Paris vs Prague

Po viacnásobnom vypočutí záznamov z oboch koncertov si človek jednoducho všimne určité rozdiely, pri ktorých je buď rád, že bol svedkom práve onoho koncertu alebo oľutuje, že akurát atmosféru tej a tej skladby nezažil na koncerte druhom.

K rozhodnutiu "porovnať" tieto dva koncerty, resp. ich záznamy, ma priviedlo ich vypočutie v domácej atmosfére... Poznám ľudí, ktorí v rámci Exciter Tour navštívili 2-3 vystúpenia, niektorí možno i viac. Ja som mala možnosť vidieť túto veľkolepú show iba raz, a to v Prahe, 4. 9. 2001. Pochybujem ale, že aj keby som sa zúčastnila koncertov viacerých, dokázala by som, či už s odstupom času alebo následne po nich, objektívne zhodnotiť ich priebeh. Teraz však, keď si obe nahrávky môžem vypočuť doma a vrátiť sa tak o niekoľko mesiacov späť do Paegas arény alebo sa ponoriť do atmosféry Paríža, počujem rozdiely, ako v podaní piesní, tak aj v odozvách publika...
Preto teda to porovnanie niektorých skladieb, ktoré na mňa zapôsobili v každom z podaní inak...
Upozorňujem však, že ide čisto o môj názor...

I FEEL LOVED
Jednou z odlišností je v Paríži chýbajúca skladba I Feel Loved. Pražské vystúpenie, myslím, obsahovalo túto skladbu ako posledné. Ja som tomu rozhodne len rada, pretože podanie bolo naozaj fantastické a pohľad na halu, ktorou hýbe rytmus I Feel Loved bol skutočne neprekonateľný

WHEN THE BODY SPEAKS
Čo sa mi páčilo viac na Paríži je, že táto skladba odznela v takmer dokonalom tichu, kdežto v Prahe bola doprevádzaná tlieskaním do rytmu - čo, samozrejme, ani nijako neodsudzujem, ani nemám nič proti, určite sa to tam hodilo a celková atmosféra bola skvelá; len si myslím, že tejto piesni ticho svedčí viac.. Koniec sa ale zhodoval u oboch -> Daveove "psssst" znelo takmer rovnako naliehavo, mám však pocit, že v Paríži preň mali väčšie pochopenie..

SURRENDER -> IT DOESN'T MATTER TWO
Na rozdiel od Prahy, kde Martin ako prvý song odspieval "Surrender", v Paríži odznelo "It Doesn't Matter Two", ktoré bolo skutočne nádherné, avšak Surrender je Surrender a Martinove podanie, ktoré sa nieslo pražskou Paegas arénou bolo proste úžasné!

BREATHE
Ďalší bod jednoznačne patrí znovu Prahe, kde bola táto skladba podaná oveľa rockovejším štýlom, čím sa stala silnou konkurenciou albumovej verzii. Dokonca sa mi pražské podanie zdalo viac precítené a odspievané s väčším nasadením.

CLEAN -> CONDEMNATION
Ťažko sa dajú tieto dve skladby porovnať, obe zneli nádherne. Snáď práve v tomto prípade nastáva chvíľa, kedy mi je ľúto, že spolu s Clean v Prahe neodznelo aj Condemnation.

BLACK CELEBRATION
Na jednej strane je znenie tejto depešáckej klasiky v oboch prípadoch takmer rovnaké, na druhej sa mi však zdá, že v Prahe bolo predsa len o niečo dynamickejšie.

NEVER LET ME DOWN AGAIN
- bodka za každým vystúpením... Niet čo porovnávať, či už Praha alebo Paríž - proste skvelé prevedenie plné života.. Nezostáva mi nič iné, len súhlasiť s osobou (gabo, monghi, irc...? skutočne teraz neviem), ktorá plným právom nazvala túto skladbu hymnou Exciter Tour.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa