Singels Tour 86>98 - 2.časť

Necelý týždeň pred štartom návratového The Singles Tour 86>98 si estónsky novinár Erikov Morna dohodol stretnutie s Davidom Gahanom. Samozrejme nosnou časťou rozhovoru bolo chystané turné kapely, ale nechýbajú ani otázky "priamo na telo".

Neboli ste na turné viac ako 4 roky, a to aktuálne vám začína o menej ako týždeň. Si nervózny, či šťastný, alebo oboje?
Oboje. Dnes som v pohode. Ale niekedy sa cítim nervózne a vystrašene. Je to taká zmes pocitov. Ale momentálne som vrušený. Všetko to znie skvele, skutočne, bude to perfektné. Cítim, že som v skvelej forme. Bude to po prvý krát, čo budeme hrať v Estónsku, v Rusku a na ďalších miestach, kde sme chceli hrať, ale nebolo nám to z viacerých dôvodov umožnené. Teraz je to už ale o.k, teším sa - na nové tváre, nových ľudí, ktorí si nám prídu pozrieť a vypočuť.

Vieš niečo o tých "nových" krajinách, ktoré navštívite - Estónsko, Rusko? Čo od nich očakávaš?
Nie, nepoznám ich. Nechám sa prekvapiť. A v skutočnosti tam ani nechcem ísť s nejakým očakávaním. Ale keď sme predtým navštívili Východnú Európu, bolo to skvelé. Publikum je vždy pripravené na skvelú zábavu. Dúfam, že ani tentoraz to nebude inak.

Ako plánuješ využiť voľný čas na tomto turné?
Chcem toho viac vidieť, vieš, poobzerať si to. Na turné je všetko zorganizované, a ani nemáš náladu niekam ísť. Nemôže ani uskutočniť väčšinu z toho, čo máš v pláne, väčšinu času aj tak stráviš v hoteloch. Si nechutne izolovaný. Tentoraz sa budem snažiť každý deň niekam vypadnúť, na prechádzku, pozrieť si mestá a tak. Vieš ako to myslím. Všetko čo chcem povedať - neviem, čo všetko sa stane. Takže žiadne očakávania. Som skutočne vzrušený a vďačný, že môžem zasa spievať a vystupovať. Už je to 5 rokov - príšerne dlhý čas. Cítim sa naozaj skvele - a vďačne.

Kompilácia "The Singles" je už vonku a na singloch je založené aj toto turné. Rád spievaš všetky tie "staré" skladby?
No, základ koncertu je postavený na posledných troch albumov, Violator, SOFAD a Ultra, trochu z Black Celebration a Music For The Masses a z tých starších albumov je to fakt minimum. Vieš, je to to najlepšie z našej tvorby. A to najlepšie sa snažíme aj prezentovať. Základ nášho setu pochádza z obdobia od Never Let Me Down Again po In Your Room - a tú časť koncertu mám najradšej. Moje najobľúbenejšie sú Walking In My Shoes, In Your Room a Condemnation. Rád spievam tieto nádherné skladby.

Páčia sa ti vaše nové skladby?
Či sa mi páčia nové skladby? Hmmm... ale áno, páči sa mi Barrel Of A Gun, rád ju spievam, cítim sa pri nej skvele. A taká Only When I Lose My Self ...áno, aj tá. Vieš, tie skladby vo mne rastú každým okamihom. S každou tak trochu aspoň chvíľu žijem. Tvoriť hudbu je čosi úžasné, to je tá najdôležitejšia vec. Teším sa, že som súčasťou tej tvorby, môj hlas dotvára nálady jednotlivých skladieb. Robiť to je skutočná radosť.

O čom premýšlaš pri nahrávaní vašich skladieb?
To je rôzne, záleží to od samotného textu. V živote som toho vyskúšal veľa - a pocity z týchto vecí sa snažím preniesť do spevu.

A napriek tomu, neskúšal si napísať nejaké skladby?
Pre Depeche Mode nie.

Zosobňuješ sa s Martinovými textami, ktoré pre teba napísal?
Niekedy... hlavne na posledných troch albumoch. Vieš, veľký dôraz kladieme na melódiu.

V súčasnosti žiješ v New Yorku. Ako často spolu komunikujete, keď nahrávate?
Ak nahrávame, sme spolu stále.

Si spokojný s faktom, že Depeche Mode nenahrali pieseň iných autorov?
Neviem. O tom sme nikdy moc nepremýšlali. Martin nahral skladbu na tributový album Leonarda Cohena, a ja som takisto urobil coververziu skladby od Roxy Music. Nedávno som so spevom prispel na jeden projekt mojich priatoľov v NY. Často robím takéto veci, ale nikdy pod to neuvediem svoje meno. Je to zábava, pracovať s inými ľudmi.

Kto sú tvoje idoly, hrdinovia... môžeš ich vymenovať?
Nemám žiadne idoly, ani hrdinov ...je to smiešna vec.

Počul som, že si zbožňoval Keitha Richarda. Je to pravda?
No, považoval som ho za idol, ale chcel som ho len imitovať, a myslím, že o tom to bolo.

A aké to bolo?
V štýle sex, drogy a rock´n´roll!!!

Páči sa ti to, keď ťa na ulici zastavia fanúšikovia a skúšajú sa ti prihovoriť?
Toto neovplyvním. Obyčajne sa na nimi položené otázky snažím odpovedať ako najlepšie viem. Ale nikdy som k cudzím ľuďom, ktorí ma oslovia na ulici, neprejavoval nejakú náklonnosť. Myslia si, že ma poznajú, lenže oni z mojej osoby poznajú len malú časť, a to je večný problém.

Stále dostávaš listy od fanúšikov?
No jasné.

Aj ich čítaš.
Áno, niekedy. Hlavne za posledných 5 rokov som dostal veľa podporných listov od rôznych ľudí. Vieš, je skvelé vrátiť sa do života s pocitom, že veľa ľuďom na tebe záleží. Je to úplne iný život.

Bol si v Andyho reštaurácii?
Samozrejme.

Aké to bolo?
V pohode :)

Máš nejaké iné záľuby okrem hudby?
Rád maľujem.

Obrazy?
Áno. Maľoval som aj predtým, ako sme začali hrať. Tri roky som strávil na umeleckej škole. Vieš, je to príjemné, maľovať si sám pre seba. Veľmi dlho som sa tomu nevenoval, ale znova som s tým začal. A mám celkom dobrú odozvu na moje práce. Tvorím veľké olejomaľby.

Vystavoval si niečo z toho?
Nie, ale možno v budúcnosti ... kto vie? Bolo by to zábavné

Budeš aj na tomto turné skákať do publika?
Nie, tak to určite nie! Na Devotional tour mám vďaka tomu nepríjemné spomienky - dve zlomené rebrá, takže nemám v úmysle si to zopakovať. Chcem sa domov vrátiť celý.

Ktoré z nových kapiel sa ti páčia? Akú hudbu momentálne, okrem Depeche Mode, počúvaš?
V skutočnosti Depeche Mode ani nepočúvam, to vieš, ak raz čosi dokončíme - je to dokončené. Z novej hudby sa mi toho veľa nepáči. Ani ju nijak moc nevyhľadávam. Ale posunul som sa k R´N´B scéne a k bluesovým nahrávkam - niečo v štýle Buddy Guy, Robert Johnson, rád si vypočujem Billy Holiday a podobne. Mám rád Soul music - hudbu, ktorá sa ma dotýka, posúva ma niekam, môžem si naplno vychutnať hudbu, spev ... objavil som mnôžstvo novej, modernej hudby, ale zároveň veľmi chladnej - tá ma ničím neobohatí.

Ešte jedna vec: Ako vnímaš sám seba - si momentálne šťastný?
Áno, a veľmi!

Môžem poprosiť o pozdrav pre estónskych fans a TV? Pretože 2. septembra navštívite Tartu v Estónsku.
Estónsko? Dobre. Ahoj, som Dave Gahan z Depeche Mode a dúfam, že sa na nás 2. septembra prídete pozrieť. A teraz poviem "Hi!!!" všetkým fanúšikom v Estónsku.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa