Piesne bitiek a väznení (1994)

Piesne bitiek a väznení (1994)

Posledný krát v tejto sérii článkov, mapujúcich históriu kapely, sa vráťme do obdobia albumu SOFAD a nechajme sa unášať Davidovými chválospevmi na adresu rockových Depeche Mode.

Najskôr bol spevák Depeche Mode, Dave Gahan, uväznený v Quebecku, po tom, čo napadol zamestnanca hotela. Neskôr skončil "v chládku" aj skladateľ Martin Gore, po tom, čo v Denveri o štvrtej ráno odmietol stíšiť hudbu vo svojej izbe luxusného hotela a odmietal spolupracovať s vedením hotela.

"Toto všetko má jednoduché vysvetlenie," povie Gahan. "V Quebecu sa k nám zamestnanci hotela chovali úplne hulvátsky, keď sme sa ich snažili presvedčiť, že sme v ich hoteli ubytovaní. Skončilo to tak, že som sa do jedného z nich pustil. No a Martin sa dostal do problémov potom, čo usporiadal vo svojej izbe oslavu a mal pustenú hudbu. Susedia sa začali sťažovať, takže to nakoniec skončilo tak, že prišla polícia a Martina zatkli."

Vysledok? Žaloba na Gahana bola nakoniec stiahnutá, no musel zaplatiť pokutu, no a Goreho pokuta neminula takisto a samozrejme nechýbali titulky v novinách ako, "Rockový spevák skončil po koncerte v cele".

"V podstate nič neobvyklé," dodal Gahan. "Jednoducho to tentoraz skončilo zatknutím, to je všetko. Veď nikomu nebolo ublížené."

Problémy na verejnosti môžu byť však len reakciou na problémy vo vnútri kapely, ktoré, ako Gahan pritakal, neboli také zlé od doby, čo ich v roku 1981 opustil Vince Clarke. Z kapely odišiel klávesák Andrew Fletcher, čo sa však nikde oficiálne neuviedlo. No a po skončení tohto turné je budúcnosť kapely nateraz absolútne neistá.

Pri nahrávaní albumu "Songs Of Faith And Devotion", ako aj na následnom turné, Gahan odmietol všetky dovtedajšie postupy, ktoré u Depeche Mode fungovali počas celých 13 rokov, od vydania debutu "Speak And Spell", a doviedli ich k úspechu. Gahan mal jednoducho pocit, že kapela, ku ktorej patrí aj klávesák Alan Wilder, sa až príliš topila vo svojej syntezátorovej minulosti. Revolúcia na alternatívnej hudobnej scéne v ňom vyvolala tvrdé rockové túžby, v úplnom protiklade ku Goreho klasickým a elektronickým tendenciám.

To odštartovalo transformáciu "zastrčených euro-chmuľov", schovaných za horou klávesov, na nepestovanú gitarovú kapelu, ktorá to dotiahla do Fórumu v Inglewoode, kde v novembri vypredali 5 nocí za sebou.

"Musel som k tomu kapelu jednoducho dokopať," prehlásil Gahan. "Už som sa začal príšerne v štúdiu nudiť, to večné posedávanie a čakanie, kedy počítač oznámi, čo mám robiť. Donútil som všetkých, aby sme hrali viac spolu."

Podľa Gahanovych slov to napätie kapelu vyvádzalo z rovnováhy, ale to skončilo vo chvíli, kedy ostatní zistili, že to naozaj funguje. No zatiaľ, čo došlo ku zmene formátu, Goreho skladby zostali nezmenené.

"V podstate sa zaoberajú tými istými troma témami - sex, láska a oslavy. A potom pocit viny za to všetko," dodal.

Po úspešnom albume a turné v novom štýle, "tečie všetka voda správne popod most," prehlásil Gahan. A nechýbalo pri tom vzrušenie, pretože Depeche Mode sú dnes... "dnes sú proste Depeche Mode skutočne živá kapela."

"Je to úplne iný pocit. Alan hrá viac na bicie, stojí na pódiu priamo za mnou, dokážem ho cítiť, počuť. Martin hrá zasa na gitare po mojej pravej strane," dodá. "Chceli sme sa viac zamerať na hranie a na samotné skladby, chceli sme, aby z kapely šla viac energia, než osvetlenie a teatrálnosť modernej rockovej šou. Je to skazenejšie, živšie a hlavne omnoho zábavnejšie."

No nie pre všetkých. Keď bolo oznámené, že Andrew Fletcher nebude v turné s kapelou pokračovať, oficiálnym dôvodom bola jeho snaha viac sa sústrediť na obchodnú stránku kapely. Po pár mesiacoch však Gahan priznáva, že za tým bolo čosi viac.

"V podstate si Fletch zobral voľno, aby sa vysporiadal so svojimi problémami," spustil Gahan. "K tomu jeho manželka čaká ďalšie dieťa. Fakt, že ste dlho odlúčený od ľudí, s ktorými chcete byť, má čo dočinenia s Fletchovými pocitmi."

Nakoniec musel Gahan priznať, že Fletcherov odchod "kapelu dosť zasiahol a donútil k zamysleniu".

No napriek tomu to kapelu nezastavilo. S turné kapela zašla so Južnej Afriky, Austrálie, Južnej Ameriky a na ďalšie miesta, kde vlastne hrali po prvýkrát.

"Chceli sme ísť na miesta, ktoré sme doteraz vždy ignorovali, teda nie ignorovali, ale proste bolo pre nás únavné tam ísť," dodal. "V Johannesburgu sme boli tesne pred voľbami a dosť nám to otvorilo oči."

"Bolo to ako pri výtržnostiach v LA v 1990-tom. Dodnes si pamätám tie pocity, na uliciach a tak. Bolo to úplne to isté. Doslova vám to vliezlo pod kožu. Politikmi opovrhujem, ja jednoducho hrám v kapele. Ale bolo v skutku zaujímavé tam pobudnúť a každý deň čítať noviny."

Turné končí v Milwaukee. "A potom si povieme "nazdar"... vyrazíme domov, kde strávime nejaký čas s rodinami, budeme robiť bežné veci. Zídeme sa zasa na konci roka a podebatíme o tom, čo chceme robiť ďalej. Robíme to tak po každom turné."

"Ak máme nahrať ďalší album, musíme byť naň pripravení. Ak nebudeme, žiaden album nebude."

zdroj: The Orange Country Register, dmtvarchives.com

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa