Personal Jesus 2011

Personal Jesus 2011

Ak dáte knihe nový obal a viazanie, bude to stále tá istá kniha? Rozhodne áno. Ak však prešijete staré šaty alebo prepracujete viac než 20 rokov starú skladbu, tak ako zo šiat, tak väčšinou aj z piesne, zostane len torzo. Singel "Personal Jesus 2011" je toho príkladom.

Očakávať, že bude svetoznáma skladba "Personal Jesus" aj po 22 rokoch znieť rovnako by bolo skutočne naivné. Skúsenému hudobnému poslucháčovi bolo už od prvých oznamov o chystanej reedícii jasné, že dôjde k radikálnej zmene. Stalo sa. Fanúšikovia kapely to mali možnosť zistiť už prostredníctvom facebookovej stránky kapely a nám sa dostal do rúk 6-trackový promo disk singla. Chcete poznať výsledok počúvania už na začiatku? Prekvapenie a mierne rozčarovanie v jednom. A tak to má byť, pretože ak má mať akákoľvek nahrávka čo najdlhšiu životnosť, mala by byť nejednoznačná, aby bol poslucháč prinútený sa k nej vracať. No ale poďme k spomenutému promo disku.

6 skladbový "set" otvára nová singlová podoba "Personal Jesus", o ktorú sa postaral nórsky produkčný tím Stargate. Z pôvodnej skladby si vzali vokály, ako aj gradáciu a razantnosť. Práve za zachovanie údernosti si zaslúžia pochvalu. To ostatné tvoria štandardy, ktoré sú na súčasnej komerčnej hudobnej scéne už doslova nevyhnutnosťou. Vzorce, ktoré sú zárukou finančného zisku. Treba však uznať, že hoci sa od originálu skladba úplne odlišuje, chýba nezabudnuteľný a typický gitarový riff, jednoznačne má šancu zaujať a možno dobiť nejakú tú priečku v rebríčkoch predajnosti a počúvanosti. Pochybovať sa dá o hranosti v alternatívnych rádiách, no dnes je možné všetko. Čas ukáže.

Po úvode, ktorý zaujme a možno aj povzbudí, však príde postupné "trápenie" uší. Práci producenta a dj-a Alexa Metrica sa dostalo cti byť na promo disku ako v editovanej, tak aj plnej verzii remixu. Samotný remix je opäť vydarený, nechýba známy bicí part, takisto nesmrteľná gitara a spolu s vokálmi a príjemne gradujúcim tanečným tempom doslova láka k pohybu. Z celého disku ide zrejme o najsilnejší track, hoci editovaná verzia končí nepochopiteľne razantným sekom v časti, ktorej by to poslucháč najmenej čakal. Či išlo o zámer, to skutočne neviem.

Cti prepracovať skladbu Depeche Mode sa dostalo aj ďalšiemu Severanovi, švédskemu dj-ovi Ericovi Prydzovi (ten pre remixovú kompiláciu pripravil aj novú verziu skladby "Never Let Me Down Again"). Doménou tohto pána sú tanečné štýly ako progressive house, či techno a tomu nasvedčuje aj výsledok jeho práce. Vyslovene klubová záležitosť orientovaná na špecifické publikum s jemnou príchuťou tvorby Underworld z 1990-tych rokov. Jediné, čo sa dá remixu vyčítať, je príliš časté pohrávanie sa s veršom "Reach And Touch Faith", ktorý väčšinou ide proti rytmu skladby.

Zrejme najväčšie očakávania mal "M.A.N. Remix", za ktorým sa skrývajú mená Mark Ronson, Andrew Wyatt a Nick Rhodes, ktorí spolupracovali na nahrávaní posledného albumu Duran Duran "All You Need Is Now", počas ktorého vznikol aj tento remix. Nick Rhodes je elektronickou dušou Duran Duran, ktorá v posledných rokoch v tvorbe kapely prevláda, a náležite to cítiť aj v tejto práci. Páni skladbu doslova rozorvali a vytvorili z nej niečo, čo je viac sklamaním, ako počúvateľnou vecou. Akoby k tomu pristúpili len ako k zákazke, než s citom. A možno to bol zámer, kto vie?

Záverečným remixom je "Sie Medway-Smith", ktorého autor sa priznal, že výsledná podoba je tretím pokusom, s ktorým bol skutočne spokojný. Treba naozaj uznať, že originál uchopil s citom, len miestami skladba vyznieva ako záverečný song akéhosi dokumentu o modernej spoločnosti, kedy prirodzene očakávate titulky. Finálny čelový part je takisto nepochopiteľný, no potenciál pre speakerovský podmaz v rádiu je tu veľký :)

Ťažko povedať, aká miera rozhodovania a schvaľovania remixov pre finálne vydanie pripadla na samotnú kapelu, nakoľko je nepopierateľné, že úloha remixu spočíva vo zvýšení predajnosti a záujmu o autorov pôvodnej skladby. Depeche Mode dávno nie sú alternatívnou kapelou a dávno nepôsobia na nezávislom labeli. Sú súčasťou hudobného biznisu najväčšieho kalibru a v tomto prípade sa nedá vyhnúť komerčným záležitostiam, ako je táto, pri ktorých musí kapela chtiac nechtiac urobiť nejaký ten ústupok.

Čo dodať? Kompilácie, remixy, reedície sú vždy predzvesťou niečoho nového. S obdobným prípadom sme sa u Depeche Mode stretli v roku 2004, kedy v medzialbumovom období vyšla prvá remixová kompilácia a po nej radový album "Playing The Angel". Nech nás teda napĺňa nádej, že po letných remixoch sa neskôr dočkáme skutočne hodnotného autorského albumu kapely.

PCDBong43 (Promo CD) tracklist:

01 Personal Jesus - The Stargate Mix
02 Personal Jesus - Alex Metric Remix Edit
03 Personal Jesus - Alex Metric Remix
04 Personal Jesus - Eric Prydz Remix
05 Personal Jesus - M.A.N. Remix
06 Personal Jesus - Sie Medway-Smith Remix

Ukážky 6 skladieb

Názory Devotees (10)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa