Najväčšia pochabosť? Pohár vína (2013)

Najväčšia pochabosť? Pohár vína (2013)

Rozhovor s Andym Fletcherom pre chorvátsky denník Vecernji list, krátko pred vydaním albumu "Delta Machine".

Andy Fletcher sa s nami spojil priamo z Kalifornie, kde kapela pripravuje turné, a poskytol nám rozhovor o novom albume Depeche Mode a plánoch do budúcna, ako svojich, tak aj dvoch autorov skladieb albumu "Delta Machine", frontmana Dave Gahana a Martina Goreho.

"Veľmi ťažko sa mi opisuje album "Delta Machine", rovnako aj typu hudby, ktorú reprezentuje. Väčšinou ide o mix bluesu a elektroniky, myslím, že najlepšie to vystihuje práve jeho názov. Čím viac ho počúvam, tým viac sa mi zdá, že má v našej histórii ďaleko nezávislejšie miesto, než naše staršie nahrávky. Samozrejme, bolo by bláznivé tvrdiť, že na albume necítiť prvky starých Depeche Mode, pretože nakoniec, veď sme ho stvorili my! Hudba má vždy hľadieť do budúcna, nie do minulosti... tam sme možno nahliadli albumom "Playing The Angel", z roku 2005," povedal Andy. Turné k aktuálnemu albumu začína 7.mája koncertom v Tel Avive. Napriek vojnovému stavu a aktuálnemu Americkému hnutiu za kultúrny bojkot Izraela, z tohto dôvodu zrušila Alicia Keys svoje americké turné, sa Depeche Mode svojho plánu rozhodne vzdať nemienia.

"Vždy je to risk, mať v rozpise Tel Aviv, hlavne kvôli napätiu medzi Izraelom a Libanonom, ale raz sme tam už koncert zrušili (2006). No v roku 2009 sme tam odohrali fenomenálny koncert a tým 50 000 fanúšikom sme sľúbili, že sa tam vrátime. Dúfame, že politická situácia tam bude bezproblémová."

V rámci turné už po štvrtý krát zavítate do Záhrebu. Naposledy ste tu boli v roku 2010. Na internete prebehla anketa ohľadne skladieb, ktoré by určite nemali chýbať. Samozrejme najviac rezonovala "Enjoy The Silence". Chýstate pre toto turné nejaké prekvapenia?
"Sme veľmi radi, že v každej krajine máme skvelé publikum, obzvlášť v Záhrebe. Skutočne sa na návštevu tešíme, pretože mesto poznáme a vieme, že tam žijú úžasní ľudia. No a k "Enjoy The Silence"... má už viac ako 20 rokov a stále je jedným z našich najväčších hitov. Setlist pre turné ešte zostavený nemáme, ale môžem Vám naozaj sľúbiť, že v Záhrebe vystúpime."

Keď sme sa spýtali, či ešte aj dnes prežíva ten strach z mladosti, že na koncert nik nepríde, zasmial sa.
"Keď sme začínali, ako decká, čo práve vyšli zo školy, hrali sme po krčmách a kluboch, vždy som mal tieto obavy. Klamal by som, ak by som tvrdil, že mám tie obavy aj dnes, pretože na koncertoch máme takmer vždy garantované publikum! No napriek tomu, ako nás ľudia vnímajú, v súkromí sme stále tí váhaví chalani, ktorí majú pred koncertami vždy trému a obavy. A je jedno, či je v publiku 10 ľudí alebo 10 000. Ten pocit je stále rovnaký a snažíme sa stále hrať s tým istým zápalom."

Pre nástupom na pódium dodržiavajú, tak ako väčšina hudobníkov, malé rituály.

"Väčšinou pre šťastie, a k tým najstarším rituálom patrí ten, kedy si pred vstupom na pódium tlapneme všetci rukami nad hlavou. Nik sa tomu nesmie vyhnúť, pretože inak by sa koncert nemusel vydariť," povedal Andy.
Minulosť týchto 50-tnikov je turbolentná a plná nerestí a pádov. Aká je teda dnes tá najbláznivejšia vec, ktorá sa im môže stať na turné?
"Vďaka Bohu sme sa už trochu ukľudnili a temné dni sú už za nami. Dnes si teda koncerty viac užívame a najväčším bláznovstvom na turné je vypiť si po koncerte tri poháre vína," poznamená.

V rámci turné zavítajú do 25 krajín a obletia svet. Nik z nich nemá z lietania strach, viac majú obavu zo šoférovania, pretože, ako tvrdia, najviac nešťastí sa odohráva na cestách. Po skúsenostiach z turné "Tour Of The Universe" sú však presvedčení, že tentoraz sa nič zlé nestane.
"To turné sa začalo úplne príšerne. Zomrel mi otec a už v druhý deň turné musel Dave do nemocnice, kde mi diagnostikovali nádor na močovom mechúre. Vypukla totálna panika. Vďaka Bohu bol nádor diagnostikovaný včas, po operácii sa David veľmi rýchlo zotavil a tri týždne na to sme už pokračovali v koncertovaní. Dnes chodí na pravidelné prehliadky, je v úžasnej forme a pripravený na turné," dodá Fletcher.

Hoci sú Depeche Mode jedna z najpopulárnejších kapiel sveta, s možno najväčšou armádou fanúšikov, kapela je rada, že ich má, a ako prezradil ďalej Andy v rozhovore, publikum je veľmi inteligentné a hlavne sú to milí ľudia, ktorí nerobia problémy.

"My vedieme úplne normálne životy, nie sme žiadne celebrity. Úplne bez problémov chodíme do miestnych podnikov, bez akýchkoľvek problémov chodíme do divadla, či kina. Je pre nás normálne, keď nás spoznajú na ulici, no s fanúšikmi sme nikdy nezažívali nepríjemné situácie. Sú veľmi priateľskí a ko-existencia s nimi je celkom príjemná."

Kapela vznikla v Essexe, no dnes žije Martin a Dave v Spojených štátoch. Majú rodiny, deti, no nik z nich nenasleduje svojho otca a nevenuje sa priamo hudbe.

"Všetky naše deti sa o hudbu samozrejme zaujímajú, čo je pre mladých ľudí úplne prirodzená vec, chodia samozrejme aj na koncerty... Moja dcéra napríklad hrá veľmi dobre na piáne, môj syn je dj, no sú to ich záľuby a pochybujem, že by sa tomu v budúcnosti venovali kariérne," poznamená Andy a spomenie ďaľšiu svoju vášeň: dobré jedlo. V 1990tych rokoch bol majiteľom reštaurácie Gascogne, v Londýne, tak sme sa ho spýtali, či zvykne na turné ostatným z kapely aj niečo navariť.

"Pravda je taká, že som reštauráciu vlastnil, no nevaril som, len som ju vlastnil. Moje kulinárske schopnosti sú veľmi limitované a myslím, že ak by som mal chalanom na turné variť, tak by som im turné skôr znepríjemnil. V tomto smere máme v tíme talentovanejších ľudí!"

Na večné otázky ohľadne ich hudobných inšpirácii spomenie Andy nemeckých Kraftwek, no dnes počúva iné veci. "Naše staré albumy! Viem, že tie najstaršie neznejú práve najlepšie, ale už sa nám toho v katelógu nahromadilo veľa a potrebujeme niektoré veci pred turné "oprášiť".

Na otázku ohľadne odchodu do dôchodku sme sa dočkali nasledovnej odpovede: "Nechcel by som sa tomuto venovať tak dlho ako The Rolling Stones, no plán ohľadne dôchodku samozrejme nemáme, s tým príde sám život. Nemyslím si však, že k tomu dôjde najbližších osem, či desať rokov. Samozrejme, bolo obdobie, kedy sme mali pocit, že je všetkému koniec, no to máme dávno za sebou. "

Samozrejme prídu momenty, kedy majú členovia kapely pocit, že už vyčerpali hudobný arzenál, ktorý by chceli publiku doručiť.
"Za tie roky sme mali s našou kreativitou veľa problémov, hlavne keď Dave prepadol závislosti. Ale veci sa vrátili do normálneho stavu. Samozrejme, nie je to ako kedysi, keď sme vydávali nový album každý rok, dnes sú to každé štyri," upresnil Andy.

Dave Gahan sa v roku 1995 predávkoval heroínom, neskôr sa niekoľkokrát pokúsil o samovraždu, prekonal klinickú smrť. Za toto všetko si získal prezývku "The Cat" (mačka). Dnes je to všetko minulosť, no Andy pripomenul, že hlavne v rannom období kapely sa odohralo množstvo malých udalostí, vďaka ktorým hrajú dodnes. "Zo zlých situácii sme sa poučili, muselo k tomu logicky prísť, pretože keď sa obzrieme späť, vidíme za sebou 33 rokov, počas ktorých sa z kapely hrajúcej po lokálnych podnikoch stala dlhodobo úspešná medzinárodná rocková skupina, čo možno pokladať za uskutočnenie sna z mladosti, ktorý stále žijeme," uzavrel rozhovor Andy.

zdroj: vecerjni.hr, dmtvarchives.com

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa