Never Let Me Down Again

Never Let Me Down Again

24.augusta 1987 sa na trhu objavil druhý singel z chystaného albumu "Music For The Masses", ktorého silu a neuveriteľný potenciál si kapela plne uvedomila takmer o rok neskôr, kedy Dave Gahan na legendárnom 101.koncerte Masses Tour rozkýval davy rúk fanúšikov, ktoré sa kývu dodnes.

Samozrejme, už pri samotnom nahrávaní rozpoznal Alan Wilder, spolu s ostatnými z kapely, ohromný potenciál skladby, ktorá nemohla uniknúť singlovému vydaniu. Preto ju začali budovať na dramatických prvkoch, napr. na hutných bicích v štýle Led Zeppelin, či výrazných riffoch gitary Martina Goreho, ktorými skladba vlastne otvára. Text skladby pre zmenu začína strnulými vokálmi "I´m taking a ride with my best friend", čo je všeobecne považované za jasný odkaz na užívanie drog, na čo svojho času poukazovala aj Jane Solanas z magazínu NME, podľa ktorej toto "majstrovské dielo" dokonale vystihuje pocit "drogovej eufórie". Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že samotný záver skladby, tzv. "coda", je odkazom na skladbu "Torch" od Soft Cell.

Hlavným remixom singla je 12"verzia s označením "Split Mix", o ktorú sa postarala samotná kapela a skladbu tak natiahla na úctihodných 9,5 minúty. Je na počudovanie, že napriel príjemnému výsledku, z pohľadu kapely, je tento remix zrejme posledným, na ktorom sa podieľali samotní Depeche Mode. Medzi fanúšikmi sa rovnakej obľube teší remix s označením "Aggro Mix", ktorý sa objavil na CD a kazetovej edícii albumu "Music For The Masses".

V roku 1988 sa v jednom rozhlasovom interview zmienil Andy Fletcher, že napriek skutočnosť, že o význame Martinových piesní veľa povedať nevie, tak "Never Let Me Down Again" pojednáva jednoducho o nevinnosti.

Martin: "Po jednom koncerte sa mi stalo, že ku mne prišli dvaja ľudia, ktorí nemali nič spoločné a povedali mi, "tá skladba sa mi veľmi páči". Jeden z nich ju považoval za akýsi gay hymnus a ten druhý za hymnus o drogách. Obom sa však tá skladba páčila, takže je všetko v absolútnom poriadku." (Rolling Stone, 1993)

Dave: "Tá skladba, to bola naša "veľká vec" a dodnes si žije svojim životom" (MFTM Remaster, 2006)

Martin: "Myslím, že je to jedna z našich klasík, skladba, ktorá ľudí stavia na nohy. Najväčší efekt má práve v momentoch, keď ju hráme na koncertoch." (MFTM Remaster, 2006)

Andy: "Nebol to veľký hit, ale stala sa z nej skutočne legendárna skladba Depeche Mode." (MFTM Remaster, 2006)

Dave Bascombe: "Bola to jedna z tých skladieb, ktorej som sa skutočne potešil. V prácach na zvuku bicích som bol značne zaangažovaný. Ten gitarový úvod vznikol skôr náhodou. Nakŕmili sme sekvencer, ktorý sme vtedy veľmi často využívali. Gitara bola samplovaná a sampel sa mal spustiť v presne určenom momente. A hoci je to samotný úvod skladby, pôvodne byť nemal. Keď sme si to však vypočuli, všetci uznali, "Tak to je super!" Takže, šťastná náhoda. Ale tá skladba sa mi vždy páčila a teším sa, kam sa postupne nasmerovala." (MFTM Remaster, 2006)

Dave Bascombe sa v jednom rozhovore zmienil, že si počas nahrávania albumu "Music For The Masses" používal EDP Wasp ...
Alan: "Tak to je pravda. Ním boli vytvorené tie slávne bassové sekvenčné party v Aggro Mixe skladby "Never Let Me Down Again". Myslím, že sme použili sekvencery Wasp a Spider a potom sme celý výsledok ešte samplovali. Nie je to však kontrolované cez MIDI. Je možné, že sme to sekvencovali s použitím CV/Gate, ale na to si už neviem spomenúť." (Electricty Club, 2011)

Dave: "Pre mňa je táto skladba jedným z najintenzívnejších momentov koncertu. V prvom rade preto, že má v sebe veľmi silný emotívny náboj a zakaždým sa zabávam s publikom počas mávania. Na 101.koncerte sme sa s touto skladbou vlastne blížili k záveru a počas nej sa publikum dostalo do absolútneho varu. Keď som videl to ohromné množstvo ľudí, tak sa mi chcelo plakať. Bol to veľmi dojemný moment." (Best, 04/1989)

Peter Harper (fanúšik): "Raz som sa spýtal Martina Goreho ohľadne gitarového intra v "Never Let Me Down Again", ktoré použila kapea 3rd Bass v skladbe "Wordz Of Wizdom, Pt.2". Následne si to Depeche Mode vypočuli a boli ohromení spôsobom, akým 3rd Bass intro zmenili a skreslili. Tak chalani intro vysamplovali z nahrávky 3rd Bass, nanovo sampel skreslili, prepracovali a pridali ho do verzie, ktorou sa prezentovali na World Violation turné, v roku 1990. A fungovalo to skvele. Pre tých, ktorí nevedia, o čom hovorím: je to "aggro" časť skladby, v mixe veľmi hlasitá a pôsobí skutočne divne. Asi bude potrebné si vypočuť spomenutú skladbu 3rd Bass, nedá sa to prehliadnuť." (Home, 2003)

Singel "Never Let Me Down Again", na ktorého obale je zobrazená časť mapy Európy a Ruska (na každej edícii iná časť), obsahuje aj dve b-strany (v závislosti od edície).
Tou prvou a "hlavnou" je svižná tanečná záležitosť "Pleasure, Little Treasure". Jej rozšírená verzia, "Glitter Mix", sa končí fragmentami vokálov, ktoré boli obrátené a obohatené o efekty s oneskorením. Ide vlastne o Andyho slová "It could probably work" a Martinove "Back To Back". Iné zdroje upozorňujú na skutočnosť, že podobné vokálne zvuky môžete počuť aj v skladbe "Mothers Talk", ktorú nahrali Tears For Fears, v roku 1985. Nachádza sa na albume "Songs From The Big Chair", o ktorého inžiniering sa postaral Dave Bascombe. Spomínaný "Glitter Mix" je súčasťou CD a kazetovej edície albumu "Music For The Masses".

Andy: "B-stranu singla tvorí taká poctivá rock´n´rollová záležitosť starej školy, s ktorou sme si na pódiu vždy užili kopec zábavy." (Best, 04/1989)

Raritnejšou b-stranou je albumová skladba "To Have And To Hold", v edícii "Spanish Taster". Tá sa objavila na edíciach singla L12Bong14 a CDBong14, rovnako aj na CD a kazetovej edície albumu "Music For The Masses". Martinovým pôvodným zámerom bola skladba v štýle svižného electropopu, no Alan z nej urobil skladbu v štýle dark wave. Zatiaľ čo Alanova verzia sa prijala ako finálna, Martin chcel svoju verziu rovnako nahrať, čo sa nakoniec aj stalo, no neobsahuje kompletný text, ako ho poznáme z albumu.

zdroj: depechemode-live.com

Názory Devotees (18)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa