Martin pre Radio Primavera Sound

Martin pre Radio Primavera Sound

Počas októbrového promo týždňa v Berlíne poskytol Martin Gore krátky rozhovor aj pre španielske festivalové rádio Primavera Sound. Možno aj preto, že Depeche Mode sú budúcoročný headlineri festivalu Primavera.

Máš pocit, že tvoriť a koncertovať musíte aj kvôli fanúšikom?
Ja si skôr myslím, že ak by sme sa nevenovali hudbe, tak by sme asi zošaleli. V mojom prípade je to stále o tom istom, už v mladosti sa celý môj život sústredil okolo hudby. Už ako 13 ročný som roznášal noviny, aby som si zarobil peniaze a mohol kupovať single. A keď som mal viac peňazí, to som už pracoval v potravinách, tak som si mohol kupovať albumy. Takže, dnes je to v podstate o tom istom, ale obzvlášť po pandémií, kedy sme nemohli dlho hrať. Zoberte si, že od vydania posledného albumu to už bude celých šesť rokov. Ak by sme sa do toho nepustili, naozaj by sme zošaleli.

Takže Vás to teraz núti doslova nahrávať a hrať viac?
Myslím, že áno, veď si zoberte, že naposledy sme vystupovali v júli 2018. Na koncerty sa teda naozaj tešíme.

Čím to je, že Vaše skladby dokážu ľuďmi tak pohnúť?
Ľudia zvyknú o iných hovoriť "venoval tomu 10 000 hodín" ... ja som si v mladosti kupoval časopisy, v ktorých boli publikované texty skladieb z hitparád. No a keď som sa naučil na gitare zopár akordov, tak som sa snažil naučiť hrať aj tie piesne z hitparád. Takto som strávil väčšiu časť mojej mladosti a možno to mi pomohlo v neskoršom skladateľstve.

Ako kapelu ovplyvnil náhly skon Andyho Fletchera?
S Davidom nás to zblížilo. Viete, zostali sme len my dvaja, čiže nám nezostávalo nič iné, len sa viac zomknúť. Na druhej strane je to však prirodzená vec, teda, samozrejme, že nám Andy chýba, no neostávalo nám nič iné, len skloniť hlavy a ísť ďalej.

Nový album sa bude volať "memento mori". Pripomenula Vám pandémia vlastnú pominuteľnosť?
Skôr si myslím, že mi pripomenula prítomnosť. Zostarol som, zavrela ma doma. 58. narodeniny som si veľmi neuvedomoval, ani tie 59. Ale z istého dôvodu, keď som zrazu mal 60, uvedomil som si, že som vlastne už jednou nohou v hrobe ... 60-tka bola pre mňa veľkým bodom obratu.

S kým ste na novom albume spolupracovali?
Pracovali sme s tým istým producentom, ako pri poslednom albume "Spirit", s Jamesom Fordom. Ale o inžiniering a mix sa nám postarala akási Marta Salogni, možno ju niekto pozná.

Váš vzťah k Španielsku a španielskym fanúšikom?
V Španielsku sme vždy radi vystupovali, publikum je tam vždy oduševnelé. Strávili sme u Vás veľa času, dokonca sme tam raz aj nahrávali. Je u Vás zábava.

Čo by si odkázal fanúšikom, ktorí sa dožadujú návratu Alana Wildera?
Viete, úprimne ... o takom niečo sme ani neuvažovali. Možno iným by prišlo prirodzené, povolať po Andyho smrti do kapely späť Alana, ale Alan má svoj vlastný život, je mimo kapely od roku 1995 a to je veľmi dlhá doba.

Zmenili ste sa od turbolentných rokov 1990tych?
No, v tom období sme boli vcelku blázniví a možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo od nás Alan odišiel. Dnes sme omnoho rozumnejší a viac sa sústredíme na hudbu.

A na kopec iných vecí ...
Rád by som si to myslel :)

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa