Pomalá, no istá cesta k úspechu (1988)

Pomalá, no istá cesta k úspechu (1988)

Rockoví hudobníci majú často reputáciu nedisciplinovaných ľudí, nie však Depeche Mode. /Andy Fletcher pre americký magazín The Record/

Do britských rebríčkov sa dostali troma singlami, kým sa členovia tejto anglickej popovej skupiny rozhodli vzdať svojich denných zamestnaní.

"Aj napriek tomu sme pokračovali opatrne," povie klávesák Andy Fletcher a so smiechom dodá, "Ale veľmi sme na výber nemali a naša nahrávacia spoločnosť nás tak isto veľmi finančne nepodporovala."

Depeche Mode debutovali singlom "Dreaming Of Me", pod krídlami malého britského vydavateľstva, a s ďalšou nahrávkou, "New Life" už zatriasli britskými rebríčkami. Ale až so singlom "Just Can´t Get Enough", ktorý sa vyšplhal do Top 10, sa odpútali od ich vtedajších existencií "od deviatich k piatim".

No chalani, ktorí inak v stredu vystúpia v Meadowlands Aréne, East Rutherford (01/06/1988), zostali napriek všetkému realisti.

"Nikdy sme nemali žiaden veľký plán," pokračuje Andy v telefonickom rozhovore z Nashville. "Vždy sme si všetko manažovali sami a hlavne sme ku všetkému pristupovali pomaly a veci plánovali len na rok dopredu."

"Tento prístup celkom dobre fungoval. Myslím, že ak by sme ku všetkému pristupovali zhurta, svetový úspech sa dostavil okamžite, tak by sme to neboli schopní zvládnuť."

Depeche Mode, ktorí v tomto roku oslavujú 10. výročie vzniku, majú korene v britskom punkovom hnutí.

"Punk nás naučil hlavne to, že nemusíte byť dobrým hudobníkom, aby ste fungovali v kapele," povedal Fletcher. "No a v Anglicku, v 1970tych rokoch, bolo úplne normálne fungovať v nejakej skupine."

Takže Fletcher, Martin Gore a Vince Clarke sa dali dohromady už na škole, v Basildone, kde založili spoločne kapelu. S príchodom speváka Davida Gahana sa z tria stalo kvarteto.

Názov Depeche Mode si "vypožičali" z jedného magazínu, ktorý pravidelne odoberal Gahan v období, keď študoval módny dizajn. No a s novým názvom prišiel aj nový zvuk, keď sa kapela nadobro vzdala bassovej a rytmickej gitary.

"V tom čase sme počúvali množstvo elektronickej hudby a nám sa ten zvuk páčil," povedal Fletcher, ktorý sa nedávno presťahoval do Londýna. "No okrem toho boli syntezátori aj veľmi praktické."

"Kým sme nemali dodávku, tak sme museli na všetky naše koncerty cestovať vlakom. Keďže sme všetci hrali na synťákoch, tak všetko, čo bolo treba, bolo dať ich do obalov a vziať "pod pazuchu". S gitarami by sme museli brať zosilňovače a podobne."

Prvé pásky s demosnímkami rozposlali po všetkých známych vydavateľstvách, no nestretli sa so žiadnou odozvou. No počas jedného z mnohých klubových vystúpení Depeche Mode sa stretli s vlastníkom Mute Records, malého nezávislého vydavateľstva, ktorému sa ich produkcia veľmi páčila a prakticky okamžite podpísal s nimi zmluvu.

"Mali sme skutočné šťastie," povedal Fletcher. "Prakticky od založenia kapely, po vydanie prvého singla, ubehli sotva dva roky."

Krátko po vydaní debutového albumu, "Speak & Spell" (10/1981), kapelu opúšťa Vince Clarke. Na jeho pozíciu nastúpil Alan Wilder.

Odvtedy je zostava nemenná, popularita stabilne rastie, aj vďaka nepretržitému toku albumov a následných turné.

"Aj keď sme nemali žiaden veľký plán, boli sme vždy veľmi ambiciózna kapela," pokračuje Fletcher. "A vždy sme verili tomu, že ľudia, ktorí si kupujú naše nahrávky si nenechajú újsť príležitosť pozrieť si nás aj naživo."

Ako však Fletcher poznamenal, tvrdá práca je iba malou časťou úspechu Depeche Mode. Kapela, ktorá aktuálne podpísala zmluvu so Sire Records, by nedosiahla úspech bez dobrých skladieb zo siedmych štúdiových albumov.

Autorom hudby Depeche Mode je Martin Gore, no všetci členovia kapely sa do komponovania aktívne zapájajú.

"V štúdiu sme schopní prácou na jedinej skladbe stráviť aj 5-6 týždňov," dodá Fletcher. "No v momente, ako veci dokončíme, získava každá jedna skladba vlastný charakter. Aktuálne sa v Spojených štátoch popová hudba neteší príliš veľkej obľube. No nebolo tomu tak vždy a myslím, že sa nám darí získať tomuto štýlu späť dôveryhodnosť."

Kým si Depeche Mode v Spojených štátoch získali štatút kultovej kapely, urazili dlhú cestu od ich debutu v Ritz, na Manhattane (1982), po vypredaný koncert v Madison Square Garden, ktorý odohrali v decembri minulého roka. Americké turné zavŕšia na budúci mesiac koncertom v Rose Bowl, v Pasadene, kde ich zhliadne 75 000 fanúšikov.

"Myslím, že si po tom doprajeme zaslúžený odpočinok," ukončí rozhovor Fletcher. "Ale ako sa poznám, po pár dňoch už nebudem vedieť, čo so sebou a budem sa tešiť na návrat do práce."

Koncert v Meadowlands Aréne otvoria o 20:00 svojim vystúpenim Orchestral Manoeuvres in the Dark.


zdroj: dmtvarchives.com

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa