S Martinom pre The Associated Press

S Martinom pre The Associated Press

Britskí electro-popoví Depeche Mode znejú tak trochu ako The Beatles - teda v jednej skladbe z ich nového albumu.

"Nie je veľmi vhodné používať takéto prirovnania, pretože za tým nasleduje všeobecná reakcia, "O čom to do čerta hovoríte?". Ale, je pravda, že mi to The Beatles pripomína," dodá hlavný skladateľ a pôvodný člen kapely, Martin Gore, v súvislosti s bluesovou "Goodbye". Zároveň dodáva: "Takéto tvrdenia sú veľmi nebezpečné."

Gore však rozhodne, v súvislosti s odkazom najnovšieho albumu Depeche Mode, nechce fanúšikov zmiasť. 13-ty štúdiový album kapely, "Delta Machine", je plný ich typických elektronických rytmov. "Už od začiatku sme mali veľmi jasnú predstavu o tom, ako by mal album znieť," prezradí Gore.

Depeche Mode nahrávajú albumy od roku 1981 a medzi ich známe hity patria napr. "People Are People", "Enojy The Silence", čo "Policy Of Truth". Martin so svojim kolegami, spevákom Davidom Gahanom a multiinštrumentalistom Andym Fletcherom, odštartoval svetové turné v máji vo francúzskom Nice a v utorok zavítal aj do Phoenixu.

V nasledujúcom telefonickom rozhovore pre The Associated Press rozpráva 51-ročný Gore o svojej rodine, novom albume kapely, súčasnej pozícii elektronickej hudby a o spolupráci s Frankom Oceanom.

Stratí raz komponovanie svoje čaro?
Ja som v štúdiu rád. Aj keď som doma, tak zájdem do nahrávacieho štúdia takmer každý deň. Je to niečo, čo fakt zbožňujem. Ak by ste mi hudbu zo života vytrhli, neviem, čo by som robil. Je to jedna z vecí, ktorej som skutočne oddaný.

Cítil si pri niektorých z vašich predošlých nahrávok tlak na dosiahnutie úspechu?
Nemyslím si, že by som sa niekedy trápil skúmaním, aké je naše cieľové publikum a čo by sme mali vydať. Píšem veci prirodzeným spôsobom, jednoducho od srdca. Ak si sadnete a začnete pracovať na prvej skladbe, tak kým nemáte k dispozícii tri, či štyri piesne, tak je to vždy ako lezenie na vysokú horu. Sedíte, pozeráte na kus čistého papiera a napadne váš, "Bože, koľko toho musím napísať?" To vždy pôsobí ako nátlak.

Ako vnímaš masívny rozmach elektronickej tanečnej hudby v Spojených štátoch v posledných rokoch?
(Smiech) Jednoznačne fenomenálna vec. Príde mi ale trochu čudné, že niekto ako Deadmau5 hrá veľké koncerty pred obrovským publikom. Ja som ho videl na úplne malej akcii v porovnaní s tým, čo robí teraz. Mne príde čudné, keď hrá DJ pred obrovským publikom. Ono, samozrejme to nie je nič nové, už sa to bežne deje, ale fakt, že to má dnes v Amerike taký veľký rozmach a prezentuje sa to ako niečo nové, úžasné, mi príde trochu nezvyčajné.

Nedávno si spolupracoval s Frankom Oceanom. Ako k tomu došlo?
To bolo myslím v posledný deň, ktorý sme trávili v new yorkskom štúdiu. Nahrávali sme nejaké veci naživo pre deluxe edíciu nášho albumu a Frank tam oslovil našich ľudí, či by sa nemohol prísť pozrieť. Tak prišiel, pustili sme sa do debaty a spomenul medzi rečou, že má skladbu, na ktorej by s nami rád spolupracoval. Neskôr sa zastavil opäť, priniesol tú skladbu so sebou a tak sme ešte jeden deň v štúdiu zostali, niečo spolu pripravili, ale skutočne neviem, čo sa ďalej s tou skladbou dialo. No rozhodne je to skvelá pieseň.

Aký je Frank ako človek?
Fakt milý a zábavný. Prišiel, okamžite medzi nás zapadol a úplne prirodzene nám pustil svoju skladbu. Odišiel a neskôr sme na tej skladbe pracovali spolu.

Nejaká dobrá rada mladým začínajúcim kapelám?
Nechcem byť pesimista, ale časy sa veľmi zmenili. Tým nechcem povedať, že keď sme začínali my, bolo to ľahšie, ale vtedy bol nahrávací priemysel zdravší, nahrávacie spoločnosti začínajúce kapely vyhľadávali a nebolo to všetko o veľkých peniazoch. Dnes je to zložitejšie. Viem to, keďže mám synovcov, ktorí sa hudbe venujú, dokonca aj moja dcéra komponuje. Neviem, ako by som im dnes poradil. Nahrávací priemysel naozaj zdrsnel.

Koľko rokov má tvoja dcéra?
Tá prostredná má 17.

Akej hudbe sa venuje?
Hrá na gitare, spieva a je to viac orientované do folku. Všetky moje deti sa venujú hudbe. Najstaršia dcéra hrá na gitaru, piáno a spieva. A najmladší syn spieva takisto.

Počúvate niekedy hudbu aj spolu?
Žánrovo sme zameraní úplne odlišne, ale niekedy sa nám podarí zladiť a počúvame spoločne.

Skvelé. Takže môžete ísť spolu autom a nik sa nemusí sťažovať.
Ale nie, určite niekomu nevyhovieme.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa