turné.

Niečo na úvod: Sú fanúšikovia, ktorí po stretnutí s umelcom, ktorého tvorbu "zbožňujú", vlastne ani netúžia. Už len preto, že si nevedia predstaviť danú situáciu, celá predstava im príde trápna a netušia, čo by tomu človeku povedali. Potom sú fanúšikovia, ktorým je takéto zmýšľanie cudzie, idú za svojim snom, stretnúť svojich miláčikov za každú cenu a bez ohľadu na ich momentálnu náladu, či čas, ich prinútia k spoločnej fotografií, podpisu a k tomu dodať zopár vrúcnych slov, často v štýle "I love you!", či podobne. No ale potom sú tu takí, ktorých považujem za "borcov" a ktorých príbehy rád počúvam. Sú to ľudia, ktorí vedia, kde sa v konkrétnom čase pohybovať bez toho, aby narušili osobnú zónu kapely. V období koncertu sa dokážu ubytovať v tom istom hoteli, kde napr. úplnou náhodou natrafia na Davida vo fitku, či dokonca v saune, resp. náhodou na nich natrafí David :) Iným sa podarí stretnúť Martina náhodne v reštaurácií, či na prechádzke v meste, no a tu s dostatočnou trpezlivosťou odhadnú ten správny moment, kedy napr. Martin ochotne, s úsmevom, či dokonca s nadšením venuje fanúšikom kúsok zo svojho drahocenného času. A ako mnohí viete, niekedy si stačí počkať na kapelu priamo na letisku, krátko pred odletom, a ak má niekto šťastie, ujde sa mu aj vrúcne objatie od Davida (tú fotku šťastnej fanynky z bratislavského letiska videli zrejme mnohí). Samozrejme, pre ďalších má veľkú cenu aj účasť na oficiálnom "meet & greet" pred začiatkom koncertu.

No ale späť k fanúšikom z Mexika, ktorí si na aprílové stretnutie s kapelou budú navždy pamätať asi takto:

Mnohí o takomto stretnutí snívali, či stále snívajú, no len málo z nich mali tú časť ocitnúť sa v blízkosti Martin, Davida, Andyho, či Alana a Vinceho. Nám sa to podarilo a bolo to fantastické.

A rovnako sem môžeme zaradiť aj takého skvelého človeka, akým je Peter Gordeno, asi najmilší člen kapely. Nebohý Andy sa vždy prejavoval ako ústretový a pokorný človek, a veľmi usmievavý.

Martin je vždy tým istým anjelom, za akého ho máme odjakživa všetci a bude taký aj naďalej. Vždy má k fanúšikom blízko a vždy s úsmevom a ochotou. Vince Clarke je síce pre zmenu veľmi vážny, no pokorný a veľmi prístupný.

Peter Gordeno, ako sme uvideli, je skvelý a priateľský človek. Christian Eigner je zasa rezervovaný, no ak má dobrú náladu, nemá problém sa s Vami pozdraviť. V Kanade sme mali možnosť sa s Petrom odfotiť a nechať si podpísať album "Memento Mori".

Rovnako sme mali možnosť, hneď dvakráť, dostať sa do Martinovej blízkosti a pozdraviť sa s ním. Raz v Quebecu a neskôr v Montreale, s možnosťou fotografovania, točenia videa a získania nejakých tých podpisov. Dokonca v Montreale nás už Martin, Peter a Mike (Martinov bodyguard) spoznali a pozdravili nás ako starých známych. Samozrejme, že takéto označenie je prehnané, ale lepším spôsobom to vyjadriť nevieme.

Nuž ale, Dave Gahan ... všetci vieme, že natrafiť na Davida, počas turné, mimo javiska, je takmer nemožné, či už zblízka alebo zďaleka. Vždy sme na neho hľadeli len vďaka videám, alebo priamo na koncerte, no stretnúť ho osobne je veľmi zložité a na každom turné si vravíme, že to opäť raz skúsime.

Dave pravidelne opúšťa hotely zadným východom, mimo pohľadu fanúšikov, alebo v tom lepšom prípade veľmi rýchlo prekĺzne hlavným vstupom priamo do dodávky, ktorá ho tam čaká. Vtedy máte šancu ho na pár sekúnd vidieť. A vravím to preto, že vždy vidím videá alebo fotky, kde je David v blízkosti fanúšikov, ale realita je takáto.

Nechcem tých však tvrdiť, že sme (facebooková skupina Depeche MODE Gualajara) výnimočnejší, než ostatní fanúšikovia, to samozrejme nie. Všetci môžeme mať takéto šťastie alebo aj nie. No po našom zážitku sa cítime mega výnimoče a neospravedlňujeme sa za to!

Ide však o to, že darček, ktorý nám dal David v Montreale, si budeme nosiť v našich srdciach a mysliach navždy. Prečo? Pretože v deň koncertu opustil hotel zadným východom, ale deň po ňom šiel hlavným vstupom.

Čakáme a sledujeme, ako prichádzajú tri dodávky a hneď nám došlo, že tá tretia prišla pre Davida. Peter sa totiž pravidelne vozí s Martinom, Christian má k dispozícií vlastnú dodávku. No a tá tretia je pre koho? Všetko nasvedčovalo, že bude pre Davida. Kým sa objavil David, rozprávali sme sa s Mikeom a Petrom. Po chvíli sa objavil Martin a Mike ho nasmeroval k nám, akoby mu povedal (to si len domýšľame), "pozri, toto sú tí Mexičania z Quebecu, boli aj v Toronte a teraz sú tu". Mike s Petrom sa nám spýtali, prečo sme sa vybrali do Kanady, keď koncerty v Mexiku sú plánované na septembri. Mohli sme ich samozrejme unudiť rečami v štýle, že je to pre našu vášeň k DM, ktorá prekračuje všetky hranice, ale my sme sa len spokojne usmievali a možno aj preto sme si získali Mikeovu dôveru a dotiahol k nám Martina.

Ale späť k Davidovi, k veľkému a jedinečnému Davidovi. Prečo sa tentokrát rozhodol opustiť hotel hlavným vchodom a nie zadným, aby sa dopravil na letisko? Pretože sme si takmer istí, že v tom mali prsty Martin s Petrom. Aspoň my tomu veríme a je to tak krásne. Niektorí ste sa už pýtali, či k nám David podišiel, nechal sa vyfotiť a niečo nám podpísal. A ja sa, namiesto odpovede, pýtam, prečo by mal? David len vyšiel z hotela, no rozhodne nevkĺzol rýchle do dodávky, ale zostal na pár minút pred vchodom a debatil s Martinom, Petrom a Christianom. To bolo viac, než o čom sme mohli snívať.

Vidieť ho tak z blízka, asi z troch metrov, s tým jeho plážovým výrazom, čiernymi topánkami, kožennou bundou, krásnymi sivými vlasmi a zároveň sledovať, ako sa baví s ostatnými a nahlas sa smeje, to je to najviac, čo nám Dave mohol poskytnúť. Akoby nám chcel naznačiť, "som tu, vy ste prišli z ďaleka, urobte si fotky, natočte videá, my sme Depeche Mode, fanúšikom dlhujeme strašne veľa a toto je to najmenej, čo môžem pre Vás urobiť".

Je úžasné vidieť z blízka toho najväčšieho frontmana, tak prirodzeného, ako len dokáže byť, a že je to presne tá istá osoba, na ktorú ste sa desaťročia len dívali na videu, či len z diaľky sledovali na koncertoch. Snažíte sa sústrediť na natáčenie videa, no zároveň chcete, aby si to aj Vaše oči užili celé na 100% (preto niekedy tie videá zo stretnutí nevyjdú, ako by človek čakal).

Naším cieľom bolo dostať sa k DM, pretože to môže byť ich posledné turné (nikdy nevieme) a zvolili sme turné v Kanade, keďže tam sa dá s nimi stretnúť ľahšie. A cieľ sa nám podarilo dosiahnúť!

Dave, Martin, Peter, Mike ... vďaka za tento skvelý darček.

odkaz na video: Depeche MODE Gualajara

A na záver dva zábery z odchodu Depeche Mode z Bratislavy. Letisko M.R. Štefánika, 29/05/2023, zdroj: Cas.sk

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa