Snaha o dokonalosť

Snaha o dokonalosť

Krátko pred vydaním singla "Never Let Me Down Again" a následného albumu "Music For The Masses" sa Andy s Martinom porozprávali s reportérom magazínu Record Mirror.

Tak čo je nové v tábore Depeche Mode? Je nový album po štýlovej stránke poznačený radikálnou zmenou?
"Všetko ide hľadko a veľmi dobre," povie Andy Fletcher. "Polovicu albumu sme nahrali v Paríži. Ťažko hovoriť o štýle nahrávky, ale tie skladby sú naozaj dobré, zahŕňajú v sebe rôzne nálady. Máme hotových 15 skladieb, z ktorých deväť alebo 10 sa dostane na album. Ten ponesie názov "Music For The Masses". Podľa mňa je to veľmi dobrý názov."

Prečo?
"Je tak trochu trúfalý. Každý nám vraví, že by sme mali robiť viac komerčnú hudbu a práve preto sme zvolili takýto názov."

Kto si dnes kupuje nahrávky Depeche Mode?
"Skôr dosť konkrétne publikum. Sme na scéne už šesť rokov, po celý ten čas si získavame fanúšikov - mnohí z nich s nami dospeli. Ja dúfam, že sa neustále zlepšujeme, no je pre nás veľmi ťažké zachovávať si objektivitu - neustále sa snažíme o dokonalosť. Snáď sa nám je raz aj podarí dosiahnuť."

Môžeš tú dokonalosť definovať?
"Nahrať album, ktorý bude celý 10 alebo 15 rokov považovaný za excelentný popový album. Podľa mňa sme veľmi dobré albumy už nahrali. Taký "Some Great Reward" je veľmi dobré popové dielo, rovnako ako aj "Construction Time Again"... Mám pocit, že naše albumy sa postupne jednoducho zlepšujú..."

V určitom zmysle sú Depeche Mode vnímaní ako veľmi úspešná "kultová" kapela. Vnímate sami seba podobne?
"Možno sme stále kultovou kapelou, pretože v prekonávaní hraníc nenachádzame, okrem našich fanúšikov, pochopenie u nikoho," povie Andy. "Ale zrejme sme naozaj stále kultová kapela, ešte stále fungujeme pod malým nezávislým labelom... Je množstvo ľudí, ktorí majú radi začínajúce a prakticky neznáme kapely, kedy navštevujú ich koncerty v malých kluboch. Akonáhle dosiahnú tieto kapely výraznejší úspech, tak na ne zabudnú a nájdu si inú kapelu."

"Podľa mňa je fajn byť viac kultovou, než enormne úspešnou kapelou," prehlási Martin Gore. "Ste mimo všetkého toho diania a takisto je to v určitom zmysle príjemný pocit, nie ste až taká nula, hoci množstvo ľudí si to o vás aj tak myslí."

Akých chýb sa Depeche Mode dopustili v minulosti?
"Myslím, že najväčšiu chybu sme urobili práve v Británii," odpovie Andy. "V období našich začiatkov sme boli veľmi mladí a naivní a v podstate sme sa vrhali úplne na všetky príležitosti - poskytovali rozhovory pre všetky tínejdžerské magazíny, vystupovali v každej TV šou..."

Martin: "Ktokoľvek mohol za nami prísť a povedať, "Môžete nám poskytnúť rozhovor? Nejaké fotografie?" A my sme automaticky povedali áno. To všetko sa obrátilo proti nám. Kapele trvalo celé štyri roky, než sa situácia znormalizovala."

Čo vás na dnešnej Británii trápi najviac?
"Násilie," odpovie Andy okamžite. "Riziko fyzického násilia. Podľa mňa by ste sa mali bezstarostne prechádzať ulicami, trebárs aj nahý, a nik by vás nemal obťažovať. Myslím, že dnešná Británia je jednoznačne obklopená aurou násilia."

"To je jednoducho pre Britov typické," pridá svoj názor Martin. "Vždy sme boli násilnícki, a vždy aj budeme. Samozrejme má Británia aj množstvo dobrých vecí. Máme tu priateľov, rodiny."

Ešte stále vnímate Depeche Mode ako experimentálnu kapelu?
"Ešte stále riskujeme," povie Martin. "A stále veľa. Mnoho z našich singlov nemáte šancu počuť v rádiu. "Blasphemous Rumours"... dokonca ani skladby ako "Shake The Disease" sa nehrajú, hlavne kvôli ich názvom."

"Čo si ľudia neuvedomujú je fakt, že pripraviť singel nie je vôbec jednoduché. Zoberte si takého Georgea Michaela. Má na hudobnej scéne veľké meno. Alebo bol by zo skladby "Careless Whisper" taký masívny hit, ak by s ním prišiel nejaký neznámy taliansky spevák? Dokonca ak by sme tú skladbu vydali my, ani tak by z nej nebol hit. Povedali by, že je to nuda. Tá skladba je preto tak úspešná, pretože ju naspieval George Michael. Keď sme vydali singel "A Question Of Lust", povedali, že tá skladba je pochmúrna, no je to skvelá balada."

Obyčajne sa v kapelách traduje, že ten, kto je autorom väčšiny skladieb, rozhoduje o tom, čo budú robiť ostatní. Je to pravda, či nie? Martin?
"Nie, ak sa teda pýtate mňa," odpovie a uškrnie sa. "Ha ha ha..."

zdroj: Record Mirror, 22/08/1987

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa