Recording Mode (2022)

Recording Mode (2022)

Zo všetkých umelcov, s ktorými Ben Hillier pracoval, musia mať Depeche Mode u neho jedno z najvýznamnejších postavení. Táto kapela veľmi často mení s každým albumom producenta, takže Ben musí byť hrdý na fakt, že ho o produkciu požiadali hneď trikrát. Konkrétne pri albumoch "Playing The Angel", "Sounds Of The Universe" a "Delta Machine".

"Zbožňujem prácu s Depeche Mode," potvrdil Ben. "Úplne vážne a oni sú skutočne veľmi, veľmi dobrí. Aj to je dôvod, prečo sme spolupracovali tak dlho: sú až prekvapivo dobrí v tom, čo robia. Myslím, že ma im predstavil Daniel Miller a navrhol ma ako producenta."

"Predošlý album, "Exciter", nahrali s Markom Bellom, ktorý bol inak skvelý, ale myslím, že sa chceli posunúť ďalej a trochu sa vymaniť z technickejšieho prístupmu s laptopmi, v čom je Mark naozaj zručný. Takže sme mali stretnutie, tam to medzi nami klaplo a nakoniec povedali, "poďme do toho!""

"Nahrávanie s nimi je trochu zložité, hlavne kvôli ich technickému vybaveniu. Musíte kvôli nim v podstate vystavať štúdio, pretože väčšina nahrávacích štúdií sú predpripravené na nahrávanie akustických, či živých nástrojov, no a kontrolné miestnosti sú celkom malé, kdežto Depeche Mode potrebujú byť po väčšinu času práve v kontrolnej miestnosti."

"Takže pri všetkých albumoch, na ktorých som s nimi pracoval, sme v tej veľkej miestnosti štúdia v podstate postavili kontrolnú miestnosť, čím sme mali všetko, vrátane syntezátorov a všetkých zariadení, na jednom mieste."

"Sú veľmi schopní a ich demá sú v podstate už plne nahraté a zrealizovateľné skladby," dodáva Ben. "Samozrejme, je to úžasné, ale na druhej strane tam nezostáva veľa priestoru na posúvanie vecí, takže ak chcete zmeniť smerovanie skladby, musíte ju kompletne "rozobrať" a prestavať."

"Je dosť frustrujúce, keď začnete pracovať s demom, ktoré znie úžasne a potom, keď skladbu rozoberiete, tak to nevyhnutne bude znieť horšie, teda až do momentu, kým tú skladbu opätovne nevybudujete ."

"Čím viac som s nimi pracoval, tým viac mi Martin Gore dôveroval a postupne si uvedomoval, že tie skladby budeme zrejme prerábať, takže mi v nich postupne nechával viac priestoru, čo bolo skvelé."

Na ktorý z tých troch albumov je teda Ben najviac hrdý?

"Album "Delta Machine" som si vážne užíval, to bol skutočne skvelý pocit," odpovedal. "S Martinom sa nám spolupracovalo lepšie, ako kedykoľvek predtým a Martin s Davidom sa osobnostne pohybovali v skvelom priestore."

"Zakaždým, keď sme začínali prácu na ďalšej skladbe, som prinútil Davida, aby vytvoril úplne nový súbor vokákol a pracoval na ďalších veciach, čo ho privádzalo do šialenstva, ale na vokály na tomto albume som naozaj hrdý a dúfam, že aj Dave."

"Dosiahli úroveň, ktorú sme na predošlých dvoch albumoch nedosiahli. Nie, že by boli akokoľvek nevydarené, ale Dave je taký skvelý spevák, že som chcel, aby zo seba dostal to najlepšie."

Napätie medzi Martinom a Davidom, ktoré sprevádzalo posledné albumy kapely, v súvislosti s množstvom použitých skladieb, je dnes dobre zdokumentované. Vyšlo z toho niečo na povrch, čoho bol Ben sám svedkom?

"Nebolo to nič strašné. Samozrejme sa to dostalo aj do štúdia a rovnako som si to všimol, a keďže mám skúsenosti s množstvom kapiel, tak mi bolo jasné, že takémuto niečomu budem musieť čeliť."

"Také niečo nechcete, aby to hnisalo, jednoducho sa o tom musíte rozprávať a som rád, že som to s oboma vyriešil."

"Som v prvom rade producentom a vždy som spokojnejší, keď sa môžem zahryznúť do zbierky skladieb, keď môžem zistiť, že k sebe pasujú, čím vlastne vytvárate prezentáciu hudobného prostredia kapely. Z môjho pohľadu je to všetko o samotnom albume."

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa