Perfektný obraz a zvuk

Perfektný obraz a zvuk

V súvislosti s vydaním aktuálneho live DVD "Tour Of The Universe: Live In Barcelona" poskytol Andy Fletcher rozhovor pre španielsky webzine La Vanguardia.

Depeche Mode práve vydali double CD "Tour Of The Universe: Live In Barcelona", ktoré v sebe zahŕňa aj DVD so záznamom vystúpenia v Barcelone: "Vidieť po dve noci to publikum v Palau San Jordi bolo jednoducho úžasné," prezradil v rozhovore Andy Fletcher.

Fletcher, ktorý zastáva ako post klávesáka, tak aj hovorcu Depeche Mode pripustil, že rozhodovalo aj o "inej krajine" a na vážkach bolo rozhodnutie "filmovať DVD v Mexiku alebo v Argentíne". "Zistili sme však, že po technickej stránke by to prinieslo viac problémov, než možnosť filmovania v Barcelone," dodal hudobník.

Britská kapela do dnešného dňa vydala DVD "One Night In Paris" (2002) a "Tourning The Angel: Live In Milan" (2006) a pri prezentácii svojho posledného albumu "Sounds Of The Universe" odohrala 102 koncertov v 40-tich krajinách.

"Kdekoľvek hráme, tak sú reakcie publika veľmi vrúcne. Hispánske publikum však veľmi rado spieva, zažiť to je jednoducho fantastické," zdôrazní Fletcher.

No začiatok kariéry kapely, ktorá začala fungovať v 1980-tych rokoch bez podpory médii, práve najľahší.

"To bol jednoducho boj s kritikou, ktorá obhajovala tradičný rock a s reportérmi sme v tých časoch počas rozhovorov absolvovali nejednu hádku," spomína Fletcher, ktorý je hrdý na to, že dali elektronickej hudbe silu a stabilitu a dnes je považovaná za seriózny hudobný žáner.

Dnes Andy Fletcher súbežne pracuje s Depeche Mode a príležitostne poriada dj-ské vystúpenia po celom svete. "Vo febrári to skúsim v Číne a potom v Austrálii. Baví ma navštevovať rôzne miesta a taká návšteva Šanghaja, to ma úplne dostalo." dodáva.

Fletcher priznáva, že z aktuálne elektronickej scény je nadšený a víta ponuky kapiel ako Animal Collective, Hurts, MGMT a The Knife, ktoré si uvedomujú svoju "individualitu", z čoho následne vyplýva radosť z "kontrastov, ktoré existujú v tom istom hudobnom štýle".

A keď už hovoríme o hudobných vplyvoch, tak Fletcher pripomenul, že Depeche Mode boli ovplyvnení "punkovou scénou a hlavne jej zástupcami v podobe kapiel Sex Pistols a The Clash. Až neskôr som začal počúvať Kraftwerk a mám pocit, že práve oni najviac ovplyvnili ďalšiu tvorbu našej kapely."

Za ďalšiu kultovú kapelu označil Fletcher britských OMD. "Pamätám si na časy, kedy som v mladosti navštevoval ich londýnske koncerty. A takisto mám veľmi rád Paula Humphreysa," vyhlásil Andy.

Kapela vydáva svoje práce v spolupráci s holandským fotografom a filmárom Antonom Corbijnom, ktorý je zodpovedný aj za pamätné hudobné projekty ako biografický film "Control" od Joy Division, či videoklipy "Heart Shaped Box" od Nirvany a "Viva La Vida" od Coldplay.

"Vo všetkých prípadoch išlo o veľmi dôležitý prínos. Bol zapletený do našich vidií, grafík a návrhov scén," potvrdí Fletcher a zároveň dodá, že bolo šťastním spolupracovať s niekým "tak profesionálnym a dôveryhodným."

EMI vydala s posledným albumom aj jeho "DeLuxe" edíciu, ktorá obsahovala DVD s dokumentom "Inside The Universe" s dvoma skladami nahratými počas príprav na turné a audiovizuálnymi kúskami od Corbijna.

"Je mi jedno, že si naši fanúšikovia zoberú na koncert svoje mobilné telefóny a vystúpenie si nahrajú, no treba povedať, že toto DVD im poskytne perfektný obraz a zvuk," upozornil na záver Fletch.

Názory Devotees (20)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa