O opiciach a ľuďoch

O opiciach a ľuďoch

S Martinom Gorem o jeho stále aktuálnej EP, o zážitkoch s opicami, ale aj dopade pandémie na ďalšie smerovanie nášho sveta.

Pred samotným rozhovorom si Martin zaspomínal na posunuté "online" uvedenie Depeche Mode do rock´n´rollove Siene slávy: "Bolo milé sa so všetkými vidieť cez Zoom. Než nás začali filmovať, tak sme boli pripojení skutočne krátko, takže to bolo celé prirodzené, pokiaľ šlo o vzájomné interakcie. Ale nakoniec, príde mi celkom vtipné, že sa nám počas pandémie podarilo dostať do povedomia ľudí - celkom mi to k Depeche Mode pasuje."

Ako si sa vlastne dopracoval k originálnym maľbám Pockets Warhol?
Martin: Snažil som sa premýšľať nad grafickým spracovaním tohto projektu až som si raz v noci nečakane spomenul na opice, ktoré maľujú obrazy. Tak som sadol za počítač a prepracoval sa k Pockets Warhol, ako aj k útulku v Kanade, kde žije - Storybook Farm Primate Sanctuary. Hneď na druhý deň som ich kontaktoval mailom, v ktorom som im ozrejmil svoje zámery a spýtal sa ich, či by Pockets nemohla pre moju EP namaľovať nejaké obrazy. Mal som šťastie, že súhlasili a tak mám k dispozícii päť obrazov.

Máš aj nejaké video, na ktorom je zachytené, ako tie obrazy maľuje?
Mám len fotografie, nie však video. Nakoniec som na svoj projekt využil len dva obrazy, no povedal som im, že po vydaní EP poskytnem zvyšné tri do aukcie a výťažok poputuje na konto Storybook Farm.

Takže si si s Pockets zatiaľ ruku nepodal?
Nie. Ale majiteľka útulku mi poslala mail, v ktorom uviedla, "Ak sa nabudúce objavíte v Toronte, musíte sa u nás zastaviť a spoznať všetky naše opice!"

Čo vlastne odštartovalo tento nový, opičí projekt?
Ako úplne prvú skladbu som nahral "Howler", ktorú som dokončil ešte pred covidovou pandémiou. Spolu so zvukmi k tejto skladbe som nahral aj nejaké vlastné vokály, s ktorými som následne manipuloval, re-syntetizoval ich, prehnal cez rôzne efekty a ten výsledok sa mi veľmi páčil. No neznelo to ako môj hlas, dokonca mi to nepripomínalo nič ľudské. Viete, v normálnom období, čiže nie v roku minulom, som zvykol raz ročne navštíviť Kostariku a tam žije kopec vrešťanov. Môžete ich často počuť, dokonca veľmi blízko miesta, kde sa zvyčajne zdržujem, koľkokrát sa objavia aj na balkóne. A tak ma napadlo, "možno by som tú skladbu mal nazvať "Howler", po vrešťanoch." No a po začatí pandémie a vyhlásení lockdown-u som pracoval v mojom štúdiu. Tak som si povedal, "možno by som mal nahrať viac inštrumentálok a držať sa tejto témy, v každej skladbe resyntetizovať vokály a každú pomenovať po inom opičom druhu." A tak nejako vznikla samotná EP.

Máš s opicami aj nejakú zlú skúsenosť? V štýle, "ty vagabund, vráť mi moju peňaženku!"?
Pred rokmi som na Bali navštívil miesto zvané Monkey Kingdom a každého pred vstupom varovali, "Ak nosíte okuliare, tak si ich zložte" a podobne. Chlapík predo mnou si však okuliare nechal a netrvalo ani minútu, čo k nemu dobehla opica, vzala mu ich a zmizla v džungli. Sám však s opicami zlú skúsenosť nemám. Pokúsili sa mi z vrecka vytiahnúť nejaké jedlo, pretože samozrejme vedia, kde si ľudia jedlo odkladajú. Sú veľmi bystré.

Skladba "Capuchin", z Tvojej EP, znie takmer popovo.
Má trochu kolísavý rytmus, trochu mi to pripomínalo opičiu chôdzu. Takisto mi melódia pripomína futuristický western, či niečo podobné.

Čiže teraz si na akejsi permanentnej opičej vlne?
Nie, to nie. Ale opice som mal vždy rád a len som sa snažil zotrieť hranice medzi opicami a ľuďmi aj tým, že som EP pomenoval "The Third Chimpanzee" a následne ešte viac tým, že som nechal opicu namaľovať obraz na obal EP. Skladby sú bez textov, ale tie hranice som chcel zotrieť aj preto, že mám niekedy pocit, akoby sme sa od opíc vývojovo až tak nevzdialili.

Začal sa, z astronomického hľadiska, legendárny Vek Vodnára, kedy by si malo ľudstvo konečne začať uvedomovať, aké škody sme napáchali nielen na tejto našej planéte, ale aj na nás samotných.
Viem! A ľudia sa zbavili Trumpa, takže možno to bol ten bod obratu. Ja osobne dúfam, že to bol pozitívny moment pre tento svet, pretože som mal pocit, že s mizériou a bolesťou srdca sme sa pasovali už príliš dlho. Takže možno Biden vyhral tento boj za celý svet. Desí ma však, že aj po pandémii, a po jej hroznom manažovaní Trumpom a jeho administratívou, ako aj vraždou Georgea Floyda, sa Trump takmer vrátil. Hlasovalo zaň viac ako 70 miliónov ľudí, bodoval hlavne u bielych rasistov. Je desivé, že u ľudí boduje aj napriek všetkému, čo urobil, kedy takmer zrušil EPA zmluvu, odstúpil od zmlúv týkajúcich sa klimatických zmien a podobne. Jednoducho nechápem, ako ho niekto mohol voliť.

Ľudstvo je však schopné aj veľkých vecí. Pomocou novej technológie kmeňových buniek, CRISPR, dokázali vedci v reálnom času upraviť, genealogicky, kosáčikovú anémiu postihnutej ženy.
Viem, naozaj ľudia dokážu veľké veci. Ja som si však istý, že CRISPR dokážeme zneužiť aj diabolským spôsobom. Bohužiaľ, takéto veci máme v DNA.

Ako sa darí Davidovi a Andymu?
Čo viem, tak sú v pohode. Aby som bol úprimný, veľmi v kontakte nie sme. Žiaden konkrétny dôvod to nemá, ono je to tak, že ak spolu nepracujeme na nejakom spoločnom projekte, tak spolu hovoríme tak dva - tri krát do roka. Nie je to nič hanebné, takto jednoducho fungujeme. Je to ako keď ste s členmi Vašej rodiny v bežnom kontakte, kedy sa raz za čas ozvete a spýtate sa, ako sa majú. Takto je to aj u nás.

Akú duchovnú lekciu Ti dal Covid-19?
Osobne si myslím, že vďaka tomu vírusu si príroda trochu od ľudí oddýchla. A možno to bol akýsi druh božieho zásahu. Dúfam však, že sme sa všetci niečomu v tejto dobe priučili a keď sa budeme po tomto všetkom vracať do starých koľají, tak budeme brať ohľad na klimatickú zmenu, pretože je to aktuálne tá najnaliehavejšia vec, s ktorou sa musíme popasovať. A ďalšia vec z minulého roka, hnutie Black Lives Matters, tejto téme sa tiež treba venovať.

A nakoniec, jedna z najprekvapivejších "poznámok pod čiarou" poslednej doby? Def Leppard nahrali cover Vašej skladby "Personal Jesus". A funguje!!
Ha! A verte mi, že som bol z nej prekvapený. Ale tá skladba má niekoľko cover verzií, no najviac ma šokovalo, keď som zistil, že ju nahral aj Johnny Cash. A je to fantastická verzia. Je to pravdepodobne naša najpoužívanejšia skladba, má najviac coververzií, často sa používa na soundtracky, objavuje sa vo filmových traileroch, je vhodná pre čokoľvek.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa