“Spirit” - kreatívny vrchol Depeche Mode

“Spirit” - kreatívny vrchol Depeche Mode

Martin a David v exkluzívnom rozhovore pre britský magazín Music Week. Obzvlášť Davidove slová vyznievajú veľmi zaujímavo a hlavne povzbudivo.

Na budúci rok sa Depeche Mode opäť vydajú na turné, aby podporili nový album "Spirit". Turné zahŕňa vystúpenia na nádherných štadiónoch Starého kontinentu, vrátane London Stadium, čo bude ich prvé štadiónové vystúpenie od roku 1993, kedy vystupovali v Crystal Palace National Sports Centre.

"Nastal v našej kariére ten správny čas pre krok vpred," povedal Gore pre Music Week. "Hrali sme na štadiónoch po celej Európe a dá sa povedať, že je pre nás veľkou hanbou, že sme tak neučinili v našej domovskej krajine, takže za ten risk to stojí."

Pre Goreho je vzrušenie z koncertovania stále rovnako silné a to aj napriek celým dekádam plných turné a prchkých vnútorných vzťahov v kapele.

"Sme z toho všetci vzrušení," pokračuje. "Všetci sme písali skladby, nahrávali a keď takéto niečo robíte, ste v podstate od sveta izolovaný. Je úžasné potom výjsť pred desiatky tisíc ľudí, ktorí vaše piesne spievajú spamäti. O ničom viac potom už človek nesníva."

Jedna z najväčších zmien v kapele v ich kariére, súvisiaca koncertným priemyslom, bola spôsobená vzostupom sekundárneho predaja vstupeniek; problém, ktorý sa vyvinul z individuálneho predaja vstupeniek v okolí miesta koncertu k doslova digitálnym priemyselným operáciam.

"Je to masívny problém a je veľmi zložité to dostať pod kontrolu," povie Gore. "Bol som šokovaný, keď sa moja manželka pokúšala kúpiť pre kamarátku vstupenku na americký koncert Adele. Pozerali sme ceny pre tie lepšie miesta - $700. Ale čo máte robiť? Jediný spôsob je ten, že sa človek posnaží si lístky kúpiť sám a tie si uchová, čím obíde priekupníkov. Ale vyrieši sa tým problém? Priekupníci tak nezarobia a možno to trochu pomôže fanúšikom."

Zatiaľ čo sa Gore zdráha hovoriť o takmer dokončenom novom albume, Gahan je ústretovejší. Spevák dokonca citoval slová producenta albumu "Spirit", Jamesa Forda, podľa ktorého album prezentuje kreatívny vrchol Depeche Mode a nahrávanie, ako aj komponovanie, označil za jedno z najodvážnejších v ich kariére.

"V podstate sme hotoví, okrem poradia skladieb, no odsúhlasili sme výber piesní, ktoré budú na albume," vysvetľuje Gahan.

"Bolo to zložité. Pri poslednom nahrávaní James povedal, 'Keď to skončí, poviete mi, čo by podľa Vás malo byť na albume, potom Vám poviem ja svoj názor. ' Takže on prišiel so svojim poradím a 'pár hračiek šlo k kočíka' von."

"Nahrávky Depeche Mode sú tŕnistou skúsenosťou, ale vďaka tomu sú zaujímavé," pokračuje. "Sme rôzni ľudia; máme radi rôzne veci a najhoršie na tom je, že o tom nehovoríme. James ma s Martinom postavil tvárou v tvár a rozobrali sme niektoré veci. Robil nám akéhosi rozhodcu. Bolo to trochu zložité a emotívne. Ale veci sa vyjasnili."

Výsledkom je teda album, ktorý prekvapí ako fanúšikov, tak aj kritikov.

"James povedal, 'Snažím sa urobiť nahrávku, ktorá by mohla osloviť niekoho, kto možno nie je fanúšikom Depeche Mode. Pracujem s Vami prvýkrát, takže by som rád povedal, héj, možno sú tam vonku ľudia, ktorých ste odpísali.'," dodal Gahan.

Neskôr, keď sa rozhovor zvrtol na budúcnosť, naznačil Gahan, že pri každom novom projekte má pocit, že by mohol byť tým posledným. A ak by mal byť album "Spirit" ich posledným "zbohom", verí, že by to bola skvelá rozlúčka.

"Je to výnimočný album," prehlási. "Ak by mal byť našim posledným, bol by som skutočne šťastný. Tie najlepšie veci sa rodia vždy najťažšie: "Songs Of Faith And Devotion", "Music For The Masses"... Pri tomto albume som pochopil, že malo význam sa doň pustiť, hoci moje vnútorné pocity hovorili, 'čo tu do pekla robím? Toto ja už predsa nepotrebujem.' Ale v hlave mi znel omnoho silnejší hlas, ktorý vravel - 'myslím, že by si to mal urobiť!'"

zdroj: Music Week, dmtvarchives.com

Názory Devotees (34)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa