Ohlasy na bratislavský koncert Dave Gahana

Slovenské internetové denníky sa nemôžu veľmi pochváliť bohatosťou reportáží z koncertu Dave Gahana v Bratislave. Pravdu povediac, zatiaľ sa nenašiel žiaden hudobný internetový portál, ktorý by sa o koncerte čoby len zmienil. Prekvapenie? Asi nie. Paradoxne uverejňujú články, ktoré sa venujú iba albumu Paper Monsters vydaného pred niekoľkými mesiacmi. Články prinášajú iba popredné slovenské denníky, ktoré vo včerajších vydaniach uverejnili výtvory svojich novinárov.

Depešáci vypili na afterparty koncertu Davea Gahana do fľaše všetko pivo
09.11.2003, orangeportal.sk

Bratislava (TASR) - Skandovaním krstného mena David privítala do prasknutia naplnená hala bratislavskej Incheby speváka legendárnych Depeche Mode - Davea Gahana, ktorý sa slovenskému publiku predstavil v rámci aktuálneho sólového turné Paper Monsters.

Typicky hlbokým hlasom sa zvítal s publikom "hello Bratislava" a zhruba dvojhodinová šou, ktorá odštartovala hitom Dirty Sticky Floor, sa mohla začať. "Dave Gahan bol veľmi milo prekvapený tým, že ľudia vedeli texty. Fanúšikovia boli podľa neho úžasní a to ho dostalo do super nálady. Dôkazom toho sú aj jeho dva prídavky, čo teda u neho zvykom rozhodne nebýva. Urobil aj veľké ústretové kroky, čo sa týka podpisovania plagátov a o nejakých hviezdnych manieroch sa nedá ani hovoriť. Dokonca sme hovorili o tom, že by sme koncert mohli o rok zopakovať," nadšene tvrdí šéf usporiadateľskej agentúry XL promotion s tým, že nepredaných zostalo len 104 lístkov.

Zrejme dvojhodinové meškanie oproti plánovanému príchodu spôsobilo jeho počiatočnú strohosť v zákulisí, kde prebehlo krátke stretnutie s niekoľkými fanúšikmi. Spevák spolu s kapelou do Bratislavy cestoval z poľských Katovíc. Trasa bola s prihliadnutím na kratšiu vzdialenosť naplánovaná cez Český Těšín, no tourmanažér si neuvedomil, že bubeník Victor Indrizzo je Kanaďan a na vstup do ČR potrebuje víza. "Tešili sme sa, keď boli 50 km od Bratislavy, pretože mať plnú halu a interpreta na ceste nie je žiadna sranda," s úsmevom skonštatoval organizátor. Gahan sa preto len mihol na zvukovej skúške, oželel večeru naplánovanú na 18. hodinu a stretnutie s fanúšikmi v zákulisí skrátil na necelých 5 minút. Tí boli vopred upozornení, aby mu nepodávali ruky, každý "vyfasoval" iba jeden autogram, sólo fotenie sa tiež nekonalo a čas nezvýšil ani na otázky. Romanovi, dlhoročnému "depešákovi", sa napriek improvizovanej podobe stretnutia splnil sen. "Bolo to síce veľmi narýchlo, pamätám si moment, ako vstúpil do dverí a až keď bolo po všetkom a videl som tú masu v hale, uvedomil som si veľkosť celej situácie," hovorí s tým, že spevák na neho pôsobil veľmi mladistvo a charizmaticky.

Po skončení koncertu sa Gahan zdržal zopár minút a nasadol do autobusu smer viedenský hotel Marriott. "Bol spokojný s kompletným servisom aj jeho tím bol milo prekvapený, nemali sme žiadny technický zádrheľ, všetko, až na tie víza, fungovalo. Z potravín, ktoré sme nakupovali v miestnych hypermarketoch v hodnote asi 1500 libier, veľa nezostalo. Gahan mal vlastného kuchára Francúza a aj staff, ktorý prišiel už ráno o ôsmej pripraviť halu, bol s jedlom veľmi spokojný," dodáva organizátor.

Vo švíkoch praskal aj Live!Club v neďalekom Auparku, kde sa konala oficiálna afterparty. Napriek dlhým radám pred vstupom majiteľ tvrdí, že tržby oproti iným sobotám stagnovali. "Ale do poslednej fľaše vypili všetko pivo v podniku," konštatuje.


Sľub Dava Gahana: O rok prídem opäť!
10.11.2003, novycas.sk

BRATISLAVA - Pre hudobných fanúšikov to bola jedna z udalostí roka, pre "depešákov" akcia storočia! Líder kultovej skupiny Depeche Mode Dave Gahan (41) v sobotu koncertoval v bratislavskej Inchebe naživo!

Hoci sa večer nezačal práve najšťastnejšie - Gahan sa pre problémy s vízami dostal do Bratislavy s dvojhodinovým oneskorením - ako zázrakom sa koncert začal načas. "Chybu spravil jeho manažér, ktorý naplánoval cestu mikrobusom z Poľska na Slovensko cez Českú republiku. Jeden z členov výpravy - Kanaďan - však nemal víza, a tak sa museli vracať," potvrdil nám túto informáciu slovenský organizátor, ktorý dokonca vybavil malé súkromné lietadlo, aby sa spevák urýchlene dostal do nášho hlavného mesta. Podľa slov spevákovho manažéra, tieto nepríjemnosti Gahana poriadne rozladili. "Dave má zlú náladu," netajil jeho manažér po príchode.

Len čo však spevák vyšiel na pódium, mrzutosť z neho fanúšikovia doslova strhli. Žiaden nadštandardný svetelný park, ako sme zvyknutí pri zahraničných hviezdach a absolútne žiadna scéna. Iba jeden spevák a štyria muzikanti. Na to, aby Incheba bola vo vare a vydupala si šesť prídavkov, to úplne stačilo. Pri všetkej skromnosti, Gahana sme prekvapili ako asi nikde v Európe. "Bola to jedna z najlepších šou," nadchýnal sa očividne dojatý spevák a vzápätí na obrovskú radosť všetkých prítomných sľúbil: "O rok prídem opäť!" Ako sme sa dozvedeli, spevák bol v zákulisí po koncerte veľmi natešený, ústretový a ochotne podpisoval cédečká i plagáty.


Gahan by si dal Bratislavu znova
10.11.2003, narodnaobroda.sk

David, David! Skandovala v sobotu plná hala bratislavskej Incheby, ktorá čakala na historicky prvý koncert lídra legendárnej britskej skupiny Depeche Mode Dava Gahana.
Približne po dvoch hodinách čakania, spôsobených ťahanicami s vízami a komplikovanou cestou, sa éterom rozľahol typický hlboký hlas. Šou sa začala hitom Dirty Sticky Floor a Gahanových fanúšikov i speváka samotného uchvátila natoľko, že došlo i na prídavky, čo vraj nebývalo na turné Paper Monster celkom bežným javom. David urobil aj veľké ústretové kroky, čo sa týka podpisovania plagátov, a o nejakých hviezdnych manieroch sa nedá ani hovoriť. "Dokonca sme hovorili o tom, že by sme koncert mohli o rok zopakovať," nadšene tvrdí šéf usporiadateľskej agentúry XL promotion s tým, že nepredaných zostalo len 104 lístkov.

Pre meškanie sa Gahan na zvukovej skúške len mihol, oželel večeru naplánovanú na 18. hodinu a stretnutie s fanúšikmi v zákulisí skrátil na necelých 5 minút. Tí boli vopred upozornení, aby mu nepodávali ruky, každý "vyfasoval" iba jeden autogram, sólo fotenie sa tiež nekonalo. Charizmatický spevák si do Bratislavy priviezol i vlastného francúzskeho kuchára a aj štáb, ktorý mu halu pripravoval na večerné vystúpenie už od ôsmej ráno. Po skončení koncertu sa Gahan zdržal zopár minút a nasadol do autobusu smer viedenský hotel Marriott.
Vo švíkoch praskal aj Live!Club v neďalekom Auparku, kde sa konala oficiálna afterparty. Napriek dlhým radám pred vstupom majiteľ tvrdí, že tržby oproti iným sobotám stagnovali. "Ale do poslednej fľaše vypili všetko pivo v podniku," konštatuje.

(ar, TASR, Bratislava)


Gahan rozvašnil davy fanúšikov
10.11. 2003, Denník Pravda
Autor: Matúš Kvasnička

Tak toto Bratislava už dlho nezažila. Do posledného miestečka zaplnená hala výstaviska Incheba frenetický jasala počas celého vystúpenia Dáva Gahana. Ten sa na Slovensku predviedol v skvelej forme, keď počas koncertu pobehoval do pol pása vyzlečený, šermoval stojanom s mikrofónom a do niektorých skladieb aj párkrát strašidelné zavrešťal. Divákom skandujúcim jeho meno predviedol aj "brušný tanec" či svoj zadok v obtiahnutých čiernych nohaviciach, keď sa občas obrátil hľadisku chrbtom a krútil ním.

Spevák kultovej formácie Depeche Mode prišiel do Bratislavy predstaviť svoj sólový debut Paper Monsters, ale zahral aj osvedčené hity z repertoáru Depeche Mode. Keby tušil, ako vrelo ho Slováci prijmú, možno by sa v našom hlavnom meste zdržal aj dlhšie a neponáhľal sa do Viedne, kde už mal v hoteli Mariott pripravený apartmán.

Slovenská predkapela Save The Cookie to nemala ľahké. Niežeby pri ich vystúpení sála ešte zívala prázdnotou - na to, že do vystúpenia hlavnej hviezdy zostávala hodina, bolo hľadisko až podozrivo plné - lenže všetci chceli čo najskôr vidieť Gahana. Keď speváčka kapely oznámila, že zahrajú poslednú pesničku a pódium prenechajú Gahanovi, v publiku sa ozval ohromujúci jasot. Skupina ešte ani nestačila odísť a hľadisko už skandovalo: "Dave, Dave, Dave, Dave." Jedna z Gahanových fanúšičiek poznamenala: "Ak zahrá tú moju pesničku, zošaliem." Ťažko povedať, ktorá to bola, keď však spevák desať minút pred deviatou vybehol na pódium, zdalo sa, že zošaleli všetci. Ozval sa obrovský rev a ruky bleskovo vyleteli nad hlavy, žiadne rozohrievanie, takmer žiadne hluché miesta -prosto show od začiatku až do konca. A treba povedať, že nielen vďaka Gahanovi, ale aj zásluhou fanúšikov, ktorí dokázali, že sa naozaj vedia baviť. Slovenské vystúpenie frontmana skupiny Depeche Mode (na ktoré čakali dlhé roky) si teda nielenže nenechali ujsť, ale si ho aj poriadne užili. Už počas úvodnej skladby Dirty Sticky Floors ožili aj sediaci diváci (čo teda naozaj nebýva zvykom), ktorí spontánne vstávali, tancovali a tlieskali či mávali rukami aj bez spevákových vyzvaní typu "Chcem vidieť nejaké ruky". Nasledovali ďalšie dve skladby zo sólového albumu, v druhej, Blacka an Blue Again, sa spevák po prvýkrát predstavil aj ako excelentný hráč na ústnej harmonike. S divákmi sa Gahan po hodine koncertu rozlúčil štýlovo - skladbou Good Bye.

Publikum si však vynútilo ešte dva prídavky, v ktorých Gahan oproti plánovanému playlistu navyše zaradil skladbu Free Love. Fanúšikovia, mnohí odetí celí v čiernom a dievčatá s hrubými čiernymi linkami na očiach, odchádzali spokojní. Azda sa im želanie vidieť Gahana opäť na Slovensku - tentoraz však aj so skupinou Depeche Mode, aj vďaka vynikajúcej atmosfére, ktorú vytvorili, raz splní.


Dave Gahan rozpálil v Bratislave seba i publikum
10.11.2003, Denník SME
Autor: Oliver Rehák

"Good evening, Bratislavia!" pozdravil na úvod sobotňajšieho koncertu slovenské publikum v bratislavskej Inchebe spevák Dave Gahan, ktorého väčšina ľudí pozná ako frontmana legendárnej britskej skupiny Depeche Mode. Drobnú nepresnosť vo výslovnosti mu však všetci radi odpustili, pretože fakt, že po Stingovi si na Slovensko opäť našla cestu ďalšia aktuálna hudobná hviezda, je omnoho dôležitejší.

Kto vyrastal v osemdesiatych rokoch 20. storočia, pamätá si, že mládež sa vtedy delila na "metalistov" a "depešákov". Kým milovníkom tvrdých zvukov u nás už naživo hrali Iron Maiden, Saxon a ďalšie skupiny, druhí menovaní museli dlho čakať, aby mohli naživo zažiť aspoň jedného člena Depeche Mode. O početnosti a vernosti priaznivcov slávnej synthpopovej formácie sa dalo presvedčiť už niekoľko hodín pred sobotňajším koncertom, keď jej členovia obliehali Inchebu a pár z nich sa dožadovalo vpustenia dnu údermi pästí na zamknutú vstupnú bránu.

Dvojgeneračné publikum tvorili pamätníci a noví fanúšikovia z celej republiky, ale i pár jednotlivcov z okolitých krajín. Je tady mnohem lepší zvuk, než byl v Praze, povedala unesená mladá Češka, keď sa na chvíľu vybehla nadýchnuť čerstvého vzduchu. Kým na sedenie sa ešte lístky dali kúpiť aj počas večera, kotol pod pódiom bol beznádejne plný. Hala sa však dostala do varu, až keď zaznela depešácka klasika Question of Time. Hoci v komunite fanúšikov pred koncertom kolovali obavy, že jej idol sa bude pred dnešným viedenským koncertom šetriť, Gahan so skupinou sa predviedli v najlepšej forme.

Nadšené publikum s ním postupne odspievalo najväčšie hity, ale aj skladby z čerstvého albumu Paper Monsters. Počas "unplugged" záveru už Gahan vedel, že jeho hudba tu roky intenzívne žije vlastným životom. Nakoniec ho skvelá atmosféra definitívne strhla: "Toto je najlepšia šou, akú sme hrali na tomto turné!" vyhlásil a v tej chvíli to neznelo úplne ako fráza. Či to naozaj myslel úprimne, sa presvedčíme, až keď sa na Slovensko opäť vráti. Alebo povie o zaujímavom mieste na koncert kamarátom z brandže.


Dave Gahan rozkřičel Bratislavu
10.11.2003, idnes.cz
Autor: Jana Kománková

Sólový koncert zpěváka kapely Depeche Mode Davea Gahana v Bratislavě se povedl. Zpěvák je od jara na turné k sólové desce Paper Monsters, kterou stále provázejí spekulace o jeho definitivním rozchodu s "depešáky". Gahan hrál skladby ze sólové desky, ale největšího účinku stejně dosáhl s repertoárem Depeche Mode - hit Enjoy The Silence byl z těch, při nichž narvané hale Incheba skoro uletěla střecha. Oproti koncertům Depeche Mode, které stojí na elektronice, byla Gahanova doprovodná kapela kytarovější. Rocková rozcuchanost i citace Rolling Stones repertoáru slušela. Kdo by byl řekl, že Gahan bude používat foukací harmoniku a nechá kolegy vybrnkávat na akustickou kytaru jako rockový písničkář? Počátek koncertu patřil skladbám z Paper Monsters - singlová Dirty Sticky Floors se postarala o přesvědčivý úvod. Už od ní se rozjela spartakiáda kolektivních zpěvů, tanců a šermování vzpaženýma rukama - introvertnější posluchači, kteří by radši než přiopilé slovenské, české a polské fans slyšeli zpěváka, neměli šanci. Absence "tichých" a pomalých skladeb, zostřování a zrychlování kousků, jež bývávaly ve středním tempu, a Gahanovo snaživé povzbuzování publika k ještě extatičtějším reakcím daly najevo, že tohle není koncert, při němž se posluchač noří v hloubání, nýbrž mejdan. Komu se nelíbil, mohl vyrazit do studené bratislavské noci pozorovat zatmění Měsíce.


Dave Gahan chce mať v šatni 50 uterákov
7.11.2003, musicserver.sk

Len cez okno autobusu si bude môcť prvú návštevu Slovenska "vychutnávať" spevák legendárnej formácie Depeche Mode - Dave Gahan, ktorý v sobotu pricestuje do Bratislavy, aby pre slovenských fanúšikov odohral koncert v rámci európskeho turné Paper Monsters.
Veľkolepá šou speváka, ktorý sa len vlani vydal na sólovú dráhu, vypukne o 20.00 v hale výstaviska Incheba. Na Slovensko ho z poľských Katovíc dopraví špeciálny autobus, ktorý ho vysadí priamo na mieste konania koncertu. Sprevádzať ho bude 35-členný staff a kapela. V areáli Incheby má pripravený špeciálny cateringový stan, v ktorom budú pre Gahana, kapelu a realizačný tím variť štyria vlastní kuchári zo surovín v hodnote približne 700 libier nakúpených na Slovensku.

Presný termín jeho príchodu zatiaľ nie je známy a otázna je aj jeho účasť na zvukovej skúške. Tímu bude k dispozícii šofér, asistent v kuchyni, ktorý by mal ovládať angličtinu. Organizátori dostali aj konkrétne požiadavky na vybavenie kuchyne, ako napríklad dokonca kohútiky s teplou a studenou vodou a adekvátnymi odtokmi výleviek. Predpísané rozmery majú mať aj jedálenské stoly.

Medzi ďalšie požiadavky patrili tri chladničky a jedna mraznička. Do nápojov si vyžiadali 100 kilogramov ľadu. Z potravín požadovali 1 kg anglickej klobásy, rovnaké množstvá vegetariánskej klobásy, masla, margarínu, 0,5 kg hríbov, 12 kg paradajok, 10 rôznych jogurtov, 24 vajec, 5 bochníkov chleba, 20 žemlí, 5 bagiet, 16 šišiek, pričom pečivo by malo byť vždy čerstvé, ďalej 6 litrov pomarančového džúsu, 4 kartóny rôznych nápojov ako cola, cola light, fanta, sprite a iné.

Šatňa speváka by mala byť vybavená 50 uterákmi, sprchou v tesnej blízkosti, pracovným a odpočinkovým sedením, dvoma veľkými zrkadlami a príjemným osvetlením.
Ihneď po odohraní koncert Dave Gahan nasadne do svojho špeciálneho luxusne vybaveného autobusu a odcestuje do Viedne, kde bude ubytovaný v hoteli Mariott.
Po jeho boku si zahrajú muzikanti takých zvučných mien, ako je gitarista Knox Chandler, ktorý si zahral napríklad s REM, bubeník Victor Indrizzo (Avril Lavigne), klávesák Vincent Jones (Pink, Bryan Adams), basgitarista Martyn Lenoble, ktorý si kvôli sólovému projektu dovolil odmietnuť spoluprácu so slávnou Metaliccou.

Európske turné sa nesie pod názvom Paper Monsters. Začalo sa v júni v Zürichu a skončí sa v novembri v Barcelone. Odznejú na ňom okrem noviniek z rovnomenného sólového albumu speváka aj klasické hity Depeche Mode Enjoy The Silence, Policy Of Truth, I Need You, Sticky Floor a možno aj hitovka Condemnation.

Ceny vstupeniek na státie sú 890 Sk, na sedenie 1290 Sk a 1590 Sk.


Vďaka manželke a dcére začal Dave Gahan "nový život"
7.11.2003, musicserver.sk

Do Bratislavy v sobotu zavíta Dave Gahan - spevák legendárnej skupiny Depeche Mode, ktorý sa vlani vydal na sólovú dráhu a slovenskému publiku sa predstaví v rámci európskeho turné Paper Monsters. Spevák sa narodil 9. mája 1962 v britskom Eppingu. Jeho hudobné začiatky sa dajú spojiť s kapelou The Vermin, kde začínal ako hráč na tamtamy a neskôr ako spevák. Dodnes je hrdý na svoje podanie veľkého hitu Davida Bowieho Heroes. Pri spievaní tejto piesne na istej skautskej akcii v roku 1978 na Davida narazili Martin, Vince a Fletch, členovia Composition of Sound a od tej chvíle sa začala písať história kultovej britskej skupiny Depeche Mode, ktorej názov by sa dal preložiť ako "krátkodobá móda".

Názov vymyslel líder Dave Gahan, ktorý našiel nápis Depeche Mode v istom francúzskom módnom magazíne a ihneď sa mu zapáčil. Skupina sa po celom svete preslávila melodickými popovými piesňami a jej členovia typickým čiernym oblečením.

Kapela je legendou medzi ostatnými formáciami podobného hudobného cítenia a patrí medzi priekopníkov takzvaného synthipopu, čiže syntetizátorového popu. Pri jej zrode stáli okrem Gahana aj ďalší významní muzikanti a skladatelia Martin Gore, Andy Fletcher a Vince Clarke. V roku 1982 prišiel do skupiny Alan Wilder, ktorý vystriedal Clarkea a kvarteto sa prvý raz začalo výraznejšie presadzovať na anglickej tanečnej scéne.

Svoj prvý album Speak and Spell vydali v roku 1981. Odvtedy sa na trhu objavilo ďalších 15 štúdiových a výberových platní a ich predaj dosiahol niekoľkomiliónové náklady. Najúspešnejšími sa stali kompilácie People Are People, Black Celebration, Music For The Masses, Violator a Ultra. Piesne ako Strangelove, Never Let Me Down Again, Little 15, Enjoy The Silence, Policy Of Truth a mnohé ďalšie ovládli tanečné scény a hitparádové rebríčky na celom svete.
V roku 2001 roku predstavili album Exciter, prvú štúdiovú produkciu odvtedy, ako skupina oslávila kompiláciou Ultra úspešný návrat na hudobnú scénu. Po ťažkých 90. rokoch, keď sa skupina ocitla pred rozpadom po odchode Alana Wildera a spevák Dave Gahan takmer zomrel na predávkovanie heroínom, sa v roku 2001 opäť všetky interné spory zdali definitívne urovnané. Gahan vtedy dodal, že na CD Exciter je poznať rukopis nového producenta Marca Bella, známeho spoluprácou s islandskou speváčkou Björk. Podľa skladateľa Martina Gora bolo všetkých 13 skladieb oveľa optimistickejších ako na predchádzajúcich albumoch.
S manželkou Jennifer, ktorú si zobral na Valentína v roku 1999 a dcérou Stellou Rose spevák získal novú chuť do života a večierky sú pre neho veľkou neznámou. S rodinou žije v New Yorku na dolnom Manhattane. Medzi jeho záľuby patria hudba, plávanie a maľba. Až po dvadsiatich rokoch pôsobenia v Depeche Mode našiel odvahu napísať prvé vlastné piesne a nadšený svojou tvorbou po albume Exciter nahral svoj prvý sólový album s názvom Papierové príšery (Paper Monsters).

Sólový album v Európe vyšiel 2. júna tohto roku. Obsahuje desať skladieb, z ktorých sa do rádií dostala ako prvá Dirty Sticky Floors. Albumu komentuje slovami:
"Papierové príšery sú o odbúravaní vlastných bariér, ktoré mi bránili, aby som v sebe našiel túžbu po svojom hlase. Príšery, ktoré som si vytvoril v hlave, sa rokmi zväčšovali, až som pochopil, že ja som ich strojcom."
Paper Monsters sú zároveň zlomovým bodom v jeho kariére, pretože od nich závisí budúcnosť Depeche Mode, no Gahan už vyhlásil, že by sa na nových pesničkách skupiny chcel podieľať znovu aj on


Dave Gahan ­ Paper Monsters
10.11.2003, musicserver.sk

Nie je veľa takých míľnikov v dejinách populárnej hudby, za aký možno považovať skupinu Depeche Mode. Štyria mladíci - Gahan, Gore, Fletcher a Wilder - sa ocitli na svetovej scéne, ako jedni z prvých v prelomovom období, kedy už zvuk tvrdých gitár začínal pomaly nudiť a na jeho miesto sa dostávali klávesové nástroje. Osemdesiate roky patrili romantikom a neodmysliteľnou súčasťou hudby bol aj vzhľad. Hardrockový fenomén Black Sabbath nahradil iný ­ Black Celebration. Po každej oslave ale časom príde na rad vytriezvenie. Dnes sa dá iba ťažko s určitosťou povedať, či skupina Depeche Mode ešte žije, alebo sa iba príležitostne preberie z trvalej hybernácie. Práve na tejto štvorici sa dalo demonštrovať, aký dôležitý je chemický proces prebiehajúci pri stretnutí určitých osobností. Každý člen má potom v hudbe svoje miesto a hoci sa priamo nepodieľa na jej vzniku, svojimi schopnosťami ju pomáha posunúť práve do tej polohy, ktorá je žiadaná a ktorá rezonuje u ľudí ako vlastná myšlienka, keď ju vysloví ktosi iný.
Dnes ex-členovia DM buďto rezignovali na svoju hudobnú minulosť, alebo vydávajú sólové albumy, ako prednedávnom urobil Gore a zanedlho po ňom i Dave Gahan. Zatiaľ čo Gore hazarduje s pozornosťou fanúšikov tým, že im predkladá svoje podivné úpravy cover verzií iných autorov, Gahanovo hazardovanie sa týka jeho vlastného života. Svoj sólový album vydáva deň po , čiastočne ako zrkadlo svojej nedávnej minulosti, čiastočne ako dôkaz svojho návratu do normálnejších koľají. Zároveň dokazuje, že nie je iba interpretom, ale vie sa o seba postarať aj autorsky, ba dokonca čiastočne aj ako inštrumentalista. Papierové Monštrá napísal a nahral spolu so svojim hlavným spolupracovníkom, ktorým je hráč na gitaru a multiinštrumentalista Knox Chandler.

Zvuku platne, okrem Daveovho vokálu, dominujú gitary, klávesy a programovaná zvuková alchýmia. Dosť významnú úlohu zohrali aj ďalší prizvaní hudobníci, vďaka ktorým na platni prevláda viac ľudský faktor. Pesničky sú tak trochu zlepencom všetkých možných zdrojov inšpirácie, ktoré sebou priniesla (prevažne) britská hudba v priebehu 80-tych a 90-tych rokov - U2, Cure, Peter Gabriel, Ultravox, David Sylvian a samozrejme i Depeche Mode. Sila Daveovho sólového albumu tkvie predovšetkým v jeho interpretácii. Pokiaľ účinky dojmu zo zvukového spracovania aranžmánov, štýlového soundu nahrávky a nasmerovania celkovej koncepcie prisúdime produkcii (všetky skladby na albume produkoval a mixoval Ken Thomas), potom je tu adresát, na hlavu ktorého je určená pochvala za vitamínovú injekciu naordinovanú Gahanovej, tak trochu chudorľavej skladateľskej invencii.

Nie sú tu prítomné také silné a jednoduché nosné motívy, ako v hudbe dvorného skladateľa Depeche Mode, Martina Goreho. Neznamená to ale, že by Gahan v svojej skladateľskej a textárskej premiére pohorel. Jeho hudba je len o niečo introvertnejšia, trochu temná, zameraná na výpoveď človeka, ktorý sa už, pri svojom životnom štýle, ocitol v blízkosti neba aj pekla. Môžeme si byť istí, že keď Gahan spieva o špinavých, lepkavých podlahách (úvodný track Dirty Sticky Floors), vie o čom hovorí. Vzhľadom k jeho neslávnej minulosti junkieho, ktorý absolvoval jeden zo svojich tripov až za hranice vytýčené riekou Styx, dá sa predpokladať, že väčšina textov bude zameraná na Daveove osobné zážitky. Práve preto sú jeho skladby prakticky neoddeliteľné od interpretácie. Ich herecké precítenie a podanie patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na platni Paper Monsters nachádza. S tým zároveň úzko súvisí aj podmanivá farba Daveovho hlasu. Patrí k spevákom, ktorí sa môžu o ušľachtilosť svojho témbru oprieť viac než o výnimočnú spevácku techniku alebo rozsah. Dôležitý je však účinok a ten sa darí Davidovi Gahanovi dosiahnuť spoľahlivo, rovnako tak ako frontmanovi Depeche mode, ako aj sólovému umelcovi.

Vydavateľstvo: EMI/Monitor, 2003

Reportáž, fotografie a kratke videa z koncertu nájdete na www.gregi.net a mi.rage.cz

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa