‘Playing The Angel’ - Listening party, Londýn, 4.júla 2005

Na stránkach intro.de zverejnil účastník posluchovej párty nového albumu, Thomas Vänker, svoje pocity z jednotlivých skladieb, ktoré si mali možnosť v pondelok podvečer, v Londýne, prítomní novinári vypočuť. Odpustíme si rozsiahly úvod a vrhnime sa na to, čo nás zaujíma najviac.

"Playing The Angel" je temný, ohlušujúco rockový album, ktorý sa po lyrickej stránke zahrabáva do nekonečných priepastí ľudskej existencie, k čomu využíva aj vlastné hudobné rozpätie pohybujúce sa od industrial k súčasnej elektronickej avantgarde. No nakoniec sa aj tak vráti k pevnej sebadôvere a nezávislosti, ktorá je pre Depeche Mode tak typická už 25 rokov.
Takže, tu sú prvé fakty. Po jedinom vypočutí. Nezabíjajte ma, ak to neskôr sami budete vnímať inak.

1. "Precious"
Táto skladba bude prvým singlom. A zaslúžene. Skladba je našlapaná od samého začiatku. Veľmi homogénna a samostatná v každom detaile, no v krátkych momentoch predsa len nemravná, tak ako to Depeche Mode vždy robia. Pre príklad opíšem krátky fragment z melódie: krátky úder do piána, ktorému sa však na zlomok sekundy pripíše veľký význam. Trochu mi to pripomenulo obdobie "Black Celebration", no takisto nostalgiu albumu "Violator". Keď bola skladba na konci posluchovej párty pustená ešte raz, ľudia si podupkávali do tanečného rytmu. Skúška ohňom teda dopadla skvele. Celý čas vo vzduchu viselo slovo "klasika".

2. "The Sinner In Me"
Veľmi temná skladba v štýle industrial, ktorá by sa dobre vynímala v diskografií Nine Inch Nails - teda pokiaľ nezačnú vokály. Prítomný Talian medzi svojimi britskými kolegami vystrúhal na tvári dosť drsný výraz. Ďalšia skladba o agónií a bolesti: "...stále schopný znášať všetku tú bolesť..." (mimochodom, správnosť uvedených textov vám nezaručujem). Skladba sa ku konci veľmi vhodne stráca v digitálnom zvuku a šume.

3. "Suffer Well"
A ďalšia o utrpení - hoci som jej názov začul nesprávne, ako "Suffer Weil". Skladba má skvelé tempo a ako Gahan neskôr poznamenal, "ide o najtemnejšiu nahrávku Depeche Mode všetkých čias". Mimochodom, táto skladba, veľmi silná, zdravo hymnická, je napísaná práve ním. Tak ako aj ďalšia na tejto posluchovej akcií a zároveň tretia v poradí na albume (ktorý bude definitívne dokončený koncom tohto týždňa). Skladba prekvapivo končí hlučnými hip-hopovými scratchmi. Takže ďalšia z ambicióznych sklabieb, na prvé vypočutie neobvyklá, no nadobudnete pri nej pocit, že skupina ju zvládla skvele.

4. "Macrovision"
"...Naplnené pocity... počujem prúdiť vlastnú krv..." Tento kúsok ju úplne vystihuje. Skladba začína len samotným vokálom, ktorý vás priam prenasleduje k ďalším veciam - a keď hlas narazí na zvukový múr, skladba sa posunie o úroveň vyššie. No predsalen: na prvýkrát znie veľmi divne, tak trochu snobsky. Myslím, že ide o pocit skrytý v opojnej melanchólií.

5. "John The Revelator"
Jedna z tých skladieb, ktorá vás chytí po pár sekundách, takže nepotrebuje žiaden veľký úvod. Jednoducho vpáli do priestoru a dobre sa etabluje. Zvukovo trochu pripomína synthy-popový zvuk 1980-tych rokov, typický pre skladbu "Space Invanders Are Smoking Grass" od I-F, priam ideálne motto pre skladbu, ktorá má schopnosť zmiešať to najlepšie zo svetov rocku a elektroniky. Povedal by som, že je potenciálnym singlom.

6. "I Want It All"
Ďalšia Gahanova skladba tohoto večera. A v konečnom dôsledku, pre mňa veľmi očarujúca. Balada, veľmi dobre produkovaná, priam šitá na jeho hlas, ktorý svojími možnosťami obdaril každú notu. Ku koncu zvuky nadobúdajú prevahu, postupne krok za krokom, hrozivo a rachotivo, podobne ako kolos v klipe Björk "Army Of Me".

7. "A Pain That I´m Used To"
Skladba začína znepokojivou vokálnou líniou, ktorá pripomína viac spev v štýle Italo-Pop-House, ako Depeche Mode. No neskôr, keď božská melódia vyjde nad temnosťou slov, na vrchole blaha, vpadne skladba do sveta, do ktorého patrí. Je to zrejme skladba s najlepšou dramaturgiou z celého albumu. Podľa mňa tiež potenciálny singel.

Dovetok: Album vám chlípne vrazí do tváre - povedal by som, že je to "Fight Club" album Depeche Mode. Nie je žiadna šanca sa mu vyhnúť, či pred ním ustúpiť.

Názory Devotees (108)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa