Spirituálny návrat Depeche Mode

Spirituálny návrat Depeche Mode

Technické zázemie európskej časti Global Spirit Turné má pod palcom známa spoločnosť Stageco. Pracovníci tejto firmy v krátkosti priblížili prípravu nedávneho londýnskeho koncertu.

Spolu s príchodom s politicky najpriamejšieho a najodhalenejšieho albumu ich 37-ročnej kariéry, sa Depeche Mode vrátili aj na cesty s ich Global Spirit turné, ktoré v rámci leta zhliadne len v Európe viac ako 1.5 milióna fanúšikov v 32 mestách. Najväčší počet zastávok na tejto ceste sa sústreďuje okolo krajín ako Nemecko, Francúzsko, Švajčiarsko, Poľsko, Česká Republika a UK. Hneď s troma oceľovými konštrukčnými systémami vypomáha kapele firma Stageco, ktorá poskytuje technické zázemie nielen Depeche Mode, ale súčasne aj Guns N´ Roses.

Depeche Mode vzišli z Essexu, z Basildonu, začiatkom 1980tych rokov, ako priekopníci elektronického popového hnutia a prvú dekádu svojej existenice ukončili ako vyzretí, temní a experimentálni umelci, ktorí sa s albumom "Violator" pretlačili do prvej ligy medzinárodných koncertných hviezd. S dlhoročným spolupracovníkom Antonom Corbijnom, ktorému aj tentoraz zverili vizuálny obsah, je Global Spirit turné dôkazom, že Depeche Mode stále dosahujú tie najvyššie produkčné štandardy živého vystupovania.

Počiatočné skúšky na turné započali v LS-Live, v Production Park-u vo Wakefielde, a následne, počas štyroch dní, v stockholmskej Friends Aréne, kde 5.mája kapela oficiálne turné odštartovala. Project manažéri firmy Stageco, Michale Herbst a Tom Bilsen majú pod palcom flotilu 12 kamiónov pre každý systém v Európe a úzko spolupracujú s koordinátorom Steve McCalmontom z Live Nation.

3.júna 2017 zažila kapela - Dave Gahan, Martin Gore, Andy Fletcher a pódioví muzikanti, Peter Gordeno a Christian Eigner - svoj debut na London Stadium, domovskom štadióne futbalového mužstva West Ham United F.C. a bola to vlastne premiéra v olympijských priestoroch aj pre šéfa Stageco štábu, Kevina De Meyera. Ten povedal: "S kolegami sme dorazili na štadión už v pondelok a okamžite sme boli jeho veľkosťou ohromení. Mali sme v pláne začať s prácami v nasledujúce ráno, no bohužiaľ, jeden z kamiónov s nástrojmi a ostatnými kľúčovými komponentami pre základ pódia mal v Port Of Calais zdržanie a dorazil neskôr."

"Jedna z predností Stageco je, že sme sa za tie roky naučili zvládať takmer každý druh predstaviteľného problému a v podstate vždy nájdeme spôsob, ako násť náhradné riešenie. Takže, kým sme čakali na chýbajúce komponenty, vybral som z auta nejaké kladivá, niekto z nášho tímu zbehol kúpiť laserový zameriavača tak sme mohli urobiť nejaké nivelizačné práce a postaviť lešenie. Nakoniec kamión dorazil, v prvý deň prác, o tretej popoludní a na tretí deň sme všetko skompletizovali, dokonca o hodinu skôr, než bol pôvodný plán."

Počas výstavby, ktorá záhrňala aj dve veže v popredí a VIP priestory, asistoval 11-člennému tímu Stageco aj lokálny tím, ktorý bol v deň koncertu zredukovaný na 6 členov. Konštrukciu pódia navrhol Bart Dekelver, z R&D oddelenia Stageco, a ide vlastne o štvorvežovú konštrukciu, 26m širokú, 22m vysokú a vnútornou hĺbkou 16.5m. Po stranách sú vybudované klenbové prístrešky pre PA a video obrazovky, čím dosiahla celková šírka hodnotu 54m.

Po započatí stavby šlo v podstate všetko podľa plánu, no architektúra samotného miesta prinútila tím k menšej zmene. Ako vysvetlil De Meyer: "Pre rozšírené "križovatky" v streche štadióna sme boli nútení posúnúť celú konštrukciu o dva metre dopredu, v porovnaní s pôvodným plánom, aby sme sa vyhli kolízii s našim žeriavom."

Po skončení koncertu rozobral tím všetky polohovacie a výškové štruktúry a samotné pódium ponechal na mieste, aby bolo neskôr opätovne zmontované pre koncerty Guns N´Roses, ktoré sa na rovnakom mieste uskutočnili 16 a 17.júna 2017. Rovnako sa bude postupovať aj v prípade koncertov v Mníchove a Paríži.

"Prítomnosť Stageca na turné nám pridáva na sebaistote," tvrdí Tony Gittins, manažér produkcie, ktorý pracuje s Depeche Mode už 12 rokov. "Máme v zozname niekoľko koncertov, ktoré sú menej predvídateľné, no keď je s nami tím Stageca, všetko má vždy hladký priebeh. Všetko je vždy pripravené načas a v perfektnom stave. Je to skvelá spoločnosť, čo viac by som si mohol priať."

Firma Stageco zabezpečuje počas tohto leta aj turné U2, Jeff Lynne´s ELO, Robiieho WIlliamsa, Vasco Rossi a Coldplay, rovnako aj festivalové podujatia ako PinkPop, Rock Werchter, Hellfest, Electric Daisy Carnival a Download v Paríži.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa