Reconstruction Time Again

Reconstruction Time Again

Gareth Jones poskytol pred pár dňami exkluzívny audio rozhovor reportérovi známeho webzinu Side-Line. Týkal sa výlučne berlínskeho dj-ského setu s Danielom Millerom a spolupráce s Alanom Wilderom.

Intro
Zdravím, tu je Gareth Jones, rozprávame sa tu s Bernardom zo Side-Line magazínu a tu sú komentáre, ako aj odpovede na otázky týkajúce sa "podporného" vystúpenia pre projekt Recoil v štúdiách Hansa, v Meistersaal v Berlíne.

Po akom dlhom čase si sa vrátil do Hansa štúdii?
Za posledné roky som tam bol niekoľkokrát, väčšinou na návšteve alebo kvôli tv rozhovorom, takže na tom návrate nebolo nič zvláštne, ale bolo fantastické byť opäť v Meistersaal-e, konečne som to videl bez všetkých tých sedadiel a videl to v kompletne renovovanom stave, myslím, že to renovovali v 90-tych rokoch, takže bez tých sedadiel to je krásna koncertná sála. S radosťou som si pripomenul tie fantastické časy nahrávania a samozrejme bolo čarovné tam byť opäť s Alanom, ako aj s fanúšikmi, ako aj opäť mať možnosť v tých priestoroch produkovať hudbu, pretože priamo v tej miestnosti sme niektoré veci kedysi nahrávali.

Kto alebo čo vlastne odštartovalo myšlienku tohto setu s Danielom?
Najskôr treba vysvetliť, že Alan vlastne na tento event pozval Daniela, aby s niečím na tento večer prispel a následne sa ma Daniel spýtal, či by som sa nechcel k nemu pridať. Povedal som mu, že to znie skvele a budem rád, keď toho budem súčasťou. Vlastnil som "multitrack" nahrávku album "Contruction Time Again", ktorá bola pred časom digitalizovaná a vydaná vo formáte 5.1. Mixoval ju Kevin a ja som k tomu albumu robil rozhovor, porovnával klasické tracky a zvuky s tými novými. A keďže toto bol prvý album, na ktorom pracovali Alan s Danielom spolu, tak nám to prišlo ako skvelá príležitosť "rekonštruovať" a "dekonštruovať" tento album a urobiť tak "mesh-up" novej hudby s pôvodnými albumovými prvkami. Strávili sme dosť veľa času prípravou strihov, na 4-5 skladbách som pracoval ja, na ďalšich Daniel. Neskôr sme svoje práce dali dokopy a zistili, že to celkom fajn funguje a veľmi skoro sme mali hotovú štruktúru nahrávky v chronologickom albumovom poradí. Nasledovalo ešte veľa spoločnej práce. Priamo na pódiu Daniel spúšťa jednotlivé sekvencie a ja pridávam efekty a všetko to ešte kontrolujem na výstupe.

Znovuprehrávanie multitracku...
... to bola pre mňa osobne skutočne radostná záležitosť, niečo ako návrat v čase.. opäť prežiť tú mladícku energiu, kreativitu, ktorá bola vtedy pre všetkých typická. Na nás s Danielom tá nahrávka opäť veľmi zapôsobila, obaja sme nezávisle po prvom vypočutí prehlásili, že to bola skutočne fantastická práca, ktorú vtedy všetci zúčastnení odviedli. Dodnes to znie nadčasovo. Takže celé toto bola jedna fantastická skúsenosť, nie nostalgická, ale oživilo to nádherné spomienky.

Teraz trochu o tom, ako sme samplovali celý set...
Začali sme s jednoduchými beatmi, celé to je postavené na a-tracku v Ableton Live cez jeden počítač, ktorý ovláda ďalšie 4 notepady a nanokontrolery. Ako obyčajne sme z celého materiálu vytvorili množstvo slučiek. Ja som tie svoje robil cez Peak, Daniel zasa použil Ableton Live a následne sme ich spojili do malého setu, nad ktorým sme strávili veľa hodín a vytvárali jednotlivé scény, ktoré potom za sebou nasledovali. Samozrejme sme mali k dispozícii množstvo bassových efektov, ktoré sme spracovali a nakŕmili nimi počítač. A ako som už povedal, priamo na pódiu Daniel spúšťa jednotlivé scény, kontroluje rovnováhu medzi klipmi, no a ja mám zasa pod palcom efekty, ktoré spúšťam nad jednotlivými klipmi, dolaďujem filtre, nastavujem správne časovanie atď.

Ohľadne vydania setu...
Vystúpenie nahrávané nebolo a v tomto duchu sa o tom ani neuvažuje, ako o niečom, čo by sa vydalo pre viacnásobné vypočutie, nakoľko je to záležitosť konkrétneho momentu. Je to jednorázová záležitosť a ja s Danielom sme perfekcionisti a predtým, než niečo vôbec vydáme, trávime dlhý čas nacvičovaním a vystupovaním. Na druhej strane, viem, že ako ja, tak ani Daniel nemá pocit, že toto je niečo, čo by malo byť vydané. Je to niečo, čo by malo byť hrané iba na živo a samozrejme, ak by sa aj také niečo zamýšľalo, narazilo by to na množstva prekážok ohľadne autorských práv. Ale to ešte stále nie je ten hlavný faktor. Ten spočíva v tom, že pre mňa je to "live" záležitosť a tak by to aj malo zostať.

Ďalšie vystúpenia
Dostali sme pozvanie podporiť projekt Recoil aj na vystúpení v Ríme, 10.apríla, a po následnej diskusii sme s radosťou pozvanie prijali. Samozrejme, že nebudeme takto mixovať nejaký ďalší album, pretože to so sebou prináša množstvo práce, ale bude to ďalšie poňatie "de-recontruction time again", trochu odlišné od setu v Berlíne, pretože to bude iný priestor, iný večer, iné publikum, ako aj iná nálada, ktorá bude večeru vládnuť. Ale jednoznačne pôjde o ďalšie predstavenie "de-reconstruction time again" alebo "de-reconstruction time again", alebo ako to nazvete.

Sunroof
Za tie roky sme s Danielom spolu urobili aj množstvo remixov a už veľmi dávno prišiel Daniel s návrhom, aby sme sa pod remixy podpisovali menom "Sunroof". Ani som nevedel prečo, ale nepýtal som sa. Na dlho sme ten názov odložili, ale zdá sa, že práve pre live prezentácie našiel svoj zmysel. Takže, má to zmysel pre nás a dúfam, že bude mať aj pre vás.

Spolupráca s Alanom
Nikdy som s Alanom nepracoval na jeho vlastnom materiály a on má k tomu aktuálne veľmi dobrý pracovný vzťah s PK, takže som si istý, že moju pomoc nepotrebuje. Ale vždy som sa v 80-tych rokoch z našej spoločnej práce v rámci Depeche Mode tešil z jeho osobnosti, ako aj z jeho enormného hudobného talentu, ako aj produkčného. Takže pred možnosťou nejakej budúcej spolupráce som nikdy nezavrel dvere, rád by som s ním pracoval. Ale najbližšie taká možnosť asi nebude. Ale ako som povedal, som veľkým obdivovateľom jeho práce a talentu, takže by to bola pre mňa česť.

Outro
Ok, Bernard, vďaka za otázky, bolo príjemné sa s tebou porozprávať, dúfam, že to, čo som povedal, bolo aspoň trochu zaujímavé a ... prajem všetko dobré.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa