Recenzia skladieb Remixes 81-04

Po dlhej dobe čakania sa mi do rúk dostalo promo vydanie Remixes 81-04, ktoré sa na pultoch predajní objaví 25.10.2004. Pre skalného fanúšika je z 3CD kompilácie remixov Depeche Mode zaujímavý práve Bonus disk, ktorého osobnú recenziu vám teraz ponúkame.

Poznámka: Promo vydanie má mierne odlišný tracklist, ako komerčné vydanie. Pre detaily navštívte oficiálny mikroweb Remixes8104.depechemode.com

01 - A Question of Lust ("Flood Mix") Mark Flood (1986)
Klasický remix, tak ako ho poznáme z diskografie A Question of Lust. Neviem, či bol vôbec nejako remásterovaný, zrejme možno úroveň vybudenia skladby, tak ako pravdepodobne všetky ostatné staré remixy, ktoré neboli remixované tohoto roku a vydané na tomto CD.
Osobné hodnotenie: 10 z 10

02 - Walking In My Shoes ("Random Carpet Mix" Full Length) William Orbit (1993)
Opäť klasika, avšak mix sa 3 minúty pred koncom mení, takže konečne nadobudnete dojem, že počúvate niečo nové, čo ste ešte nepočuli. Ku klasickej linke mixu sa pripája modifikovaná ústredná melódia skladby, takže výsledný efekt je skutočne príjemný.
Osobné hodnotenie: 8 z 10

03 - Are People People? - Adrian Sherwood (1984)
Mix z japonskej edície singlov z roku 1989, zneje rovnako neharmonicky bez náznaku dotyku k pôvodnej skladbe "People Are People" aj po dvadsiatich rokoch. Zrejme jediný dôvod, prečo sa na tomto výbere objavil je jeho raritnosť, pretože nebol oficiálne vydaný na žiadnom inom nosiči, ako na už spomínaných japonských box-setoch.
Osobné hodnotenie: -10 z 10

04 - World In My Eyes ("Daniel Miller Mix") Daniel Miller (1990)
Remix s klasickou stavbou ako pôvodná skladba, avšak zmenu badať iba na výrazných bicích, ktoré svojich dôrazným zvukom dodávajú skladbe viac dravosti oproti uhladenej verzii na Violatore. Podľa osobného pocitu je skladba mierne zrýchlená oproti originálu a je skvelá na partys a tancovanie! Mix je výnimočný už len tým, že nebol oficiálne vydaný (aj ked bol urobený už v roku 1990), vo veľmi malej miere rozšírený medzi fans.
Osobné hodnotenie: 8 z 10

05 - I Feel Loved ("Danny Tenaglia Labour Of Love Dub") Danny Tenaglia (2001)
Tenaglia mixy v hojnej miere poznáme zo singlov "I Feel Loved" a toto je len jedna z mnohých variácií, takže ani nepostrehnete, že počúvate niečo vynimočné a doposiaľ neopočúvané...
Osobné hodnotenie: 5 z 10

06 - It's No Good ("Club 69") Club 69 (1997)
Klasický 69 Mix, ktorý, ako sa vyjadril M.L. Gore neznáša, avšak mne osobne sedí. Inak ničím iným neprekvapuje, len že vychádza konečne oficiálne práve na tomto výbere Remixes 81-04.
Osobné hodnotenie: 8 z 10

07 - Photographic ("Rex The Dog Dubb Mix") Rex the Dog (2004)
Ak ste počuli ich remix skladby "Radio" pre Client, tak si zrejme viete predstaviť aj tento mix, kde zanechali Rex The Dog svoj zreteľný rukopis. Vo väčšine časti remixu nespoznáte, že je to "Photographic". Vokály sú použité minimálne, prevláda len ústredná melódia skladby s množstvom iných zvukov a ich variácií. Nakoniec remix pôsobí veľmi sviežim dojmom...
Osobné hodnotenie: 7 z 10

08 - Little 15 ("Ulrich Schnauss Remix") Ulrich Schnauss (2004)
Pomalá skladba a taký je aj remix, ktorý vôbec nedisponuje bicími, iba syntetizátorovými linkami. Pôsobí nerušivo a nevtieravo. Odporúčam púšťať pri zaspávaní. Príjemné....
Osobné hodnotenie: 9 z 10

09 - Nothing ("Headcleanr Rock Mix) Headcleanr (2004)
Snaha o zdrsnenie skladby syntetizátorovými zvukmi pripomínajúcimi boostrovanie gitary. Mix má spád, v momentoch mi viac pripomína coververziu v podaní nejakej rockovej kapely.
Osobné hodnotenie: 8 z 10

10 - Clean ("Colder Version") Colder (2004)
Totálne sklamanie pre mňa. Nedokážem tam nájsť žiadnu harmonickú linku, iba bicie s ustavičným cvakaním a pinkaním. V pozadí je badať snahu o súvislú melódiu skladby, avšak dosť skreslenú. Skladba má veľmi monotónne tempo a fakt nudí... (pozn. nemám rád neharmonické remixym dúfam však, že niekomu remix "sadne"). Remix zaraďujem na "osobné remixové odpadisko" medzi Dream On (Kid 606 Mix) a Are People People? - Adrian Sherwood.
Osobné hodnotenie: 2 z 10

11 - Halo ("Goldfrapp Remix") Goldfrapp (2004)
Áno! Tak toto je môj favorit na albume. Je to mierne spomalená vec s neustálim prelievaním gahanových vokálov a vokálov speváčky Goldfrapp, čo posúva melódiu skladby do iných dimenzií a rozvíjajú ju príjemným smerom. V prevedení je podobná Little 15 - Ulrich Schnauss Remix.
Osobné hodnotenie: 9 z 10

12 - Enjoy The Silence ("Reinterpreted") Mike Shinoda (2004)
Mix je postavený na základe pôvodnej skladby obohatený o "Linkin Park" efekty a gitary (pozn. Mike Shinoda je raper Linkin Park). Pre mňa osobne veľmi svižne urobený mix, vhodný do rádií či na tancovanie. Opäť mix, na ktorom sa mi páči snaha o rozvíjanie hudobnej témy ústrednej melódie skladby, čo posúva samotný pohľad na skladbu do novej roviny.
Osobné hodnotenie: 9 z 10

Z disku č.2

11 - Enjoy the Silence ("Timo Maas Mix") Timo Maas (2004)
Remix, ktorého stavbu tvorí od základov zmenený zvuk pôvodnej skladby. Rýchlosť remixu je podobná originálu, avšak miestami zneje dosť "sucho" a to hlavne z dôvodu absencie súvislých hudobných liniek. Rozhodne sa jedná o akýsi remixový úlet, ktorý zaujme medzi remixami Enjoy The Silence osobité postavenie.
Osobné hodnotenie: 9 z 10

Celkový dojem:
Remix album je počinom, ktorí mnohí zavrhujú v horlivom očakávaní začiatku prác Depeche Mode na novom materiáli, ktorý sa stále odďaluje. Poniektorí vnímajú album ako krok vydavateľstva zarobiť na Depeche Mode. Na druhej strane je hudobný priemysel práve o tomto, nevynímajúc ani Depeche Mode. Beriem túto kompiláciu ako príjemné spestrenie vákua, keď skupina "spí". Bonusový disk nie je materiál, ktorý vydržím počúvať od začiatku do konca bez toho, aby som nevynechal niektoré remixy a to mi možno vadí najviac. Je to však len kompilácia a s tým sa musí počítať. Nakoniec som predsa len rád, že pre mňa osobne sú na vydaní iba 2 počiny, ktoré nemusím.

Náhľad na obal

Názory Devotees (19)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa