Policy Of Truth

Policy Of Truth

Tretí singel z legendárneho albumu "Violator", vydaný 7.mája 1990, a jeden z komerčne najúspešnejších, ktorým kapela dosiahla 15. pozíciu v americkej Billboard Hot 100 a 16. miesto v UK Single Chart.

Martin Gore sa pre magazín Bong (no.37/1998) o skladbe vyjadril nasledovne: "Bola to jedna z mojich najobľúbenejších skladieb, aké sme kedy nahrali. Veľmi sa mi páči text ako aj celý koncept toho, že "zdanie klame" alebo že niekedy je lepšie klamať, než povedať pravdu. Celá tá téma skladby mi je veľmi príjemná. Veľmi sa mi páči verzia od Terryho Hoaxa, alebo ďalšia rocková verzia od Dishwally, ktorá sa objavila na tributovom albume "For The Masses". Jednoducho sa mi páči fakt, že potenciál skladby sa ukáže práve vtedy, keď sa zahrá konvenčným spôsobom. Niekedy mám pocit, že sú naše skladby prehliadané, ignorované alebo sa neberú vážne práve kvôli inštrumentácií, ktorú sme použili."

O tom, ako vzniklo intro skladby, porozprával Alan Wilder na webovej stránke projektu Recoil, Shunt: "Je to nasamplovaný jediný tón gitary, z ktorého sa vytvorila slučka a zahrala sa z klávesy. Práve tá slučka je to, čo tomu dáva ten vibrato efekt. Trvalo však celú večnosť, než sa nám podarilo nájsť ten správny hlavný zvukový riff, ktorý naozaj fungoval."

Skladba vznikla počas nahrávania v dánskych PUK štúdiách, kde zároveň prešla mnohými zmenami a kompletne bola nanovo nahratá v londýnskom štúdiu The Church.

Alan Wilder ('86–98' editorial): "V tomto prípade sme však vedeli, že ide o veľmi silnú skladbu a, v neposlednom rade, o potencionálny singel. Ukázalo sa, že získať hlavný hnací riff bol veľký problém a museli sme vyskúšať snáď 100 rôznych kombinácií, než sme sa rozhodli pre niečo, z čoho sa možno nakoniec stal hlavný zvuk albumu - slide gitara. Samotné obdobie v štúdiu PUK bolo omnoho plodnejšie a hoci niektoré skladby, ako napr. "Clean", či práve "Policy Of Truth", prešli mnohými podobami, kým sme sa dohodli na konečných verziách, napriek tomu sme tu prežili to najproduktívnejšie a najpríjemnejšie obdobie."

Skladba "Policy Of Truth" sa vezie na jednom z najpútavejších syntezátorových rytmov kapely. Martinove slová, prezentované Davidovým podpichovačným tónom, nestrácajú čas a hovoria priamou rečou: "mal si niečo skryť, zatajiť, alebo nie?" Rozprávač príbehu naznačuje, že chyba, ku ktorej došlo príliš skoro, sa už nedá napraviť. "Je čas zaplatiť cenu za nepočúvnutie rady a mladícke rozhodovanie v politike pravdy."

Fráza "Politika pravdy" je fascinujúca. Odkazuje na akýsi druh fatálnej poctivosti, ktorou človej žije a ak sa nedokáže prispôsobiť okolnostiam, čaká ho smrť. "Bývalo to tak civilizované", uvažuje Martin o minulosti tejto osoby, ktorú začali likvidovať v momente, ako sa rozhodla žiť čestne. "Vždy budeš uvažovať o tom, aké by to mohlo byť, ak by si predsalen klamal." Vrátiť späť sa to však nedá, "Je neskoro udalosti zmeniť, nastal čas čeliť následkom."

V závere skladby Martin naznačuje, že je potrebné použiť lepší úsudok. "Zataj, čo máš zatajiť a povedz len to, čo máš povedať." Zároveň však naznačuje, že napriek ponúknutým radám sa daná osoba nepoučí: "Uvidíš, že Tvoje problémy sa znásobia, keď sa budeš neustále riadiť politikou pravdy." A to následne vedie k refrénu, s ktorým sa stotožnia všetci recidivisti: "'Už nikdy viac', to si naposledy prisahal."

Na záver len neomalené slová z recenzie Jona Wildea, ktorú uverejnil po vydaní singla v magazíne Melody Maker: "Depeche Mode nikdy nezneli tak roztomilo, ako na ich predošlom singly "Enjoy The Silence". Ale len zriedkakedy zneli tak neefektívne, ako práve teraz. Minimálne od čias, kedy boli zaneprázdnení komponovaním džinglov pre oddelenie s rozličným tovarom vo Woolworths."

Názory Devotees (19)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa