“Saturday Action” s Davidom a Andym (1982)

“Saturday Action” s Davidom a Andym (1982)

S Davidom a Andym v štúdiu britskej ITN TV, v relácii Saturday Action, krátko po vydaní tretieho singla z albumu "A Broken Frame" - "Leave In Silence".

Takže, tu v štúdiu už máme Davida Gahana, toho v modrej bunde, a Andyho Fletchera. Ahoj Andy, vďaka, že ste sa zastavili. Chcel som sa Vás opýtať jednu vec ohľadne nového singla. Do rebríčka vstúpil tento týždeň, aká je jeho aktuálna pozícia?
Dave: No, 52.

52, to musel byť celkom dobre prijatý, nie?
Dave: Ale áno, je vonku len pár dní.

Pár dní, som si však istý, že jeho pozícia bude stúpať. Všimol som si, a som si istý, že mnohí to vedia, že Vaše hudba je v podstate veľmi tanečná a v tomto smere získava veľmi dobré ohlasy u kritiky. Tento singel má však iné tempo, má to nejaký konkrétny dôvod?
Dave: Napadlo nás, že by sme mali niečo zmeniť. Samozrejme, máme aj iné skladby, ktoré sme mohli vydať, ale napadlo nás, že vydať vec ako "Leave In Silence", ktorá už vôbec nie je tanečná, by mohla byť tak trochu výzva. Na diskotéke ju asi veľmi počuť nebude, nedá sa na ňu tancovať. Pre nás je to však naozaj výzva.

A je to hlavne odlišné. Chcel som však poukázať ešte na jednu vec. Pred pár týždňami sme tu mali Vinceho Clarkea, ktorý zastával v minulosti vo vašej skupine významnú pozíciu. Ako ste sa s jeho odchodom vlastne vysporiadali?
Andy: Spočiatku to bolo veľmi ťažké, ale napísali sme niekoľko nových skladieb a vlastne, my sme vedeli, že odíde, pretože sme cítili, že je nešťastný, ani sa s nami veľmi nerozprával. Ale dnes sme opäť priatelia a na tom záleží najviac.

Ako som spomenul, on najviac komponoval. Kto sa chopil jeho úlohy po odchode?
Dave: Dnes všetky texty píše Martin, on je vlastne autorom celého nového albumu, ktorý vyjde v septembri.
Andy: Viete, zamkli sme ho v izbe, aby pracoval. To preto tu vlastne s nami dnes nie je. Bude tam dovtedy, kým nenapíše niekoľko skladieb a potom ho opäť pustíme von, dáme mu nejaké jedlo.

Je tu ďalšia vec, ste veľmi mladá kapela, všetci máte menej ako 21, je tak? Nie ste na scéne príliš dlho, čo je samozrejme skvelé, je fájn vidieť, že stále vznikajú mladé kapely a už v tak mladom veku produkujú skvelé veci. Máte pocit, že v dnešnom hudobnom priemysle majú mladé kapely dostatok priestoru alebo by sa to malo zlepšiť?
Dave: Podľa mňa by sa to malo zlepšiť, myslím totiž, že dnes je tu toho akosi príliš. Rebríčky sú plné divných skladieb, ale hlavne je tam veľa prevzatých vecí, čo je podľa mňa veľmi nezdravé. Tam vonku je veľmi veľa mladých kapiel, no keď chcú zabodovať, musia prejsť týmto všetkým ...
Andy: Skutočne je to ťažké, je tu iba zopár miest, kde sa dá "cvičiť". Keď sme napr. začínali my, mali sme veľký problém nájsť miesto, kde by sme mohli nacvičovať a hrať. S našimi nahrávkami na páskach sme obchádzali všetky kluby a puby, no iba v jednom z nich nám vyšli v ústrety.
Dave: Jedinú možnosť vystúpiť sme dostali v Bridgehouse, pretože Terry, ktorý to tam vedie, nám skutočne veril.

A čo teda majú robiť kapely, ktoré sú na tom tak, ako vy kedysi? Máte pocit, že ste z Vašich začiatkov neskôr vyťažili a ťažíte z toho dodnes?
Andy: Ale áno, viete, výhoda mladosti je aj tá, že máte v sebe viac entuziazmu a zanietenia.

Takže, ako som pochopil, máte už pripravený nový album. Má už aj názov?
Dave: Áno, bude sa volať "A Broken Frame".

"A Broken Frame". A čo termín vydania?
Dave: Myslím, že to bude na konci septembra.

No a čo turné? Dostali sa ku mne informácie, že už je niečo naplánované.
Dave: No áno, v októbri nás čaká veľké turné, už bolo dokonca oficiálne ohlásené, ale skutočne iba nedávno. Zatiaľ sa to vyvíja skvele.

Kde sa to vlastne celé začne? Teda, kedy sa v rámci turné zastavíte v Londýne?
Andy: Už na začiatku októbra. Budú to dva koncerty v Hammersmith Odeon. Je dosť možné, že pridáme aj ďalšie vystúpenie.

No a aké bolo turné v Amerike?
Andy: Výborné, skutočne výborné.
Dave: Až prekvapivo dobré.

Aj ste niekde zažili niečo, čo Vás dostalo?
Andy: No áno, v San Franciscu to bolo super. Ale bolo tam príšerne horúco, to viete, v Essexe také nepoznáme.

Tak fájn. Počujte, vďaka, že ste sa stavili. Som si istý, že ste a budete pekne zaneprázdnení, takže Vám prajem veľa šťastia ako s albumom, tak aj s turné.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa