‘Precious’ - Promo CD

Priznám sa, že hoci som pasívnym fanúšikom tanečných remixov alternatívnych skladieb, nikdy som si ich nevšímal natoľko, aby som ich bol schopný verejne hodnotiť. Nech mi je preto už vopred odpustené, ak bude výsledný produkt mojich myšlienok nepodarkom. V každom prípade, rádiami koluje promo disk s remixami singla "Precious" a skutočne stojí za povšimutie.

Pozn. na úvod. Hodnoteniu samotného singla sa ešte vyhnem. Počkám si na jeho celú koncepciu spolu s b-stranou v podobe skladby "Free", ktorá môže, a dúfam, že aj poopraví môj celkový dojem z tohto singla.

Depeche Mode - králi synthy-popu, elektronickej scény, industriálneho rocku, alternatívnej scény... tých prirovnaní ste už mohli počuť a čítať toľko, že človek z nich nadobudne pocit, akoby boli modlami. Čo sa im však uprieť naozaj nedá, je fakt, že sú krstnými otcami remixovej kultúry. Boli medzi prvými, ktorí svoje single vždy obohatili inými verziami skladieb a tým vlastne donútili fanúšikov vždy siahnúť hlbšie do vrecka. Fakt, kedysi kritikou zosmiešňovaný, dnes samozrejmosť, bez ktorej sa nezaobíde žiaden singel, dokonca už aj metalovej scény. No na rozdiel od iných, Depeche Mode sú aj v tejto oblasti vždy o krok pred ostatnými. Nenechávajú totiž nič na náhodu a veľmi pozorne sledujú tanečnú scénu, z ktorej potom oslovujú tých najnadanejších, najprogresívnejších, ktorým zveria svoje nové dielo "na hranie". Má to však aj druhú stranu. Často sa stáva, a u Depeche Mode už je to skôr pravidlom, že remixy nakoniec zapôsobia na poslucháčov a na nádejných fans lepšie, ako originál, ktorý je dielom skupiny. Nič to, Depeche Mode je jednoducho značka, ktorá sa už predáva sama.

No poďme k veci. Očakávaný, a v podstate už svetoznámy singel "Precious" bol zverený do rúk niekoľkým esám tanečnej scény, z ktorých najviac "kričia" mená ako DJ Sasha a Michael Mayer. Hlavne Sashu poznajú aj nezainteresovaní, jeho meno za posledných pár rokov posilnilo na váhe a je veľmi často skloňované. Pokiaľ teda očakávate ambientné záležitosti v štýle singlov z albumov "SOFAD" a "Ultra", sklamem vás. Remixy totiž zapadajú do línie načatej na singloch k albumu "Exciter". Osobne ich však pokladám za omnoho hodnotnejšie. Možno v tom, že ich tvorcovia sa pokúsili zachovať atmosféru skladby, teda aspoň Sashovi sa to podarilo, a to hneď v dvoch odlišných remixoch. Ten prvý "Spooky Mix" je postavený na Davidových jemných vokáloch a k tomu je uspôsobený aj sound, veľmi atmosferický, nenásilny, skutočný pôžitok. "Gargantuan Vocal Mix" je už vyložene tanečná parketová záležitosť, osobne si však neviem predstaviť, že by som pri nej vydržal tancovať. Nuda to však nie je a človek pri troche predstavivosti zistí, že Sasha pretransformoval zopár typických zvukov DM do nového šatu. To isté by sa dalo povedať o "Balaeric Mix-e" Michaela Mayera, pri ktorom máte pocit, že počúvate mix bootlegovej záležitosti náruživého fanúšika a nejakého ambientného mixu "Enjoy The Silence". Nápadité, miestami však dosť rušivé.

Zaujímavo však k singlu pristúpili Christopher Blackmann a Hannes Wenner, ktorí sa skryli pod názov "Misc. Full Vocal Mix". Remix totiž postupne, veľmi jemne graduje a v tých najzaujímavejších častiach dokonca začujete samplovaný zvuk tak dobre známy zo skladby "I Feel You". Skutočne pozoruhodné. To isté by som povedal aj o "Misc. Crunch Mix-e", jednoducho remix do pohody, lepšie povedané, na nočnú jazdu autom.

Čo však chcel Mr. No/Bryan Black povedať svojím "Motor Mix-om", to mi do tejto chvíle nie je jasné, a asi ani nikdy nebude. Ten remix je sotva pre bežného poslucháča počúvateľný a s originálom má asi spoločné len vysamplované vokály refrénu. Pre mňa osobne veľmi podpriemerné a zbytočné.

Hoci sú remixy vo všeobecnosti krátkodobá záležitosť a postupom času sa stanú nepočúvateľné, nech už sú vo svojej aktuálnej dobe akokoľvek dobré, jedno treba tvorcom remixov singla, s výnimkou posledne spomenutého, "Precious" uznať. Snažili sa aspoň v základe zachovať atmosféru skladby, čo sa im v celku podľa mňa podarilo a prispejú tak k jej obohateniu.

Celkové hodnotenie: Príjemné, nenásilné, tanečné a ich kúpe, pokiaľ chcete mať singel "Precious" aj so skladbou "Free", sa aj tak nevyhnete.

Pozn. Ak si chcete na tieto záležitosti urobiť vlastný názor, odporúčam Vám počúvať sobotné vydanie (Electro) Oldies Party na Rádiu b1.

Malá ochutnavka:
Depeche Mode - Precious (Misc. Full Vocal Mix) - 1 min. ukážka

Tracklist promo disku:

PCD BONG 35
1. Precious (Sasha's Spooky Mix - Edit) [7:33]
2. Precious (Sasha's Gargantuan Vocal Mix - Edit) [7:15]
3. Precious (Michael Mayer Balaeric Mix) [7:18]
4. Precious (Misc. Full Vocal Mix) [5:41]
5. Precious (Misc. Crunch Mix) [6:51]
6. Precious (Motor Remix) [6:37]

Predná strana Precious PCD BONG 35

Zadná strana Precious PCD BONG 35

CD Precious PCD BONG 35

Názory Devotees (26)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa