Odkaz od Boha (1994)

Odkaz od Boha (1994)

Deň po koncerte v čilskom Santiagu sa s novinármi stretol z kapely iba Dave Gahan a čo to bol ochotný novinárom aj povedať. Ostatní z kapely na plánovanú tlačovku, s celou kapelou, jednoducho neprišli.

"Pravda je taká, že Andy sa k nám na juhoamerické turné nepripojil, pretože sa na to necítil. To, že s nami nehrá, nemá s nedostatkom rešpektu voči nemu nič spoločné. Práve naopak. Andy na tom nebol najlepšie a my všetci chceme, aby sa dal dohromady. Okrem zdravotného stavu netreba za tým nič iné hľadať. A ak to ľudia nie sú schopní pochopiť, tak nech idú do čerta," vysvetľuje spevák Depeche Mode, Dave Gahan, ktorý tak reaguje podráždene na otázku ohľadne absencie klávesáka a jedného zo zakladajúcich členov kapely.

"Samozrejme, že Andy v kapele zostáva. Okrem toho, jeho manželka čaká dieťa a chce jej byť teraz oporou. K tomu potreboval dostatok času pre niekoľko obchodných záležitostí," dodal líder kapely počas tlačovej konferencie v hoteli Sheraton.

Na spomenutú tlačovú konferenciu sa nakoniec dostali iba zástupcovia siedmych médii a fotografi mali dokonca vstup zakázaný. S novinármi však stretol iba David Gahan, ktorý sa po celý čas venoval aj poháriku miestneho vína, ako je to u neho bežné aj na pódiu aktuálneho, svetového turné Devotional, s ktorým zavítali aj do Chile.

"Publikum bolo úžasné. Pre nás to bol skutočne výnimočný koncert, taký sa nám vydarí jeden z dvadsiatich. Čilania boli veľmi milí, chceli nám návštevu čo najviac spríjemniť. Potrebovali sme sa im odvďačiť skvelým vystúpením. Myslím, že sme hrali lepšie, ako zvyčajne," zaspomína na nedeľný koncert na Národnom štadióne v Santiagu, na ktorý sa prišlo pozrieť 15 000 fanúšikov.

Samotná kapela Depeche Mode odštartovala kariéru v roku 1980 a postupne sa z nej stala jedna z najdôležitejších a najvplyvnejších kapiel svetovej hudobnej scény. Ich debutový album z roku 1981, "Speak And Spell", im otvoril cestu k úspechu, ktorú si vydláždili albumami ako "A Broken Frame" (1982), či "Black Celebration" (1986). Tu a tam zmenili štýl, napr. albumami "Music For The Masses" (1987) a "Violator" (1990), až kým nedosiahli duchovný rozmer s posledným albumom "Songs Of Faith And Devotion".


"Akoby sme obdržali odkaz od Boha ... a to si teraz nerobím srandu," poznamená David ironicky, keď padne otázka ohľadne ďalšieho hudobného smerovania kapely. Tým aktuálnym zapreli spojitosť s technickým chladom a asepsou, ktoré sa podpísali na ich techno zvuku v minulosti.

"Pravda je taká, že sme toho techna hrali až príliš, ale za súčasť tohto hnutia sa rozhodne nepovažujeme. Depeche Mode prechádzajú procesom neustálej zmeny a našim jediným pravidlom je nekopírovať samých seba. Nie sme zviazaní so žiadnym hudobným štýlom. Sme jednoducho Depeche Mode."

Pri analýze aktuálnej hudobnej scény David Gahan poznamená, že 1980-te roky boli jedným z najhorších období hudobnej histórie.

"Ku koncu 1970-tych rokov bolo zrazu všetko iné, boli tam fantastické momenty s kapelami ako napr. The Clash ... Páčia sa mi nové kapely ako Alice In Chains a Soundgarden, hlavne preto, čo dokážu s gitarami. Myslím, že sa vraciame do obdobia, ktorému dominovala hlavne punková vlna. Dnešné kapely majú takisto pocit, že niečo treba povedať, aj dnes tu máme generáciu mladých ľudí a detí, ktoré sa cítia chytené v pasci. Vidíte ulice plné drog a to skutočne vyvoláva obavy ... Možno som už starý a vyznievam ako moja mama, ale myslím, že by sme mali vo veciach hľadať práve to pozitívne."

Spevák z Depeche Mode nakoniec poznamenal, že má ponuky na práce v projektoch mimo jeho domovskú kapelu. "Aj Martin Gore a Alan Wilder premýšľajú o niečom podobnom," dodal. Napriek tomu je kapela, podľa neho, dnes súdržnejšia, než kedykoľvek predtým.

"Dnes spolu komunikujeme viac, tých vzájomných potýčiek a hádok je dnes menej a to sa odráža na produkcii veľmi dobrej hudby. Všetci sme dozreli. V každého živote došlo k mnohým zmenám, teda, hlavne v tom mojom. Dnes vnímam veci, ktoré som predtým prehliadal. Predtým som sa cítil s Depeche Mode uviaznutý, no dnes ich vnímam ako niečo super a nové ... Uvedomil som si, že život znamené niečo viac, než len rocková kapela."

zdroj:dmtvarchives.com

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa