Naša generácia zlyhala

Naša generácia zlyhala

Počas marcovej návštevy Depeche Mode v Paríži, poskytol Dave Gahan veľmi príjemný rozhovor pre denník Le Figaro.

"Spirit" je veľmi temný album. Prečo?
Musím priznať, že je naozaj ťažký, od samého začiatku, do konca. Stále svoje albumy delíme na dve časti: prvá v podstate končí s "Cover Me" a tá druhá začína s "Eternal". Väčšina súčasných albumov obsahuje až príliš veľa skladieb. Ten nás chce vziať poslucháča na akýsi výlet. V podstate vychádza z filmov, ktoré som zhliadol, rovnako ako z originálnych soundtrackov, ktoré v tejto dobe počúvam. Zoberte si taký film "The Proposition". Práve hudba Nicka Cavea z toho urobila skutočný film! Ja dúfam, že tento album reflektuje na aktuálne dianie vo svete, ktorý je, podľa mňa, šialenejší, než kedykoľvek predtým.

Prečo Vás stav sveta trápi viac práve v tejto dobre?
Neviem, či to súvisí s vekom, či skutočnosťou, že viac čítam a premýšľam o budúcnosti mojich detí ... Viete, príšerné veci sa diali a v časoch keď som bol mladý, lenže, keď ste mladší, tak Vás to až tak neoslovuje. Čím ste však starší, tým Vás pohľad na svet viac zarmucuje. Často sa mi tisnú slzy do očí, keď vidím chudobu, rasizmus, brutalitu, nenávisť a strach. Našťastie tu máme umenie, filmy a hudbu. Žijem viac než priemerný život, uvedomujem si to, to však neuznamená, že sa ma vyššie uvedené veci netýkajú. Mám 24 ročného syna, 17 ročnú dcéru a svetové dianie ich ovplyvňuje ďaleko viac, než mňa v ich veku. Vsádzam na túto generáciu, že dokáže veci zmeniť. Tá naša jednoducho zlyhala.

Čím myslíš, že si tomuto svetu prispel?
Ten môj príspevok spočíva v tvorbe hudby a v hlase, ktorý dokážem dať Martinovým nádherným skladbám. Na tento album prispel veľmi silnými skladbami, napr. "The Worst Crime", "Going Backwards" alebo "Scum". Keď som ich počul po prvýkrát, okamžite som vedel, ako ich mám interpretovať. Chcel som do nich vložiť poctivosť, dať silu melódiam, kompletne som sa do nich vložil. Dnes už je to omnoho ľahšie, ako to bolo prvých 20 rokov našej kariéry. Tých prvých desať rokov som sa cítil v ústraní, bol som vlastne nástrojom. Ale začiatkom 1990tych som chytil býka za rohy a skrotil ho. Nie je to práca, je to poslanie.

Tvoj vzťah s Martinom bol vždy vnímaný ako výnimočný ...
S Martinom vychádzame, no náš vzťah je v podstate nevysvetliteľný. Okrem toho, komunikujeme v podstate len mailom. Žijem v Spojených štátoch už tak dlho, až som zabudol, že sme obaja Briti a v diskucii veľmi dobrí nie sme. Raz som počul, ako moja mama vraví susedovi: "David potrebuje veľmi veľa lásky." Bol som vtedy ešte veľmi mladý, nechápal som, čo tým myslela. Neskôr ma to v živote dobehlo. Mama ma totiž chápe aj bez toho, aby som jej niečo povedal. Vždy ku mne pristupovala inak, než k mojim ostatným súrodencom.

Ako ty, tak aj Martin vyrastal bez toho, aby poznal svojho biologického otca ...
Ja som toho svojho videl raz, či dvakrát, no bol som príliš malý na to, aby som si to jasne pamätal. Pre moju mamu to bolo veľmi ťažké, cítila zodpovednosť za to, že som iný, než moji dvaja mladší bratia. Postrádal som otcovskú rolu v mojom živote, ale zasa až take zle som z toho nevyšiel. Dnes, keďže mám sám dvoch synov, to mám ťažšie. Je pre mňa ťažké im povedať, čo je dobré a čo zlé. Našťastie sú obaja veľmi inteligentní. Jack má dnes 30, je už dva roky ženatý, a Jimmy má 24. Nedávno mi ponúkol predplatné The Atlantic a povedal, "Otec, čítaš New York Times, ale bolo by fájn, keby si čítal aj iné noviny." Veľa ma naučil.

Prečo ste pre nový album najali nového producenta?
Keď s nami na albume "Playing The Angel" začal pracovať Ben Hillier, priniesol so sebou množstvo energie, ktorú sme postrádali. Martin v tej dobe pil až príliš, no bol pripravený s tým prestať. Bolo pre neho vtedy veľmi ťažké hrať iba na gitare. Ale napriek tomu napísal veľmi dobré skladby. S druhým albumom to bolo pohodlné, no pri treťom albume s Benom sme až príliš spohodlneli. Bol čas sa posunúť. Martin sa k tomu nemal, ale mne to prišlo veľmi dôležité. Z nás dvoch som bol vždy impulzívnejší.

Posledných 15 rokov sa už aj ty sám podieľaš na komponovaní. Prečo k tomu došlo?
Album "Exciter" bol pre mňa veľmi zložitý. V tom období nefungovala medzi nami žiadna interakcia. Bol to jednoducho album Marka Bella a Martina, mohol byť inak ďaleko lepší. Práve vtedy som sa rozhodol nahrať vlastnú nahrávku, bez našej kapely. A som rád, že sa mi to podarilo. Ak by sa tak nestalo, dnes by som už s Depeche Mode nebol. Dokonca ani pri tomto novom albume som si nebol istý, či sa chcem na ňom spolupodieľať, kým som nepočul Martinove skladby. Vždy tu bude problém: Martin je považovaný za skladateľa, vy ma vnímate ako speváka. Viem, kde je moje miesto, je to v poriadku. Ale nemohol by som s kapelou pokračovať bez toho, aby som neprispieval s vlastnými skladbami.

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa