Pocit úľavy - 1/2 (2003)

Pocit úľavy - 1/2 (2003)

Prepis videorozhovoru s Martinom, ktorý poskytol na jar roku 2003, v Los Angeles, v rámci promokampane k jeho druhému sólovému počinu, albumu "Conterfeit2".

Skôr než začneme, tak len taká poznámka na margo toho, že tu spolu sedíme vo Ventura Boulevard, tu v údolí ... som si istý, že je to niečo, čo si veľmi dobre uvedomuješ a to je fakt, že práve tu máte už niekoľko rokov skutočne obrovskú fanúšikovskú základňu.
Martin: Obzvlášť v Los Angeles sa nám vždy veľmi dobre darilo, doslova od samotných začiatkov. Neviem si to vysvetliť, a rovnako tomu je tak vo Východnej Európe, ale je dosť možné, že medzi Východnou Európou a LA je nejaká príbuznosť, ale nie som si istý.

Tak, starostlivosť o fanúšikov vždy prináša svoje ovocie, ale bude to zrejme aj hranosťou v éteri. Ľudia akoby vo Vašej hudbe objavili iné miesta, kam sa môžu utiekať.
Martin: Samozrejme, že hlavne v Amerike sa nám darí vďaka hranosti v rádiách, ale keď si zoberieme iné miesta vo svete, tam som si už týmto tvrdením nie istý. Tam to bude o niečom, čomu sa hovorí "psyché". Niekto mi to nedávno aj vysvetľoval, že veľa ľudí ani nemusí rozumieť o čom tie texty v skutočnosti sú, oni to z tej hudby nejako vycítia.

Čím sa vlastne dostávame k albumu "Counterfeit 2", ktorého texty nie sú Tvoje, no napriek tomu do tých skladieb vkladáš vlastné emócie. Ide o to, že výsledkom Tvojej práce sú často tie najosobnejšie albumy a zrazu sa rozhodneš prerobiť skladby iných autorov. Prečo k tomu vlastne došlo a ako to celé začalo?
Martin: Nemyslím si, že by bolo z mojej strany správne umiestniť na môj sólový album autorské skladby, keďže som stále súčasťou Depeche Mode. Už len preto, že som nikdy nebol extra plodný skladateľ. Myslím, že by to viedlo ku konfliktu a okrem toho, mne sa vždy páčila predstava nahrávania cover verzií. Keď som bol ešte dieťa, tak sa mi veľmi páčili covery, ktoré nahral Bryan Ferry. Práve vďaka nim som objavil kopec ďalšej muziky, o ktorej som dovtedy ani len netušil. Vďaka tým skladbám som sa totiž prepracoval k pôvodným verziám a mne príde veľmi milé, keď sa speváci práve takýmto spôsobom snažia predstaviť hudbu, ktorá ich ovplyvnila, či ovplyvňuje.

Od Tvojej prvej EP ubehlo pekných pár rokov. Prečo si s tým čakal tak dlho? Spomenul si Bryana Ferryho, ten covery vydáva v dosť pravidelných cykloch a myslím, že s kapelou nie si až tak veľmi zaneprázdnený.
Martin: Práveže som s kapelou veľmi zaneprázdnený a okrem toho si veľmi vážim čas, keď mám skutočne voľno. Mám rodinu a oni sú veľmi radi, keď sa občas objavím aj doma. Ale o tomto albume som debatil s rôznymi ľuďmi už nejaký čas a nie je to úplná náhoda, že sme s Davidom vydali, v podstate v rovnakom čase, vlastné albumy. Ono, keď som si totiž uvedomil, že väčšinu minulého roka strávil prácou na vlastnom albume, tak som si povedal, že nastal čas zrealizovať veci, o ktorých som už nejaký čas uvažoval.

Áno, on sa tým ani netajil, takže si vedel, že sa to chystá urobiť. Vravel o tom už celú večnosť, že by inak nebol spokojný ...
Martin: Hovoril o tom už niekoľko rokov, ale myslím, že k tomu začal so všetkou vážnosťou pristupovať az po dokončení albumu "Exciter".

Keď už sa teda pustíš do nejakej prerábky, ako sa na tú skladbu pozeráš, do akej miery chceš do nej vložiť vlastný otlačok? Chceš, aby to pôsobilo ako niečo nové a "Tvoje" alebo sa len snažíš o akúsi "akademickú spravodlivosť"?
Martin: Nikdy sa nesnažím o repliku pôvodnej skladby, pretože mi také niečo príde absolútne zbytočné. Snažím sa jednotlivé skladby smerovať inými cestami, čím má šancu vzniknúť niečo jemne odlišné, čo bude mať moju vlastnú identitu, no zároveň sa snažím zachovať kľúčové prvky pôvodnej verzie. Podľa mňa, ak zmeníte vokálnu melódiu, prípadne niektoré slová textu alebo kompletne zmeníte akordy, už to nie je viac cover verzia. Takže áno, pri každej skladbe je tak trochu nutné pokúsiť sa zistiť, ktoré sú jej dôležité prvky a tieto je potrebné ponechať.

Skús mi opísať ten pocit, keď si skutočne v tom, keď do tej skladby vkladáš niečo vlastné, keď vytvoríš niečo nové a zrazu aj Tvoje. Jednoducho pocit, ktorý Ti prináša moment, kedy z pôvodnej skladby vydoluješ to kľúčové a vytvoríš zároveň niečo nové.
Martin: Obyčajne sa to dá prirovnať k pocitu úľavy, pretože keď tvoríš elektronickú hudbu, a teraz sa to asi nebude počúvať dobre, a ani nechcem, aby to tak vyznelo, ale tvorba elektronickej hudby teda nie je tá najvzrušujúcejšia vec na svete. Raz ma prišiel do štúdia pozrieť jeden z mojich kamarátov, strávil tam asi 10 minút, kedy sme pracovali na takej malej sekcií, počas ktorej neustále šla jedna slučka a zrazu z neho vyšlo: "vieš čo, musím ísť. Nechce sa mi veriť, že to dokážeš počúvať dookola celých 10 minút". Povedali sme mu, že to počúvame už celé štyri týždne. A o tomto to všetko vlastne je, je to veľa pokusov, veľa omylov, veľa experimentovania. No a niekedy máme k dispozícií až 3, či 4 verzie jednej skladby, kým sa dostaneme do bodu, kedy máme pocit, že toto je to pravé, že sú tam všetky tie dôležité elementy, ktoré sa nám na originále páčia a má to zároveň skvelú atmosféru. A to je neskutočný pocit úľavy.

Pokiaľ ide o vytvorenie tej atmosféry, je práve toto to najdôležitejšie alebo chceš len správne umiestniť tie spomínané kľúčové prvky, čo v podstate robíš stále? Toto vlastne u poslucháča môže vyvolávať pocit, že je to podobné iným veciam, ktoré už od Teba, či Vás počul.
Martin: Myslím, že je rovnako dôležité pokúšať sa o niečo nové, ale takisto viem, že ma to prirodzene ťahá k určitým veciam, ktoré sú typické pre tento album - osamelosť a ústranie. A s týmito témami pracujem aj v Depeche Mode. Ono sa nakoniec zdá, že je to niečo vo mne hlboko zakorenené a nech urobím čokoľvek, asi sa toho nezbavím.

Ide teda o akúsi terapiu? Myslím v zmysle, že sú tu niekoho piesne, ktoré sa stanú zrazu piesňami Tvojimi. Ide mi o to, že mi neprídeš osamelý, odkiaľ to teda vlastne pochádza?
Martin: Toto je ďalšia vec, ktorá sa veľmi ťažko vysvetľuje, ale vždy som sa to snažil vysvetľovať práve piesňami, ktoré majú v sebe pocit osamelosti. Veľa ľudí mi už povedalo, že z mojich piesní cítiť melanchóliu, akéhokoľvek druhu. Bláznovstvo mi veľmi nevyhovuje, mám skôr rád samotu. Alebo skôr osamelosť, to je ten správny výraz. Práve tá ma priťahuje. Asi sa v tom sám strácam ...

To je v poriadku. Ale tá osamelosť ide potom ruka v ruke s množstvo lásky, emócií, romantiky ...
Martin: No áno ... už viem, čo som chcel povedať .. tie pocity samoty a osamelosti mi akosi viac pripomínajú realitu, tie piesne akoby boli kľúčom k samotnému životu. Šťastné a veselé skladby veľmi nemusím, prídu mi falošné, takže preto ma to viac ťahá k týmto vybraným skladbám, ktorých autorom by som veľmi rád bol, ale takto chcem aspoň vytvoriť ich cover verzie.

Čiže to, čo oslovuje Vašich fanúšikov je vlastne realita? Skutočné veci, o ktorých spievate?
Martin: Rád by som si myslel, že to tak naozaj je, či už v prípade, keď vystupujem ako sólový umelec alebo keď vystupujeme ako kapela. Alebo že je to aspoň jedna z tých vecí ...

Ako veľmi je pre Teba dôležitá reakcia fanúšikov na Tvoju sólovú tvorbu, keďže si doteraz veľmi dlho disponoval jediným albumom? Tento album bude v mnohých ohľadoch pôsobiť ako niečo úplne nové. Máš v tomto smere rovnaké očakávania ako v prípade nahrávok Vašej kapely?
Martin: Očakávania sú trochu iné, pretože toto nie je veľmi komerčná nahrávka, teda ja ju tak nevnímam. Dokonca prvý singel, "Stardust", je možno najmenej komerčná nahrávka z celého albumu, akú sme vôbec mohli vybrať. V tomto smere sme mali debatu s Danielom Millerom, šéfom Mute Records, a ten mi povedal, že výber je na mne, nakoľko na albume nie je jediná skladba vhodná do rotácie v rádiu, takže podľa neho bolo úplne irelevantné, čo by sme vybrali pre promo potreby. Ono, keď človek počuje slovo singel, tak si okamžite predstaví niečo určené na propagáciu, takže som si nie istý, či sme vybrali nakoniec dobre, či sa to bude vôbec niekde hrať alebo sa objaví niečo v telke. Možno si to ľudia len náhodne všimnú v obchode.

Video je dnes už bežnou súčasťou produkcie kapiel, aj v rámci vizuálov. Plánuješ v tomto pokračovať aj ako sólový umelec?
Martin: Ale áno, k singlu "Stardust" sme natočili videoklip. Viete, toto všetko je pre mňa teraz absolútne nové, keďže v období prvej, "Counterfeit EP", som neposkytol jediné interview, nevydali sme žiaden singel, ani nenatočili video, dokonca sme k tomu nerobili žiadne promo. Dnes je to však až trochu čudné. Mám za sebou dva týždne v Európe, kde som poskytol asi stovku rozhovorov a tu som si uvedomil výhody toho, že fungujem v kapele, pretože v prípade kapely, ak sme v nej traja, tak vlastne poskytujem len tretinu všetkých rozhovorov.

Napriek tomu pôsobíš bez chalanov úplne pokojne a hovoríš vlastne celý čas o sebe.
Martin: Viete, aj v rámci kapely poskytujeme niekedy rozhovory separátne, takže mi to až také čudné nepríde. Ide skôr o to množstvo rozhovor, ktoré musím takto poskytnúť.

Aj si sa s chalanmi z kapely rozprával o Tvojich sólových veciach? Ste spolu v kontakte? Fandia Ti? A teraz, keď sa vlastne každý venujete svojim záležitostiam, máte k sebe trochu bližšie?
Martin: No, je to trochu zvláštna situácia. Ja som Davidov album ešte nepočul, ale on ho dokončil až po mojom albume. Je mi však jasné, že má v rukách promo kópie a som si istý, že sa dnes ku mne jedna dostane, pretože dnes večer som v Los Angeles a on je dnes v LA takisto. Včera som dokonca zistil, že sme ubytovaní v tom istom hoteli, takže je pravdepodobné, že sa dnes večer uvidíme.

Ide o náhodu alebo skôr o miesto, na ktoré ste si tu za tie roky zvykli?
Martin: Využívame ten hotel často, hlavne pre jeho "cohenovskú" atmosféru. Ale myslím, že sme sa tu obaja ocitli úplnou náhodou. Viem, že dva týždne dozadu David môj album ešte nepočul, takže, možno sa to odvtedy už zmenilo, kto vie?

Je pre Teba dôležité počuť jeho názor? Ako to vlastne je, podpichujete sa v tomto alebo beriete, v tomto smere, jeden druhého skutočne vážne?
Martin: Bude zaujímavé počuť jeho názor a mňa jeho album skutočne veľmi zaujíma. Funguje v kapele už 23 rokov, je to jeho prvý sólový album, takže je logické, že je to pre neho skutočne dôležitá záležitosť.

na pokračovanie

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa