Recoil: Selected (2010)

Recoil: Selected (2010)

Nie každý výberový album sa podarí. Alan Wilder si však dal naozaj záležať!

V prípade "Selected" kolekcie nemôžeme hovoriť ani náznakom o "výbere hitov", nakoľko projekt Recoil nielenže hitové ambície nemá, ale z hľadiska tejto produkcie je samotný pojem "hit" absolútnym nezmyslom. Alan Wilder jednoducho veľmi starostlivo vybral zo svojho archívu poslucháčsky najprístupnejšie skladby a pedantne ich zvukovo upravil tak, aby zároveň zaujal aj svojich skalných fanúšikov. O tom, že sa mu to podarilo niet pochýb a pochopí to okamžite každý, kto po tomto 2cd (rozhodne nekupujte single cd, sami seba okradnete o neopísateľný zážitok) siahne. Nie je dokonca nutné poznať doterajšiu Alanovu tvorbu, je totiž viac ako isté, že po vypočutí tejto kompilácie po nej poslucháč začne pátrať.

Celý album doslova symbolicky otvára "spoveď" v podobe singla z albumu "Liquid" - "Strange Hours" a samotný názov naznačuje, že nasledovné 2 hodiny budú skutočne podivné. Táto skladba vlastne jasne ukáže poslucháčovi, čo ho čaká. Recoil, hoc hudobne rozmanitý projekt, sa precízne pohráva s každým úderom, zvukom... a aj keď niekedy poslucháč nadobudne pocit, že je to len rytmika obalená zaujímavými vokálmi a zvukmi na pozadí, v príhodnej chvíli sa objaví správny refrénový podmaz, ktorý si ušný bubiekok úplne získa a ďalej už len pokračuje v jeho príjemnom masírovaní. Po úvode nasleduje jednoznačný útok v podobe dnes už legendárneho "cover" singla "Faith Healer" s Douglasom McCarthym z albumu "Bloodline". Zainteresovaní by po nej prirodzene očakávali "Electro Blues For Bukka White", ale keďže ide o kompiláciu, k slovu sa dostane iná skladba, ktorá však zachováva tempo a náladu spomenutej skladby. "Jezebel", úspešný singel opäť z albumu "Liquid". Po skvele zeditovanej "Allelujah" už nasleduje jedna sprcha za druhou (a voda nikdy nemá tú istú teplotu). "Want" človeka na chvíľu rozhýbe, no zmixovaný epos "Red River Cairo" je opätovný návrat do nehostinného hudobného prostredia. Všetko po tom je už len zabetónovaný pocit neschopnosti disk vypnúť a tak sa ušami prelejú skladby "Supreme", vynikajúca "Prey", "Drifting", "Luscious Apparatus", opäť skvele zeditovaný epos v podobe "The Killing Ground" a táto zdrvujúca zvuková a vokálna jazda končí skladbou "Shunt". Posledné dve skladby, "The Edge Of Life" a "Last Breath" sú už len akýmsi príjemným dojazdom na upokojenie. Skladbe "The Edge Of Life" (depešákov potešia sample monológov modelky z videa "Strange") s Toni Halliday sa tak konečne dostala dôstojná albumová pozícia, pretože má akúsi divnú rozlúčkovú atmosféru, no a "Last Breath" je hodná svojho názvu, ako aj pozície na tejto v skutku majstrovsky zvládnutom albume. Mimochodom, ak niekto očakával, že aj napriek Alanovým vyhláseniam ohľadne remasteringu všetkých nahrávok ide len o pozliepanú záležitosť, tak je na omyle. Hoci hudba Recoil má ten problém, že je ťažko zapamätateľná a každé opätovné pustenie ktoréhokoľvek z posledných štyroch štúdiových albumov pôsobí, akoby ste album počuli po prvýkrát, tak aj ten najskalnejší fanúšik pozná, že každá skladba je naozaj "vyšperkovaná", či už nanovo zmixovanými vokálmi alebo pridanými samplami, ktoré na albumových verziách chýbajú. A vďaka editácii pôsobia všetky skladby aj hutnejšie (už len preto, že albumové originály sú časovo rozsiahlejšie). "Selected" takto vystupuje ako z brusu nový album, ktorý človek hneď tak neopustí - ako je to u bežných kompilácii zvykom.

A ak som doteraz len a len chválil, v prípade bonusového remixového cd budem chváliť ešte viac. Nielenže uchváti všetkých fanúšikov poctivej a objavnej elektroniky, ale hlavne poteší každého, kto sa zúčastnil na niektorom zo "Selected" eventov a zatúžil po kvalitnom zázname tohto setu. Prečo? Nuž preto, že Alan a Paulom Kendallom na pódiu mixujú tracky práve z tohto cd. Takže bude toto cd malou satisfakciou aj pre tých, ktorí dnes ľutujú, že sa večera s Alanom nezúčastnili. Že sú vám niektoré remixy dôverne známe už z minulosti? Zabudnite... možno tak iba podľa názvu, nakoľko aj v tomto prípade ide o dôkladnú editáciu a remastering. Dokonca v prípade "poison dub-u" skladby "Drifting" objavíte aj vokály Douglasa McCarthyho, ktoré na albumovej verzii buď nepočuť, alebo sú ťažko poznateľné. Remixové cd je teda skutočnou jazdou od prvej sekundy po tú poslednú. Už úvodná "Supreme" z dielne True Romance skvele nabudí a premietne človeku v hlave spomienky na "Selected" Event. Bassové linky tejto verzie sú skutočnou lahôdkou pre uši fajnšmejkrov. Známy "shotgun mix" skladby "Prey" nepotrebuje žiadne komentáre, pretože už v čase jeho vydania si získal uznanie a na toto cd sadne ako uliaty. To isté platí na spomenutý remix "Drifting" , ako aj "filthy dog mix" singla "Jezebel". To, čo však príde potom, to už je absolútny nábeh na mŕtvicu, pretože to, čo Parkerlab urobili so skladbou "Allelujah", na to sa ťažko hľadajú slová. Značná časť tohto mixu odznela aj Alanovom dj-skom sete a nedalo sa nevšimnúť, že u prítomných zanechala veľký dojem. Takto je k dispozícii v plnej kráse a bez pochýb je skutočnou ozdobou tohto výberu. Remix Douglasovej skladby "Stalker" rozhodne nesklame a práca Bona Harrisa z Nitzer Ebb v prípade remixu "The Killing Groud" si získa iba uznanie a chválu. Pozornosť si určite zaslúži aj veľmi zaujímavé sláčikové prevedenie "5000 Years" ako aj nanovo spracovaná verzia "Strange Hours", o ktorú sa postarali páni z kapely The Black Ships. Po ukľudnujúcej verzii "Missing Peace" vám ani nepríde, že "Pan Sonix mix" skladby "Shunt" je už len akási monotónna bicia slučka s tichými nerušivými zvukmi na pozadí.

Čo dodať. V dnešnej dobe sotvaktorý album naozaj osloví, tobôž kompilácia, ktorej účelom je vlastne iba ľahko nadobudnúť zisk. V tomto prípade tomu tak rozhodne nie je. Z každej sekundy totiž cítiť precíznosť, profesionalitu a hlavne lásku k elektronickej hudbe. Bravó Alan a Paul!!!

Tracklist:

CD1:
01. Strange Hours
02. Faith Healer
03. Jezebel
04. Allelujah
05. Want
06. Red River Cargo
07. Supreme
08. Prey
09. Drifting
10. Luscious Apparatus
11. The Killing Ground (Excerpt)
12. Shunt
13. Edge To Life
14. Last Breath

CD2:
01. Supreme (True Romance)
02. Prey (Shotgun Mix)
03. Drifting (Poison Dub)
04. Jezebel (Filthy Dog Mix)
05. Allelujah (Noisy Church Mix)
06. Stalker (Punished Mix)
07. The Killing Ground (Solid State Mix)
08. Black Box (Excerpt)
09. 5000 Years (A Romanian Elegy For Strings)
10. Strange Hours '10 (Feat. The Black Ships)
11. Missing Piece (Night Dissolves)
12. Shunt (Pan Sonic Mix)

Vydané: 19.04.2010

Recoil - diskografia - albumy

- 1+2 (August 18, 1986 / Stumm 31)
- Hydrology (January 25, 1988 / Stumm 51)
- Bloodline (April 13, 1992 / Stumm 94)
- Unsound Methods (October 27, 1997 / Stumm 159)
- Liquid (March 6, 2000 / Stumm 173)
- subHuman (July 9, 2007 / Stumm 279)
- Selected (April 19, 2010)


Recoil - diskografia - single

- Faith Healer" (March 9, 1992 / Mute 110)
- Drifting" (October 13, 1997 / Mute 209)
- Stalker"/"Missing Piece" (March 9, 1998 / Mute 214)
- Strange Hours" (April 3, 2000 / Mute 232)
- Jezebel" (August 21, 2000 / Mute 233)
- Prey (June 25, 2007 / iMute 372)
- Prey / Allelujah" (enhanced CD) (March 2008 / CDMute372)


Názory Devotees (14)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa