Myslel som, že skončím ako Kurt (2001)

Myslel som, že skončím ako Kurt (2001)

Dave Gahan v rozhovore pre britský Daily Record, v ktorom prakticky predpovedal autorskú budúcnosť Depeche Mode.

Do rebríčkov vstúpili ako výrazná chlapčenská skupia z Basildonu, boli vlastne prvou britskou "boy band" kapelou. Lenže neskôr sa z Depeche Mode stali gothici a stlačili tlačídlo s nápisom "samodeštrukcia". Zrazu sa však všetko akoby zastavilo, najmä v momente, kedy sa Dave Gahan predávkoval zmesou kokaínu a heroínu.

Po piatich rokoch od osudnej udalosti sa Dave svojich zlozvykov zbavil a opäť sa vracia na scénu so svojimi spoluhráčmi, Martinom Gorem a Andym Fletcherom. Všetci svorne dnes o drogách kážu jediné - neberte ich.

Dave: "Kurt Cobain alebo Michael Hutchence? Stačilo málo a mohol som skončiť rovnako. Vtedy som to považoval za hrdinské a odvážne, myslel som si, že by ma to urobilo slávnym. Celé sa to u mňa riadilo myšlienkou, "Lepšie vzplanúť, než vyhasnúť". Prežíval som svoje najdivokejšie sny, no zároveň svoje najhoršie nočné mory. Všetkému z toho som vtedy skutočne veril, nemyslel som si, že sa to bez bolesti nezaobíde, nakoniec som prišiel na to, že je to obyčajná umelecká kravina."

Úspech turné Depeche Mode kráčal ruka v ruke s množstvom alkoholových excesov a niektorí členovia skupiny sa nevyhli ani zatknutiu. Týkalo sa to hlavne toho posledného svetového turné v roku 1994, s ktorým sa viažu veci ako alkoholizmus, hospitalizácie a po jeho skončení sa Dave nevyhol ani zatknutiu za užívanie drog. To všetko hralo svoju dôležitú úlohu.

Martin Gore si vďaka stretu privodil dva záchvaly, zatiaľ čo Dave naplno prepadol alkoholizmu a drogám. Na koncerte v americkej Indiane sa Dave dokonca rozhodol skočiť do publika, výsledkom čoho boli dve zlomené rebrá a vnútorné krvácanie. Bol však tak opitý, že bolesť začal vnímať až na druhý deň.

No a neskôr, v máji 1996, dôšlo k jeho zatknutiu, ktorému predchádzal srdcový záchvat vyvolaný užitím kokaínu v jednom z losangelských hotelov. S hrozbou odňatia slobody na dva roky sa rozhodol definitívne podstúpiť detoxikáciu.

Dnes je rád, že to všetko prežil a dodáva: "Dnes si spokojne, a hlavne jednoducho, nažívam vo svojom byte v New Yorku. Mám rodinu, narodila sa mi dcéra a žije s nami aj môj syn. Oni sú pre mňa dnes to najdôležitejšie v mojom živote. Takisto veľmi milujem aj svoju manželku. A viem, že ona rovnako miluje mňa. Spoločne sme zvládli všetky tie príšernosti a stojí pri mne. Mám úžasné deti. Robím presne to, čo robiť chcem. Venujem sa hudbe a som šťastný, že som stále tu a môžem o tom rozprávať. "

Depeche Mode sa zformovali v roku 1980 a veľmi skoro podpísali zmluvu s vydavateľstvom Mute Records Daniela Miller, ktoré bolo útočiskom fanúšikov klávesov značky Moog. Rok na to atakovali rebríček Top20 so singlom "New Life" a stal sa tak prvým z 24 následných rebríčkových hitov skupiny, vrátane "Just Can´t Get Enough", "See You" a "Everything Counts". Ale až odchodom Vinceho Clarka zo skupiny, ktorého mnohí považovali za mozog kapely, sa skladateľského žezla chopil Martin Gore.

V roku 1997 sa Depeche Mode opäť preformovali na trio a vyprodukovali album "Ultra", s ktorým celosvetový predaj svojich nahrávok prekročili hranicu 40 miliónov. O aktuálnom, novom albume "Exciter" sa Martin Gore vyjadril nasledovne: "Stále má v sebe temnotu, no mne príde povznášajúci. Producent Mart Bell nerobí nič priamočiaro. Nikdy by neurobil nič, čo by pripomínalo nejaké klišé."

Video k singlu "Dream On", ktorý vyšiel 23.apríla, v sebe nesie typickú náladu a imidž Depeche Mode. Samotný singel nahrali s Markom Bellom, ktorý je známy vďaka práci s Bjork, na albume "Homogenic", o video sa postaral Stephane Sednaoui, inak ex-priateľ Kylie Minogue. Video zachytáva jazdu v čiernom Lincolne Continental z Los Angeles do Las Vegas.

Filmovalo sa v púšti a na neslávnej Route 66. Dave vysvetľuje: "Martin a Andy sú moji pasažieru, no divák si nemôže byť istý, či so mnou naozaj sedia v aute."

"Exciter" je prvým albumom s novým materiálom od roku 1997 ("Ultra") a kapela takisto zverejnila prvé termíny turné pre tento rok. K vrcholom budú určite patriť dve vystúpenia v Paríži, Berlíne a v londýnskej Wembley Aréne, prípadné vystúpenia v Škótsku doteraz zverejnené neboli.

Gahan však má stále na pamäti minulosť: "Nie som jediný, kto si na turné prežil svoje, minulosť sa však jednoducho zmeniť nedá. Čo však dnes môžem je urobiť niečo, čím trochu napomôžem správne nasmerovať budúcnosť. Skutočne som sa necítil sám sebou a ako som zistil, nie som jediný, kto sa necítil vo svojej koži, cítil som sa ako podvodník, či niečo podobné. Ale tie pocity sú už minulosťou. Naučil som sa viac akceptovať samého seba. Snažím sa prebudovať vlastnú osobnosť. Kedysi som mal pocit, že som jediný s týmto problémom. Ak sa chcem cítiť mizerne, viem, kam mám ísť. Viem, kde sa dá do takého stavu dostať okamžite - ale ja sa tak už viac cítiť nechcem. Teším sa na to, čo pre mňa nachystala budúcnosť. S mojim kamarátom sme v New Yorku už napísali množstvo skladieb, takže, aj keď nie som s Depeche Mode, som skutočne zaneprázdnený. Po skončení chystaného turné mám v pláne nahrať vlastný, sólový album. Je to niečo, čo skutočne potrebujem."

"Definitívne som pochopil, že som v živote urobil niekoľko rozhodnutí, pri ktorých však nebolo možné zmeniť to, čo som robil. Dnes som však vďačný, že som tu... viac než to. Nikdy som si ani len nepredstavoval, že sa raz budú diať veci, ktoré sa dnes dejú a že prídu dnešné príležitosti. Nikdy som si nemyslel, že nakoniec budem napr. písať vlastné skladby. Samozrejme, nikdy som sa necítil byť tak talentovaný, ako Martin, pri ňom sa cítim maličký. A to sú presne tie pocity, ktoré som predtým vyjadriť nedokázal. Dnes to však dokážem a dúfam, že v budúcnosti budeme s Martinom pokračovať v práci spoločne. Medzi nami je puto, hoci si myslím, že na tom, čo by sme mohli robiť spoločne, sme ešte pracovať nezačali."

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa