Nahradiť Fletcha? Nemožné!

Nahradiť Fletcha? Nemožné!

Takto zareagoval na otázku ohľadne možnej náhrady postu Andyho Fletchera Dave Gahan v telefonickom rozhovore, ktorý spolu s Martinom poskytli magazínu Rolling Stone. A prezradili o novom albume aj čosi viac ...

"Priamy preklad názvu albumu ("Memento Mori") je "pamätaj, že musíš zomrieť", povedal Dave v telefonickom rozhovore ešte predtým, že kapela ohlásila vydanie albumu na tlačovej konferencií v Berlíne. "Mnohé z nových skladieb smerujú na miesto, kde nám pripomenú, že náš čas je pominuteľný a vy ho musíte využiť čo najlepšie - v pozitívnom slova zmysle." Martin povedal, že po prvýkrát počul túto frázu od kamaráta. "Pomyslel som si, "aký skvelý to názov pre album s piesňami, ktoré som už mal napísané"."

Je to jeden z mála prípadov, kedy sa kapela počas nahrávania rozhodla pre názov albumu a držala sa ho po celú dobu. Album, produkovaný Jamosom Fordom a Martou Salogni, aktuálne dokončujú v Londýne a mal by byť vydaný na jar budúceho roka. Následné turné po severoamerických aréna začne v Sacramente 23.marca.

Bohužiaľ, kým sa kapela dostala do štúdia, nadobudol názov albumu pre Davida a Martina oveľa väčší význam. 26.mája totiž náhle opustil tento svet ich kolega a spoluzakladateľ kapely Andy Fletcher. Premýšľali o zmene názvu albumu po Andyho smrti? "Myslím, že sa ešte viac upevnil," povedal Martin.

"Je mi jasné, že si každý bude myslieť, že všetky piesne vznikli krátko po Andyho smrti," pokračuje Martin. "Ale vtedy už bolo všetko naplánované a pripravené. Bohužial, Andy nás opustil v období, kedy sa už tešil na to, ako to s nami zasa všetko odštartuje. Takže ten pojem "memento mori" sa mi viac páči v pozitívnejšom svetle, niečo v zmysle "žite každý deň a vyťažte tu z toho čo najviac.""

"Toto je vôbec po prvýkrát, čo niečo takéto podnikáme bez Fletcha," povedal Dave. "Všetky skladby sme napísali ešte pred jeho smrťou, ale keď sa niečo vo Vašom živote stane, dokonca aj niečo takéto, tak sa skladby zmenia: keď ich spievate, tak nadobudnú úplne inú formu a význam. Keď som spieval a nahrával niektoré vokály, premýšľal som o všetkom možnom, ale najviac som pritom myslel na Fletcha."

Dokonca aj teraz poukazujú obaja hudobníci na neprítomnosť svojho kolegu: "Nie vždy sa musíte rozlúčiť," povie David. "V tomto prípade to bola len jedna z vecí, ktoré sa zrazu stali, s Martinom zrazu sedíme v kostole v jednej lavici a Fletch tu už nie je ... len tak."

"Samozrejme, je to veľmi ťažké stratiť svojho najbližšieho priateľa," povedal Martin. "Andy tu bol som mnou ešte predtým, než vznikla kapela a mám pocit, že som mnou bojoval v zákopoch po celý čas. Takže pre mňa je to veľmi ťažké."

Martin má však pocit, že ich kamarát by chcel, aby Depeche Mode pokračovali. "Vždy bol vnímaný ako taký tmel kapely. Pre neho by bolo nemysliteľné čo i len pomyslieť na to, že jeho smrť by mala spôsobiť koniec kapely."

Dnes jeho stratu pociťujú ešte viac. Fletch, ktorý mal veľký zmysel pre suchý humor, zvykol žartovať, že zatiaľ čo boli role Davida a Martina v kapele jasne definované, jeho úlohou bolo "baviť sa a zabávať". Obaja však tvrdia, že pre Depeche Mode bolo omnoho dôležitejší, než sám o sebe tvrdil.

"Po jeho nečakanom odchode sme si uvedomili, akú dôležitú úlohu v kapele zohrával," povedal Martin. "S Davidom nie sme super-sociálni ľudia, zatiaľčo Andy bol. Ak sme kedykoľvek mali niečo urobiť, Andy nastúpil, začal sa s každým baviť a ja s Davidom sme sa mohli niekam schovať za roh. A aj keď sme boli spolu viac ako 40 rokov, tak nás Andyho strata s Davidom ešte viac zblížila, nič iné nám nezostávalo. Predtým tu bol Andy, ako som spomenul, ako tmel. On nás vždy spájal, vždy nás dal dohromady."

David s Martinom sa osobne, mimo Andyho pohrebu, nevideli až do júla tohto roku. David má pocit, že ak by Andy pracoval na albume, tak by žartoval, ""Môžeme už konečne prestať hovoriť o smrti?" Toto mi v štúdiu veľmi chýba a som si istý, že aj Martinovi. Ale aj tak sme mali v štúdiu pocit, že tam bol stále s nami."

Depeche Mode otvorili berlínsku tlačovú konferenciu krátkym zostrihom, v ktorom ukázali detailné zábery na hudobné zariadenia s ozvenou v pozadí, ktorú nepopierateľne tvorila práve nová produkcia kapely. Zvuková stopa pozostávala z pulzujúcej syntezátorovej bassovej linky a operných vokálov. Nakoniec kamera zabrala širší obraz a objavili sa samotní hudobníci. Následne zaznie Davidov hlas a zaspieva “We know we’ll be ghosts again.”

Obaja sa však necítia na to, aby nám prezradili názvy niektorých skladieb z albumu "Memento Mori". Dokonca pár dní pred berlínskym podujatím si ani neboli istí konečnými názvami skladieb, ktoré sa na album nakoniec dostanú. Čo to však prezradili o štruktúre albumu. "Pre mňa osobne to má filmovú kvalitu," povie Dave. "Zoberie Vás na menší výlet, počnúc miestom, kde máme pocit, "toto je môj svet" a končiac "ako z neho môžem vyťažiť maximum?"" Ako ďalej uviedol, hudba pôsobí melancholicky, ale takisto je plná nádeje a radosti. Album bude obsahovať pravdepodobne 12 skladieb a niekoľko ďalších vecí sa dostane na deluxe edíciu.

Okrem dokončenia albumu sa snaží kapela zistiť, ako sa dostať späť na scénu bez jedného z jej zakladajúcich členov. "Nemáme v úmysle nahradiť Fletcha; na to ani nie je dôvod. Bolo by to nemožné. Bol len jeden Fletch, to je isté." Takže Dave s Martinom naďalej spolupracujú s multiinštrumentalistom Petrom Gordenom a bubeníkom Christianom Eignerom, ktorí od konca 1990-tych rokov patria k stabilnej koncertnej zostave kapely, a snažia sa nové skladby priviesť k životu na pódiách (dlhoročný spolupracovník kapely, filmár a fotograf Anton Corbijn, už s kapelou pracuje na vizuálnej podobe turné).

Keď v Berlíne zaznela otázka, či kapela na turné vzdá hold Andymu, Dave povedal, že nad tým stále premýšľajú, ale zatiaľ sa zameriavajú na niektoré z Andyho obľúbených skladieb kapely. "Som si istý, že tam bude duchom s nami a bude nás súdiť," dodal so smiechom.

V inom momente sa novinár spýtal na možnosť "unplugged" turné. "My sa ale v skutočnosti nemôžeme odpojiť, keďže sme elektronická kapela," pouškrnul sa David. Martin dodal, "ale môžeme to skúsiť cez batérie, či podobne."

Trochu nezvyčajne začne kapela svoje turné v Severnej Amerike a nie v Európe. "Ani si nepamätám, kedy sme naposledy začali turné v Amerike, ak vôbec niekedy," povedal Martin. "Som si istý, že sa tak raz stalo, ale prišlo mi to ako niečo iné, nie turné." (európske turné začne 16.mája, až po tom, čo odohrajú niekoľko vystúpení v Spojených štátoch, so začiatkom v Sacramente, 23.marca 2023).

Dovtedy však budú pokračovať v smútku nad stratou svojho kamaráta a kolegu. "Bolo to veľmi zvláštne prísť do Berlína, do hotela, kde sme s Andym pobývali mnohokrát, a len zazrieť bar, kde sme spolu často posedávali ... to bol doslova stret s krutou realitou. Všetko, čo odvtedy robíme je jednoducho iné, takže musíme len skloniť hlavy a robiť veci najlepšie, ako len vieme."

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa