Martin v San Remo (02/2023)

Martin v San Remo (02/2023)

Pred vystúpením Depeche Mode, so skladbou "Ghosts Again", na festivale v San Remo poskytol Martin rozhovor pre talianske rádio, v ktorom sa vyjadril k samotnému singlu, ako aj k albumu "Memento Mori".

V prvom rade, ako sa máš a aký je to pocit vrátiť sa do San Rema po 30 rokoch?
Martin: Myslím, že už je to 33 rokov

Fíha!
Je to úplne iný pocit, ako keď som tu bol naposledy. Vieš, v tej dobe sme milovali oslavy, večierky, radi sme chodili von, takže úprimne, veľa si z toho už nepamätáme :)

Pretože to boli asi skvelé večierky :) Aj dnešný taký isto bude, keďže to bude po prvýkrát, čo sa naživo predstavíte so skladbou "Ghosts Again". Zaujímalo by ma, prečo ste si za pilotný singel z albumu "Memento Mori" zvolili práve túto pieseň, môžeme to brať ako dokonalú ukážku zvuku albumu? Sumarizuje tá skladba v podstate celý album?
Dave sa už predtým zmienil, že už vo chvíli, ako po prvýkrát počul demo tejto skladby, tak ho ovanul výnimočný pocit. Tá skladba má v sebe zvláštnu melanchóliu, no zároveň je až neuveriteľne povznášajúca. A aj keď sme ju počuli v štúdiu snáď tisíckrát, ešte stále ju dokážeme počúvať. Nenudí nás, čo je úžasné. To sa nie často stáva. Už len preto si myslím, že je to dobrý singel.

A je nejaká skladba, ktorej počúvanie Ťa už unavuje?
No, niekedy sa to stať môže, pretože keď si v štúdiu, tak tie skladby počuješ nespočetne veľa krát.

A čo pri živom hraní? Nezunovala Ťa nejaká konkrétna skladba, pri ktorej si si pomyslel, "och nie, už zasa?"? :)
V tomto smere máme šťastie, že máme tak veľký katalóg skladieb, že ak by sa také niečo aj stalo, s kľudom môžeme danú skladbu vyradiť.

Tak sa poďme pobaviť o videu ku skladbe "Ghosts Again" a potom o samotnom albume. Vo videu hráte šachy, vieš hrať túto hru?
Viem, ako sa šachy hrajú, ale nehrávam ich, čo môžem povedať aj o Davidovi. On ich síce hráva častejšie, ale nie je v tej hre žiaden preborník.

Mala som predstavu, že ste si pri nahrávaní dopriali spolu nejakú tú šachovú partiu na ukľudnenie :) Vás dvoch si v tomto viem veľmi dobre predstaviť, ale nevadí, aj tak sú šachy fascinujúce. Tak prejdime k albumu "Memento Mori", ktorý bude vydaný 24.marca. Prečo ste si zvolili za názov práve tento latinský slogan, inak veľmi temný?
Ten názov sme zvolili ešte pred Andyho smrťou. Dokonca v čase jeho náhleho odchodu už boli napísané aj všetky skladby. A keďže sa aj napriek tomu všetky tie skladby nejakým spôsobom dotýkali smrti, tak sme chceli názov, ktorý by tie skladby reprezentoval. No a túto frázu som po prvýkrát počul asi pred rokom, niekto mi ju povedal a mne napadlo, že by to bol skvelý názov pre album. Skvele pasoval k tým napísaným skladbám.

Spomenul si Andyho smrť, ako aj skutočnosť, že tie skladby už bol napísané predtým. No aj tak, zmenil sa Tvoj pohľad na tie skladby po jeho smrti? Keď vezmeme do úvahy fakt, že tu už viec nie je ...
Samozrejme, že áno. Počúvaš tie skladby, vnímaš tie slová, verše a zrazu pôsobia inak. Aj Dave spomenul, že keď nahrával vokály, tak tie skladby zrazu vnímal úplne inak, ako v období, keď ich počul po prvýkrát, v demo podobe. Andy v tej dobe totiž ešte žil a vlastne v tých demách žije stále.

Ovplyvnilo to aj samotný proces nahrávania? Zrazu ste zostali len dvaja, nevznikol tam akýsi urgentný pocit ten proces zmeniť?
Nahrávanie sme začali plánoval asi tri týždne pred Andyho smrťou, takže po jeho odchode sme sa museli rozhodnúť, či vôbec budeme pokračovať, či sa budeme držať pôvodného plánu a podobne. Ale s Davidom sme sa zhodli, že sa cez to všetko najlepšie prenesieme práve hudbou.

Vplyv na nahrávanie isto nemal len Andyho nečakaný odchod, ale aj pandémia. Ako si to zvládal? Tá šialená pandémia zmenila životy všetkým, ako aj pohľad na nás samých. Neuvažoval si na tým, že by si napr. kompletne zmenil svoj život a viac sa k hudbe nevrátil?
Bolo to veľmi zvláštne obdobie a ako väčšina ľudí, aj my sme zostali uzavretí doma. Ja sám som sa trochu desil návratu do tohto veľkého sveta, ale šli sme na to opatrne. Zašli sme najskôr do Berlína, kde sme ohlásili turné. Následne sme začali so skúšaním programu, nejaký čas som strávil v New Yorku a každým dňom som sa cítil pohodlnejšie, hlavne, čo sa týka cestovania. Takže, keď začne turné, tak myslím, že budem v pohode, budem pripravený opäť čeliť tomu veľkému svetu. Teda aspoň dúfam ...

Som si istá. Zmenil si svet, cestovanie, Berlín, New Yorku ... ja pochádzam odtiaľto, z Milána a často tu debatujeme o období, kedy ste na konci 1980tych rokoch tuná nahrávali album "Violator". Ste tu pre nás niečo ako legendy. Pokiaľ sa nemýlim, tak v Miláne ste nahrali skladbu "Personal Jesus".
Áno, dokonca mám pocit, že sme tu nahrali všetky skladby albumu "Violator".

A určite máš v spomienkach bláznivé príbehy z tohto obdobia. Ja som sa narodila až po tom, v roku 1994, nemala som teda šancu zažiť vtedajšiu atmosféru, keď ste tu boli. Dostáva sa mi to iba sprostredkovane, ale vraj to bol fascinujúce. Možno, keby si nám o tom porozprával aj ty sám, bolo by to ešte úžasnejšie.
No, bohužiaľ, už som sa o tom zmienil. Vtedy sme strašne radi chodili na rôzne žúrky, do klubov a podobne. Vieš, bolo to veľmi zábavné obdobie.

To verím. Rovnako to máte aj v súvislosti s Berlínom, nie? Miláno a Berlín spája aj nočný život, vďaka čomu ste postretávali asi množstvo zaujímavých ľudi.
Ja som dokonca nejakú dobu v Berlíne žil.

Áno? Kedy presne?
Myslím, že to bolo v roku 1984 alebo 1985, asi rok, či dva ...

Predpokladám, že si si to poriadne užil ...
No áno, bolo to podivné miesto. Mesto obohnané múrmi uprostred Východného Nemecka. No bolo to veľmi kreatívne miesto. Ľudia, ktorí sa chceli vyhnúť službe v nemeckej armáde, teda Nemci hlavne, sa sťahovali práve do Západného Berlína a potom nemuseli rukovať. Takže, veľa kreatívnych ľudí tam zasa nebolo.

Dodnes má to mesto výnimočnú atmosféru. Keď teda stále debatíme o cestovaní, blíži sa Vaše turné, v júli odohráte v Taliansku tri koncerty, premýšľal si už o tom, aké tu bude opäť sa vrátiť na pódiá, na štadióny? Asi to po pandémií bude trochu iné, ale ... vieš si sám seba na pódiu opäť predstaviť?
Tak, samozrejme, že musíme premýšľať o tom, ako sa prezentovať, pretože, Andy tu už nie je. V tomto smere sme sa rozhodli, že ho nebudeme nikým nehrádzať, nepôsobilo by to dobre. Budeme teda na pódiu len štyria. Máme ale k dispozícií Antona Corbijna, ktorý nám opäť navrhuje pódium, je vlastne zainteresovaný do vizuálnej stránky všetkých našich albumov. Takže nám opäť chystá aj filmy, ktoré budú premietané na plátno za nami. Bude to samozrejme pôsobiť inak, ale to všetko prinesie do šou určitý veľký prvok a možno aj väčšiu hĺbku.

Keď sa bavíme o hudobnom svete, vy ste boli v roku 2020 uvedení do Rock´n´rollovej Siene slávy, nedávno uviedli do Siene slávy ďalšie mená a ako vždy sa pri niektorých ozvú hlasy, že to s rock´n´rollom nemá nič spoločné, napr. pri Dolly Parton alebo Notorious BIG. Mne to však nepríde správne, obzvlášť v dnešnej dobe, keď hovoriť o hudobných štýloch je už zastaralé. Čo si o tom myslíš ty? Veď ani Depeche Mode nie sú rock´n´roll, ale aj elektronika. Vlastne vy miešate množstvo hudobných vplyvov.
Tak, Sieň slávy si za posledné roky toho vypočula dosť práve na adresu faktu, že sa až príliš držali klasického rocku, myslím toho gitarového. Nakoniec však zmenili stanovisko a dokonca sa medzi nominantov dostali aj elektronické záležitosti. A postupne sa tam dostávajú zástupcovia rôznych takzvaných hudobných štýlov.

Viem, že osoba, ktorá mixovala album "Memento Mori" pochádza z Talianska. Je to Marta Salogni, áno? Je to po prvýkrát, čo ste s ňou spolupracovali?
Áno, a dokonca nám ju veľmi odporúčalo hneď niekoľko ľudí. Bola skvelá. Postarala sa o inžiniering albumu a takisto o mix. Môžem len povedať, že značne ovplyvnila celkový zvuk albumu.

Takže, môžem povedať len to, čo si povedal aj ty, pieseň "Ghosts Again" ma neunavuje, dokážem ju počúvať neustále znovu a znovu. Myslíš, že toto bude platiť aj pre samotný album? Si spokojný s výsledkom?
My sa z albumu veľmi tešíme, teší nás, ako ten album "prúdi". Strávili sme vcelku veľa času pokusmi, ako správne vystavať poradie skladieb. A hlavne výberom úvodnej skladby, ktorá nastaví atmosféru. A práve na úvodnej skladbe sa Marta značne podieľala. Obsahuje totiž množstvo páskových slučiek a Marta je v tomto smere skutočný odborník.

Ok, tak sa pri počúvaní albumu zameriam práve na toto. Vďaka za rozhovor a prajem Vám úspešný večer. Je nám jasné, že Taliansko miluje Depeche Mode a ja sa už neviem dočkať albumu "Memento Mori".

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa