A ride with my best friends

A ride with my best friends

Tretí, viac než úspešný koncert Depeche Mode na Slovensku máme za sebou a opäť bude na čo spomínať.

Spýtam sa to všetkých hneď na úvod. Tak ako, páčilo sa? :) Mne veľmi! A tak ako pri predošlých dvoch koncertoch v Bratislave, aj tentoraz nechýbala tá správna predkoncertná podivná nervozita, ktorú zažívam iba DOMA! Áno, ísť na koncert Depeche Mode v rodnej krajine, to je niečo úplne iné, ako kdekoľvek na svete. Tá hrdosť, že aj my máme to šťastie ich hostiť, tá nervozita, či to dobre dopadne, či sa nedáme zahanbiť... to sa nedá ani opísať. A k tomu tie šťastné tváre okolo mňa, plno nádherných dievčat, hrdí otcovia a matky, čo so sebou zobrali potomkov, ktorí pokračujú v peknej tradícii, ale hlavne ten pohľad dozadu, kde vidno, ako sa pomaly zapĺňa celý štadión a stupňovaná pohoda, že všetko je také aké má byť... to je jednoducho to pravé, čo k slovenskému DM koncertu patrí!

Depeche Mode, Bratislava, 25.05.2013

Ale poďme spomínať... cca po 18-tej hodine otvárajú koncert svojim vydareným setom skvelí Lavagance, ktorí vedia, ako rozhýbať publikum. Je skutočne veľká škoda, že začali prví pred poloprázdnym štadiónom, no bolo vidno, že v publiku mali dostatok svojich fanúšikov. Podľa mňa viac, ako Katka Knechtová. Každý máme svoj vkus, jej hudba mi neprekážala a za čo jej skladám poklonu a uznanie, tak to bola posledná skladba, ktorou si získala všetkých. Bolo jasné, že po úspešnom vystúpení harfistu Michala Matejčíka pred marcovým koncertom Depeche Mode vo Viedni sa tento fakt musí odzrkadliť aj na koncerte kapely v Bratislave. Ale že práve takýmto spôsobom... Katka spolu s Michalom dostali zrejme nejaké špeciálne požehnanie od kapely a prítomnému publiku predviedli akustickú coververziu skladby "My Joy". Ten aplauz počas skladby, a hlavne po nej, bol naozaj zaslúžený. Ak sa na to pozeral aj Martin, určite musel byť spokojný. Atmosféra večera už nemohla byť lepšie nastavená.

A potom už nasledoval známy scenár. Tradičný dj-ský výber Martina Goreho sprevádzajúci technikov pri príprave pódia, tancovanie, skandovanie, tlieskanie... radosť z výstupu oboch osvetlovačov na konštrukciu, čo predznamenáva vždy blížiaci sa začiatok a potom už len omračujúce intro (20:20 hod.), počas ktorého prichádzajú miláčikovia publika. Ten moment jednoducho milujem a je vždy neopakovateľný! Už v tejto chvíli dalo bratislavské publikum jasne najavo, že sa prišlo baviť a s ním sa bude baviť aj kapela. A tak sa aj stalo... Od "Welcome To My World" po "Goodbye" šou nádherne a bezchybne gradovala. Perfektný zvuk, ostrý obraz veľkoplošných obrazoviek, živší než skutočnosť odohrávajúca sa na pódiu, David klasicky odtrhnutý z reťaze už počas druhej skladby ("Angel"), stále sa usmievajúci Martin, mávajúci Fletch... áno, aj Christianovi to parádne šlapalo a Peter s jeho bassgitarou sa tiež nemusel za nič hanbiť. Jednoducho, čo skladba, to čistá radosť, to hrdelný spev publika, to vďačnosť a spokojnosť samotnej kapely. "Walking In My Shoes", "Precious", "Black Celebration", "Policy Of Truth"... všetky tieto pecky sme s kapelou dokonale zvládli. "Should By Higher" zasa všetkých omráčila svojou skvelou projekciou a "Barrel Of A Gun" pre zmenu potešila všetkých skalných. Po nej však už nasledoval jeden vrchol večera za druhým a ťažko sa dá určiť, ktorý z nich bol intenzívnejší...

Depeche Mode, Bratislava, 25.05.2013

Celé to otvoril Martin so svojim fenomenálnym minisetom. "Higher Love" rozbúchala srdce snáď každého, kto si nesie navždy v srdci "Devotional" obdobie. Neuveriteľne a s citom zahratá vec, do ktorej pasuje Martinova gitara ako uliata. Osobne si myslím, že aj keď sú naše uši zvyknuté na legendárnu "otváračku" s Davidom, táto verzia sa jej so všetkým vyrovná. Potom však prišlo niečo, čo som sám nečakal. Pamätám si na ten krásny záverečný moment skladby "When The Body Speaks" z Exciter Tour 2001, kde si David s Martinom nádherne kontrovali. To, čo však dokázal s touto skladbou urobiť na pódiu Martin... kozmicko-orgazmický pocit, inak to jednoducho opísať neviem. Bolo to niečo úžasné a na koncerte DM som nikdy predtým nič také nezažil. A podľa toho ticha, ktoré ovládlo štadión hádam, že som ten pocit nemal jediný. "Heaven" so svojou dokonalou projekciou to už len zaklincovala a ľudí prebrala za sna. Nuž a potom sa už kapela predviedla v plnej paráde a odštartovala "tanečný" set, ktorý by prebral aj mŕtveho. "Soothe My Soul" sa už dávnejšie stala ďalším veľkým hitom fanúšikov, no "A Pain That I´m Used To" nasledovaná "A Question Of Time"... to boli jednoducho Depeche Mode tohto tisícročia. Nadupaní, správne rockovo okorenení, textovo parádne trefní a legendárne podmaniví. Publikum exploduje a hoc "Secret To The End" bola prijatá trochu vlažne, David to niektorým pod catwalkom vynahradil na celý život. Pochváľte sa, koľkí ste si s ním tlapli? :) Vnímali ste potom vôbec "Enjoy The Silence" a parádne bluesovo nasmradnutú "Personal Jesus"? :) My ostatní áno a že sme si ich užili!

Depeche Mode, Bratislava, 25.05.2013

Po hlavnom sete prišiel rad na otestovanie publika. V závere "Home" to už vyzeralo, že to nevyjde, ale chytili sme sa! Zborový chorál dirigovaný Martinom z catwalku sa nakoniec vydaril a po príchode na pódium si ho vychutnal aj David! Nesklamali sme, hoci po úžasnej "Halo" sme kapelu trochu priviedli do rozpakov v závere "Just Can´t Get Enough". Nie sú veľmi zvyknutí, že namiesto známeho chorálu tisícok hrdiel počujú text, ale nakoniec sa im to páčilo a pobavili sme ich :) Finále v podobe "I Feel You" a nesmrteľnej "Never Let Me Down Again"... bol tam vôbec niekto, kto v parádne zaplnenom štadióne nemával? Istotne sa ich zopár našlo, ale v tom lese šťastných rúk hanblivci zanikli.

Depeche Mode, Bratislava, 25.05.2013

Čo dodať? Ako kapela, tak aj publikum sa postaralo o parádny koncert. Depeche Mode a ich pojazdný cirkus veľmi rýchlo dokázali vystavať setlist, ktorý je síce koncert od koncertu rovnaký, no priamo na mieste na tom absolútne nezáleží. Je dokonalý, vie pobaviť a každý si v ňom niečo nájde. A oni to vedia! A sakra dobre to vie aj hlavný principál večera, ktorý vie v každom momente brnknúť na tú správnu strunu.

Ďakujeme, Depeche Mode!!!

Depeche Mode, Bratislava, 25.05.2013

Foto: Kristián & Darina Kovácsoví

Názory Devotees (27)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa