Príťazlivá móda - Depeche Mode v Tampe

Tampa - tiež ste vždy zvedaví, čo to spraví s tými všetkými vyčerpanými fanúšikmi Depeche Mode, ktorí boli odjakživa terčom výsmechu v halách stredných škôl? - úvodná otázka recenzenta prvého koncertu Depeche Mode v rámci turné "Touring The Angel".

No, ako jeden zo zakladateľov študentského tennisového klubu a priemerný "Céčkar" som rád, že vám môžem oznámiť, že po toľkých rokoch sa konečne týmto ľuďom rozjasnili tváre, a farbu chytilo nielen ich oblečenie, ake aj pokožka. A takisto majú menej aurodynamickejšie účesy. No samozrejme sú stále hrdí a beznádejne zbláznení do toho britského synthy-popového tria, ktoré sa zrodilo v 1980-tych rokoch.

V úvodný večer svetového turné - prvý termín vo Fort Lauderdale bol kvôli hurikánu zrušený - dali Dave Gahan (strýznený spevák), Martin Gore (strýznený textár) a Andy Fletcher (tretí strýznený pán) 8 970-tim spevavým fanúšikom v hale St. Pete Times Forum presne to, čoho sa dožadovali:

90 minút rinčania, smršte, skvelého elektropopu, priam stvoreného pre oplakávanie vlastnej existencie, či ako popud do robotického tanca.

Turné oslavujúce nový album "Playing The Angel" - temný, tiesnivý triumf, ktorý predstavil ich sveži, no pritom veľmi dobre známy zvuk (vedia, že je dobrý, veď sa mu venujú už tak dlho) - predstavuje skupinu, ktorá svoje pódiu doslova zahltila elegantnosťou, digitálnymi zvukmi, vrátane obrovitánskeho strieborného prstenca a troch klávesových konzol uzavretých v intergalaktických vesmírnych ulitách.

Na pozadí to rezonovalo seriálom Star Trek, hoci dlhotrvajúci úspech Depeche Mode má viacmenej pozemský dôvod a ich vplyv sa odrazil aj u takých moderných kapiel, akými sú Nine Inch Nails, The Killers, či The Bravery, ktorí im v ten osudný večer robili predskokanov. Jednoducho, Gore & Co. sú otvorení alienácií a sú schopní spustiť generačnú pohromu zvukmi osamelosti, ktoré sú zároveň srdcervúce a neskutočne chytľavé.

Gahan je jemne príťažlivý frontman, spevák s monotónnym štýlom spevu, prerušovaný iba moduláciou v príjemných, no veľmi bolestivých miestach. V úvodnej "A Pain That I´m Used To", ktorá je zároveň agresívnym úvodom albumu "Playing The Angel", tancoval spevák ako hybrid medzi Mickom Jaggerom a gymnastom, sľubujúc "I'm not sure what I'm looking for anymore."

Stále strhujúci, aj po toľkých rokoch. Neuveriteľné, ako sa títo elegantní páni vysmievajú svojmu uznaniu. Nový singel "Precious", zúfalé volanie po zmierení - možno medzi milencami, možno medzi národmi - bol takisto veľmi dobre prijatý a samozrejme zo zjavného dôvodu. Je to tá najnádhernejšia skladba, akú kedy táto skupina nahrala.

Niečo však bolo napadnuté nesynthetickou extázou, pretože počas koncertu bolo niekoľko momentov, kedy určité skladby, vrátane Gorem spievané "Damaged People" a "Home", postrádali svoju eleganciu. (Gore, ktorý sa striedal v hre na bzučiacu gitaru a hundrajúce synťáky, k tomu pridal malý bonus, keď mal počas celej šou na sebe čierne anjelské krídla). Začiatok "Everything Counts" zasa sfušovali a Gahan sa dožadoval opätovného začiatku. A keďže veľká časť arény zývala prázdnotou, bolo očividné, že miesto ako Times Forum je pre koncert, ktorý by mohol profitovať z väčšej intímnosti, príliš veľkým priestorom.

No ale keď hrali títo "neveselí" páni v strednom veku, nebolo žiadnej pomoci, proste vás neustále nútili k pohybu. "A Question Of Time", prvá všeobecne obľúbená fan záležitosť, priviedla publikum do totálneho šialenstva. "Policy Of Truth" s okamžite rozpoznateľnou klávesovou slučkou znela zasa rovnako iskrivo a sexy, ako jej štúdiová verzia.

Depeche Mode boli na svoj piesňový repertoár trochu skúpy (prečo nie aj "People Are People"?), no záver koncertu sa niesol v štýle "bum-bum-bum" útoku kolosálnych techno hitov, vrátane údernej "Personal Jesus" ("Reach out and touch me!"), "Enjoy The Silence", ktorá všetko len vygradovala ("Words are very unnecessary!") a tanečnej pochabosti "Just Can´t Get Enough".

Napokon Gahan spustil "I'm taking a ride with my best friend" z hrozivej "Never Let Me Down Again" a vtedy bolo všetko jasné: Keď sa ocitnete v uličke nešťastia a mizérie, Depeche Mode sú tým správnym šoférom, ktorý vás z nej dostane.

Názory Devotees (15)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa