Potrebujeme jeden od druhého pauzu

Potrebujeme jeden od druhého pauzu

Bude ďalší album Depeche Mode opäť tým posledným? Martin Gore pre britský The Sun.

"Pokiaľ išlo o moje šance na nahratie elektronického inštrumentálneho albumu, tak by som na ne nestavil," zasmeje sa Martin Gore.

So skladateľom z Depeche Mode sa zhováram z jeho domu v Santa Barbare, v Kalifornii, a rozoberáme "MG", jeho prvý originálny sólový album, plný senzačných elektronických inštrumentálnych skladieb. Práce na albume sa vlastne začali už počas nahrávania 13teho štúdiového albumu Depeche Mode, "Delta Machine".

Gore objasňuje: "Zábavné na tom je, že za tie roky sme s kapelou vyprodukovali množstvo inštrumentálnych skladieb. Dnes však už komponujeme spolu s Davidom, takže sme dali dohromady až príliš veľa materiálu a aj preto mi zostali tieto inštrumentálne záležitosti. Bolo fajn nakoniec vyprodukovať ucelený album, pretože dovtedy som s inštrumentálkami nenakladal ako s umeleckými záležitosťami, len sa proste tu a tam objavil nejaký ten úryvok."

Ďalším prekvapením pre Goreho je fakt, že album "MG" má výbornú pozíciu albumovej novinky v nedeľnom rebríčku predajnosti.

"Album nebol stavaný na to, aby zažiaril v rebríčkoch," komentuje. "Nakoniec, veď je to vyložene atmosférický inštrumentálny album." Predsalen však dodá, "Nie je to tanečný album, či niečo podobné. Ak by sa mu v rebríčkoch fakt slušne darilo, bolo by to neočakávané."

Gore tvrdí, že všetkých 16 futuristických skladieb má nádych sci-fi a hudba samotná "je veľmi filmová". O skomponovaní filmového soundtracku by uvažoval, ak by sa jednalo o správny film. "Vydarený sci-fi film by som bral najviac. No ponuka by musela prísť v správnom čase, pretože pokiaľ kapela funguje a stále nahrávame, ako aj koncertujeme, tak máme veľa povinností. A hoci vydávame album iba raz za štyri roky, stále je tu komponovanie, nahrávanie a následné koncertovanie, čiže toho voľna až tak veľa nemáme. Takže, musel by to byť správny režisér, so správnym filmom, a hlavne by musel prísť v správnom čase."

O pôsobivá zbierke meniacich sa nálad, od skladby ku skladbe, Gore prezradil, že bolo veľmi dôležité, aby každá zo skladieb mala "svoju vlastnú, odlišnú atmosféru."

Dodal: "Chcel som, aby to bolo iné, ako projekt VCMG. (album z roku 2012, ktorý nahral s niekdajším zakladajúcim členom Depeche Mode, Vincem Clarkem) Nechcel som, aby to bol techno album, hoci sa stavím, že niektorí fanúšikovia práve toto očakávali. Chcel som vytvoriť niečo odlišné a aj preto sú na albume také extrémne kúsky ako "Exalt", ktorá prakticky nemá štruktúru a je trochu šialená. Alebo "Elk", ktorá je milo mierumilovná a pokojná."

Na rozdiel od skutočnosti, že Gore vyráža pravidelne na svetové turné s Depeche Mode, v prípade albumu "MG" tvrdí, že žiadne vystúpenia nebudú. "Nedávno som zažartoval, že uskutočním niečo v planetáriu, ale nie, ako live album by som to nevidel. Nič nudnejšie si v tomto smere neviem predstaviť!"

Takže, ak neexistujú plány na sólové turné a tento projekt je vlastne uzatvorený, čo teraz čaká Goreho? "Už opäť som sa vrátil k písaniu skladieb. Začal som s tým iba nedávno a myslím, že v konečnom dôsledku by to mali byť skladby pre kapelu. Momentálne však nemáme žiadne konkrétne plány. Nič nie je pevne dané a nemáme ani žiaden časový rozvrh. Ak by sme sa držali toho istého modelu, ktorý máme v posledných, sám Boh vie koľkých, rokoch, tak myslím, že by sme sa mohli plánovane vrátiť do štúdia niekedy na budúci rok a album vydať niekedy v roku 2017. Ale je to len moja domnienka, bez toho, že by som to prediskutoval s ostatnými."

A ako často komunikuje s kolegami z kapely, keď majú pauzu? "Samozrejme, sme v kontakte, ale nie neustále," priznáva Gore.

"S Davidom podebatím tak dva - trikrát do roka, čo teda nie je veľa, a s Andym o trochu viac. Každý z nás sa venuje iným veciam a žijeme v rôznych kútoch sveta. Keď ale pracujeme ako kapela spolu, tak žijeme doslova vedľa seba, zvyčajne dva roky. Takže nakoniec si musíme jeden od druhého oddýchnuť."

Premýšľal niekedy o tom, že by to mohol byť posledný album kapely?
"Áno, ale takto premýšľam už od čias "Black Celebration". Je to však len spôsob premýšľania. Neberiem veci s istotou. Kto vie, čo prinesie budúcnosť?"

No zároveň dodáva: "Rovnako by som však bol rád, aby to nebol náš posledný album, myslím, že máme toho v sebe viac. A pokiaľ ide o sólové veci... Neustále sa ma pýtajú na tretie pokračovanie Counterfeit. To by sa mohlo objaviť počas ďalšej pauzy kapely alebo by mohlo vyjsť v roku 2030, kedy už budem mať, Boh vie koľko, rokov. Chcem proste stále ľudí prekvapovať a práve to ma drží pri živote."

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa