Martin o skladbách z “Memento Mori” (03/2023)

Martin o skladbách z “Memento Mori” (03/2023)

Martin pred časom poskytol rozhovor pre kanadské rádio Indie88 FM, ktoré ho odvysielalo tesne pred verejnou prezentáciou kompletného albumu "Memento Mori".

S akým rozpoložením mysle si vstupoval do tohto albumu?
Martin: No, pandémia nebola príjemná z mnohých hľadísk, ale ako skladateľovi mi poskytla dlhší čas na premýšľaní o albume, ako aj na prácu na jednotlivých skladbách. Vieš, toto bolo po prvýkrát, čo sme niečo nevydali celý šesť rokov a takisto samotná pandémia ovplyvnila moje písanie. Aj to je dôvod, prečo je na albume niekoľko piesní o smrti. No a samozrejme, počas toho obdobia ma dostihla 60-tka, čo bol pre mňa takisto pekný budíček. Teraz som to pocítil ako skutoční míľnik. Žiadne predošlé narodeniny ma netrápili, tieto áno.

Keď už boli teda veci zrazu iné, museli ste aj z produkčného hľadiska postupovať inak? Resp. to bolo nevyhnutné?
Ani nie, pretože my beztak komponujeme spontánne. Ale podstatný rozdiel pri tomto albume bol aj ten, že počas pandémie ma kontaktoval Richard Butler a navrhol mi, aby sme písali spolu a ten nápad ma zaujal. Tak sme sa do toho pustili a výsledkom bolo šesť skladieb, z ktorých štyri sa dostali na album. Počas pandémie sme sa však vôbec nestretli, keďže on žije v štáte New York a ja zasa v Santa Barbare. Fungovalo to tak, že sme si preposielali nápady. Osobne sme sa stretli až počas nahrávania. Dokonca aj keď som komponoval s Davidom, on bol v New Yorku a ja na Západnom pobreží.

Chcem sa Ťa spýtať na úvodnú, sebavedomú skladbu albumu, "My Cosmos Is Mine", obzvlášť na to búšenie. Prečo ste sa rozhodli otvoriť scénu práve touto skladbou?
Mali sme pocit, že je to tak trochu odvážna výpoveď. Prišlo nám dôležité vrátiť sa po tak dlhej dobe, vlastne najdlhšej pauze v našej kariére, s niečím dôležitým. V zmysle, že máme niečo silné, možno jemne dezorientačné. Je to trochu kozmická skladba, ak sa to tak dá nazvať. Niečo zo sveta "tam vonku" ...

Celkom sa mi to páči. Akoby bol album tým búšivým rytmom vyplnený, poháňa nás od úvodu albumu až po samotný koniec, so skladbou "Speak To Me", ktorá je akýmsi vojenským pochodom, "maršom" na ceste preč ...
Áno, značné množstvo času sme venovali práci na trackliste albumu. Sme zo staršej generácie, my ešte stále počúvame albumy ako celky. Takže sme chceli s albumom vziať poslucháča na akúsi cestu.

Na albume je však skladba, ktorá z radu vyčnieva, akoby naznačovala, že album je potrebné otočiť na ďalšiu stranu. Je to skladba "Soul With Me", ktorá má takú zvláštnu snovú atmosféru, úplne iný rozmer a dokonca Dave ju spieva vo vyššom rozsahu. Len ma tak napadlo, či by si nám o nej vedel povedať niečo bližšie.
No, je to jediná skladba, ktorú spievam ja, čiže nie Dave spieva vo vyššom rozsahu :)

Aha, no, album som zatiaľ počula iba raz, čiže som si robila len také rýchle poznámky, ospravedlňujem sa :) No ale skúsme ...
V poho, ale áno, je spievaná vo vyššom rozsahu, ale to je na nej aj zábavné. Zopár ľudí mi povedalo, že je to zlomový moment albumu. Je to inak zvláštna skladba, s jemným gospelovým nádychom. Trochu mi to pripomína tvorbu nemeckého skladateľa Kurta Weilla, teda v niektorých akordoch. No a potom je tam v podstate jednoveršový refrén, ktorý mi príde až jemne komický, pretože v tom refréne sa spieva "I´m taking my soul with me" a zrazu to skĺzne to takmer soulovej sekcie. Komických momentov v našej tvorbe veľa nemáme a možno ani tento si nik nevšimne. Ale mňa to vie rozosmiať.

To rada počujem. Pre mňa to začalo komicky už len tým, že som nevedela, že to spievaš ty. Ešte raz sa za to ospravedlňujem. Asi musím robiť niečo s mojimi ušami. A prekvapila ma aj skladba "People Are Good", inak moja najobľúbenejšia z albumu. Nemá niečo spoločné so skladbou "People Are People"?
Vtipné, že sa ma na to spýtalo už veľa ľudí, ale niektorým som odpovedal, že zabúdajú na to, že máme aj singel "It´s No Good". Takže "People Are Good" je možno krížencom týchto dvoch skladieb :) Ale nie, jednoducho sa to tak vyvinulo a v skutočnosti to teda nie je pekná pieseň o ľudskosti, ako by sa dalo dedukovať z názvu. Je tam ten kľúčový verš ... "keep fooling yourselt" (len naďalej klam sám seba)

Je v nej ten element, vieš, že ľudia robia zlé veci, keď vnútorne trpia. Ten text sa mi páči, pripomenul mi obdobie, kedy som klesala na duchu v období pandémie a snažila samú seba presvedčiť, že to bude dobré, že sa z toho dostaneme. Je v tom akási nádej pre ľudstvo, že to nakoniec nejako dáme do poriadku. Bolo za tou skladbou niečo konkrétne, čo stálo za jej zrodom?
Myslím, že je to vo všeobecnosti o svete za posledných šesť rokov. Album, ako taký, sme dokončili pred šiestimi mesiacmi a posledná skladba vznikla v marci 2022. A vieš, vtedy to všetko pôsobilo tak, že na svete to už nemôže byť horšie. Prešli sme pandémiou, Rusko vpadlo na Ukrajinu ... ja žijem síce v Amerike, ale stav tunajšej súčasnej politiky je šialený. Doslova akoby si tu ľudia išli po krku, spoločnosť je neuveriteľne rozdelená. Kopec ľudí doslova zošalelo. A mne sa nechce veriť, že mnoho z tých ľudí napriek tomu dostane vo voľbách hlasy ...

Hmm. Zaujímalo by ma, keď dnes počúvaš tento album, ktorá skladba z neho je tá najobľúbenejšia?
Na toto sa nás ľudia často pýtajú, ako aj na to, ktorá je najobľúbenejšia z tých, ktoré sme vydali celkovo a na takéto otázky sa skutočne ťažko odpovedá. Netvrdím, že je to nevyhnutne moja najobľúbenejšía z albumu, ale máme pocit, že je v nej niečo výnimočné. Je to "Ghosts Again" a po vydaní sa nám to potvrdilo, pretože má ohromnú odozvu. Začína sa hrať doslova všade. A je príťažlivá aj pre veľmi alternatívne publikum. Vravím to stále, je to akoby sa nám podarilo vytvoriť univerzálnu pieseň. Niekto mi povedal, že jeho malá neter tú skladbu zbožňuje a krátko na to mi niekto povedal, že sa tá skladba veľmi páči jeho starej mame :)

Skvelé, že oslovuje v podstate všetkých ...
No áno, to sa veľmi často nestáva. Hudbe sa venujeme skutočne veľmi dlho a myslím, že niečo podobné sa nám stalo iba so skladbou "Enjoy The Silence". Taká "Personal Jesus" určite starých ľudí neoslovila :)

Tak sa spýtam inak. Aktuálne sa pripravujete na tuné, je teda na tomto albume skladba, ktorú si pri skúškach a prípravách zahráte s najväčšou radosťou? Je nejaká tá naj naj skladba? Pri ktorej je zábava aj pri živom hraní?
No, hrať "Ghosts Again" je naozaj zábavné, vystupovali sme s ňou niekoľkokrát v televíznych programoch v Európe, dokonca aj tu v Spojených štátoch a hrali sme ju s radosťou. A funguje to stále. Asi mesiac pred promo turné sme nacvičovali nové skladby a musím povedať, že skvele pasujú k tým starším. Zdá sa, že to bude na turné bezproblémové.

Na turné som naozaj zvedavá, nedávno ste ohlásili termíny ďalších 29 jesenných vystúpení a tak ma napadlo, či to nie je predzvesť niečoho ďalšieho. Myslím tým nejaké ďalšie veci z "Memento Mori", ktoré sa dočkajú neskoršieho vydania.
Ale áno, my sme celkovo nahrali 16 skladbe, takže ďalšie 4 čakajú na neskoršie vydania. Nie som si nateraz istý, v akom formáte, či len na download, či sa dostanú na vinyl, naozaj v tejto chvíli neviem. Viem však, že v istom momente budú vydané.

Tak na to sa veľmi tešíme, ako aj na koncert v Toronte, a hlavne na to, ako si vypočujeme celý album v deň vydania. Vďaka, že si nám dnes venoval kúsok z Tvojho času.
Ďakujem a som rád, že budete hrať celý album, pretože, ako som povedal, veľa času sme venovali jeho tracklistu, dokončili sme ho pred šiestimi mesiacmi a neviem sa dočkať, kedy si album ľudia vypočujú, pretože my sme s ním veľmi spokojní.

To rada počujem. Ste na scéne viac ako 40 rokov, napadlo Vás vôbec niekedy, že by budete takto neustále pokračovať a Vaše publikum bude pritom stále rásť? Je to až neuvereteľné.
To je. Zakaždým, keď vyrazíme na turné, máme pocit, že sme populárnejší a hráme pre viac ľudí. Nikdy by sme si to nepomysleli ...

Tak, skutočne sa neviem dočkať, kedy Vás uvidíme v Toronte. Ešte raz, ďakujem za rozhovor a gratulujem k skvelému albumu.
Veľmi pekne ďakujem.

Takže, opatrujte sa, na cestách buďte v bezpečí a užívajte si všetku tú krásnu energiu zo strany publika na turné. Nevieme sa dočkať ...
Majte sa ...

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa